Интересни факти за Доминикана, които вероятно не знаете

Доминиканската република или Доминикана е красива островна държава, която преди всичко е известна с великолепните си курорти, лазурни плажове, кристално чисто море и интересна история. Ето няколко интересни и любопитни факти за Доминикана, които вероятно не знаете:

Mестното население обожава бейзбол

Бейзболът е национален спорт на Доминикана и голям повод за гордост на местното население. Момчетата обикновено посвещават младостта си на този спорт с надеждата, че някой ден ще играят в някоя от престижните бейзболни лиги в САЩ. Интересно е да се отбележи, че в момента около 40% от професионалните атлети са с доминикански произход. Някои от най-известните бейзболисти с доминикански произход са Сами Соуса, Педро Мартинез, Алекс Родригез и Алберт Пуйолс.

Националният флаг на страната

Република Доминикана има много нетрадиционен национален флаг: това е единственото национално знаме в света, върху което е извезана Библията. Още един признак на дълбоката религиозност на местното население са трите думи над герба на страната: „Dios”, “Patria” и „Libertad” (Бог, родина, свобода).

Република Доминикана носи името си от светец

Много преди да получи своята независимост, страната е носила името Санто Доминго на името на Св. Доминик, който е известен като покровител на астрономите, а населението е било наричано доминиканци. След като извоюва своята независимост през 1924 година страната се нарича La Republica Dominicana..

В Доминикана се намира най-старата катедрала на целия континент

Катедралата „Санта Мария ла Менор“ наскоро отпразнува своя 500 рожден ден. През 1514 година синът на Христофор Колумб положил първия камък на катедралата. От тогава до днес катедралата е преживяла многобройни пиратски нападения и земетресения.

Доминиканците имат бързи крака

Меренге е характерен танц, който води началото си от република Доминикана. Той се основава на бързи стъпки с крака, които са в такт с характерното забързано темпо на музиката.

Страната е много по-стара, отколкото мислите

Всъщност Доминикана е едно от местата, където Колумб за първи път акостира на американска земя. Столицата на Доминикана, Санто Доминго, е най-старият град в цяла Южна и Северна Америка. Той е основан през 1496 година.

Вкусни ястия

Доминиканската кухня е изключително вкусна. Ла Бандера, което в превод означава „Национален флаг“, е традиционно ястие от задушено месо, червен боб и ориз.Тостонес е изключително вкусно национално ястие, което в повечето случаи се предлага като десерт или като гарнитура към други ястия. Прави се от малки парченца паниран банан.

Ларимар

Доминикана е единственото място на планетата, където можете да откриете изключително редкия полускъпоценен камък, наречен ларимар. Той е светлосин на цвят и е много близък до тюркоаза.

Ако тази екзотична островна държава привлече вниманието ви, кликнете ТУК и се запишете за някоя от нашите екскурзии до Доминикана.


29.02.2016

Коментари
Нов коментарВашето име :
Коментар :
Въведете кода :


« Назад към всички публикации