Интересни факти, които не знаете за Тайланд

Тайланд е красива и пъстра държава с богата история и култура. За туристите най-привлекателни и примамливи са красивите плажове на Пукет и нощният живот на Банкок, но всъщност тази страна има още много какво да предложи. Ето няколко интересни и малко известни факти за Тайланд:

Истинското име на Банкок
Знаете ли, че Банкок е градът с най-дълго име в света? Цялото име на града е Krungthepmahanakhon Amonrattanakosin Mahintharayutthaya Mahadilokphop Noppharatratchathaniburirom Udomratchaniwetmahasathan Amonphimanawatansathit Sakkathattiyawitsanukamprasit.


Земята на Свободните 
Докато сме на темата, на езика на местните „Тайланд“ означава „Земя на Свободните“. Предишното име на държавата е било Сиам, което на санскрит означава „тъмен“ или „кафяв“.

Тайланд никога не е бил колонизиран 
Името „Земя на Свободните“ е доста подходящо за Тайланд, тъй като това е единствената държава в югоизточна Азия, която никога не е била колонизирана от чужденци. 


1 400 острова 
Тайланд е съставен от общо 1400 отделни острова. Един от най-известните от тях е остров Кох Фи Фи, който се намира в близост до Пукет. Ако се чудите защо това име не ви говори нищо, ето един жокер: на него е сниман филмът „Плажът“ с Леонардо Ди Каприо.

В Тайланд е незаконно да излезете от дома си без да носите бельо.  
Също така е незаконно да стъпвате върху банкноти от местната валута. Официалната валута на Тайланд се нарича Тай Бат. Независимо дали носите бельо или не, е незаконно да стъпвате върху банкноти от местната валута (дори и случайно). Банкнотите са с лицата на различни президенти и крале на Тайланд и се приема като огромна обида от местните и като нищо може значително да развали почивката ви на това райско място.

В Тайланд човешката глава се счита за най-свещената част от тялото и не трябва да се докосва без изрично разрешение. 
Културата на местното население забранява да ги докосвате по главите. Това се отнася дори и за малките деца. 


В Тайланд маймунките си имат собсвен фестивал и дори собствен колеж.
Да, в Тайланд и маймуните си имат колеж. Той се нарича „Маймунски колеж Тани“ и „студентите“ там се обучават на хиляди улични номера, с които да смайват и развеселяват милионите туристи, които ежегодно идват в страната.

Държавната форма на Тайланд е конституционна монархия.
Тайландците обожават своите кралски особи и дори в миналото е имало закон, според който е било забранено на простолюдието дори да докосва кралските си особи.

Повечето тайландци вярват в призраци
Тъй като задгробният живот и духовете са сериозна част от културното наследство на страната и вярванията на нейните жители, почти всички тайландци безусловно вярват в съществуването на паранормални сили. Често срещана практика е, когато семейство си купи нов дом, в двора му да се построи малка постройка, която наричат „Къща на духовете“, за да може предишният собственик на жилището да има свой подслон.

Банкок е един от най-горещите градове в света
През лятото дневните температури са около 40 градуса по Целзий, а през зимата рядко падат под 25 градуса.

Ако и вие искате да се докоснете до красотата и екзотиката на тази пъстра страна, кликнете ТУК и се запишете за някоя от нашите екскурзии до Тайланд.26.02.2016

Коментари
Нов коментарВашето име :
Коментар :
Въведете кода :


« Назад към всички публикации