Великден в Албания

260.00 лв.
 • 1
Държава:Албания
Транспорт:Автобус
Продължителност:4 дни / 3 нощувки
Отпътуване:06.04.2018
Маршрут:София - Скопие – Струга - Тирана - Дуръс - Тирана - Струга - Скопие - София
Програма 

1 Ден.  - Отпътуване от София в 07:00 ч.от площад „Александър Невски“ по маршрут София - Скопие – Струга - Тирана - Дуръс. Спирка в бизост до Струга за обяд и кратка почивка. Очаквано пристигане в Дуърс около 19:00 ч . Настаняване. Вечеря и нощувки.

 

2 Ден - Закуска. По желание - Пешаходна разходка в Дуърс /  - най-голямото пристанище на Албания и бивша нейна столица. Градът е морски курорт и се намира се в близост до столицата Тирана. Интересни забележителности тук които ще разгледате тук са руините на крепостната стена, амфитеатъра от римско време, джамията Фатух, културния център, както и старите военни бункери около плажа. След обяд - Екскурзия до  Круя и Тирана. Връщане в Дуръс, Вечеря и нощувка.

Круя - Круя е била столица на първата автономна Aлбанска държава Княжество Арбър. Рожденния град на националния герой Скендербег. Тук ще разгледате известната крепост на Круя устояла на 3 масови обсади на турците с при това с гарнизони не повече от 2000-3000 души.Ще се разходите по старата османска чаршия и ще посетите Музея на Скендербег и Етнографския музей

Тирана - Обиколката ни ще завърши с посещение на Тирана - настоящата столицата на Албания. Тя е определена като седмия най-голям град в Европа и е сред десетте най-слънчеви градове в Европа. Намира се в преустройство, новия град започва да се изгражда през 1990 г. в началото на XX век любимите архитекти на Мусолини разрушават двата най-стари квартала „ Муйос“ и „Пазари“ и построяват грандиозни правителствени згради по широкия булевард „Дешморет е Комбит“. В единия край на булеварда се намира площада „Енвер Ходжа“, а в другата Университета. Единствената оцеляла сграда на булевард Дешморет е джамията „Етембей“, която трябва да се види. Тирана ще ви впечатли със мозайката на фасадата на Националния Исторически музей наречена „Албанците“, обърнете внимание и на елегантните каменни арки на моста „Танер“ – пешаходен мост над река Лана от османско време.

Въпреки всичките си проблеми градът е вълнуващо туристическо преживяване.

 

3 Ден - Закуска. По желание - Екскурзия до Берат. Връщане в Дуръс, Вечеря и нощувка.

 

Берат - е обявен за град-музей и е включен в Списъка на Световното културно и историческо наследство на Юнеско. Берат е бил неразделна част от Първото и Второто българско царство, както и от Охридската българска архиепископия. Намира до планината Томор и на брега на река Осъм. В Берат ще може да се гмурнете в историческото наследство на Албания, основната забележителност тук е замъка Берат, който е построен от древните илири и разрушен след това от римляните, но възстановен по вемето на византийския император Теодосии II, по късно укреплението на замъка е подновено отново от император Юстиниян, днешната крепостна стена е от 13 век. В крепоста е имало няколко църкви които могат да се видят и днес. Тук ще посетите музея на Онуфрйй, най-добрия албански зограф. Другата интересна забележителност е моста Горица, който е един от най-старите в Албания.

 

4 Ден - Закуска. 07:30 ч. Отпътуване за София. Обиколка на Елбасан последвана от спирка за разглеждане на Калищкият манастир „Рождество на Пресвета Богородица“ , който се намира на брега на Охридското езеро.( за около 1 час). Пристигане в София късно вечерта. 

Елбасан- градът възниква през I век под името Скампа. Тук отново голяма забележителност е крепоста Елбасан и манастира „Свети Иван Владимир“ 

Мястото и манастирът са свързани с легендата за любовта между дъщерята на цар Самуил княгиня Теодора Косара и княз Иван Владимир, завършила с мъченическата смърт на самуиловия зет на лобното място на което е издигнат манастира.


Калищкият манастир „Рождество на Пресвета Богородица“ 
Ставропигиалният манастирски комплекс се състои от две църкви - една пещерна и една нова църква посветени на Рождество на Пресвета Богородица. Новата църква е посветена на апостолите Петър и Павел, а пещерната църква на Св. Атанас. 
Манастирският комплекс се намира срещу северния бряг на Охридското езеро на около 10 километра западно от град Струга, в близост до село Калища. Най-старата част от манастира, която всъщност е и основата на целия комплекс е пещерната църква “Рождество на Пресвета Богородица”, построена през XIV век. Тази църква заедно с църквата “Св. Атанас”, църквата “Св. Архангел Михаил” в Радожда и църквата “Св. Спас” във Вишни е една от четирите пещерни или скални църкви в региона. В самата стена, където се намира скалният манастир, има три монашески килии, две на първия и една на втория етаж. В самото начало манастирът е бил мъжки, но и днес под покровителството на Пресветата майка Богородица се подвизават монаси. 
В пещерната църква е открита иконата на Пресветата майка Богородица известна още като Черната Богородица. Днес иконата се пази в новата църква “Рождество на Пресвета Богородица”, реставрирана през 1977 г. Местните хора разказват как по време на Втората световна война иконата е била опасана с вериги от германците и хвърлена надалеч дълбоко в Охридското езеро, но на другия ден е изплувала от мястото откъдето е била хвърлена и се е върнала на брега на езерото. Иконата е чудотворна и има целебно действие, а местните хора твърдят, че тя изпълнява молитвите, когато те са искрени и на силно вярващи, не само на християни, но и на мюсюлмани. В центъра на монашеския комплекс се извива, като негов закрилник многовековен чинар. Той е на 645 г. и се вярва, че неговото съществуване е паралелно с първото идване на монасите в този комплекс. Манастирът е разрушаван, но след това е възстановен. 

Дати и цени:

Дата

Възрастен в двойна стая

Възрастен на допълнително легло

Единична стая

06.04.2018 г.

260 лв. - резервация до 15.03.2018 

280 лв. - резервации след 15.03.2018 

260 лв. - резервация до 15.03.2018 

280 лв. - резервации след 15.03.2018

338 лв. - резервация до 15.03.2018 

358 лв. - резервации след 15.03.2018


Цената включва:
 • транспорт с автобус
 • 3 нощувки със закуска и вечеря в 4* хотел в Дурърс
 • Посещение на Елбасан и Калищкият манастир „Рождество на Пресвета Богородица“ 
 • Екскурзоводско обслужване на български по целия маршрут.
 • Мед. Застраховка
Цената не включва:
 • входни такси за посещаваните обекти
 • разходи от личен характер
 • Обиколка на Дуръс, Круя и Тирана - 30 лв. 
 • Обиколка на Елбасан и Берат - 20 лв.

Входни такси за някои от посещаваните обекти: 

 • Входни такси за амфитеатъра в Дуръс(400 леки) - 5,50 лв.
 • музея на Скендербег в Круя (200 леки) – 3,00 лв.
 • етнографския музей в Круя (300 леки) – 4,50 лв.
 • Националния исторически музей в Тирана (200 леки) – 3,00 лв.
 • музея на Онуфрий в Берат (200 леки) – 3,00 лв.
 • Крепоста в Берат (100 леки) – 1,50 лв.


Условия за записване: 

 • Депозит в размер на 50% от сумата на човек.
 • Доплащане до 10 дни преди заминаването.