Какво не знаете за остров Бали

Остров Бали е тропически остров, който е част от групата на Индонезийския архипелаг. Островът е смятан за едно от най-красивите места на планетата, благодарение на своето огромно разнообразие от красиви плажове и богата култура. Oт години той е една от най-атрактивните и екзотични туристически дестинации. В тази статия ще ви споделим няколко интересни факта за остров Бали, които да ви вдъхновят да го посетите и да опознаете красотата му.

Навсякъде има Wi-Fi, но не винаги е безплатен.

Безжичен интернет можете да откриете почти из целия остров. Не винаги обаче ще можете да се свързвате безплатно с него. Достатъчно е да седнете в най-близкото заведение и да си поръчате нещо, след което ще получите и паролата за достъп.

Много по-добре е да си наемете моторче, с което да обикаляте острова.

Всеки, който е ходил на екскурзия на остров Бали, може да потвърди това. Моторчетата са в добро състояние, осигуряват ви мобилност и винаги можете да намерите къде да ги паркирате. Обикновено наемането на моторче струва между 6 и 10 долара на ден.

За нищо на света не пийте от жълтата водка

Намирането на бензиностанция винаги е сериозен проблем в непозната страна. В Бали има много бензиностанции, но повечето от тях са в големите градове и в провинцията рядко се срещат места, където да заредите гориво. Често обаче ще срещате крайпътни сергийки, където можете да си купите жълта течност в бутилки от водка Absolut. Не, това не е нов вид водка, а евтин петрол, с който можете да заредите превозното си средство и да стигнете до дестинацията си.

Внимавайте къде стъпвате

Със сигурност ще забелижите, че всяка сутрин по земята се оставят т. нар. „молитвени приноси“. Най-често това са ястия в дървени кошници или ориз върху листа от банани, които местните оставят и са се превърнали в много важна част от техния културен живот.

Защо хората се молят към небето?

Има два вида молене в културата на местното население. Единият е с преплетени ръце, допряни в челото, а другият е с допрени ръце, но на нивото на гърдите. Първият вид молитва се отправя към боговете, а вторият е в памет на предците.

Анимизъм: добрите и лошите духове живеят заедно

Религията на населението на остров Бали е взаимствала елементи от Будизма и Хиндуизма. Със сигурност ще ви направят впечатление големият брой стряскащо изглеждащи гарголи със своите демонични лица и страшни гримаси. Те се наричат Друа Бенеда и пресъздават едновременно добрите и лошите духове. Местните вярват, че добрите и лошите духове живеят заедно, затова отправят молитвите си и към двата вида, за да не бъдат прокълнати от едните или другите.

Местните имат собствена система за кръщаване на децата.

След като прекарате известно време на остров Бали ще си зададете въпроса: Защо всички тук се казват Уаян, Мейд или Команг? Това е благодарение на специфичната система, която местните са въвели за кръщаване на децата си. Имената посочват реда, в който наследниците се раждат: Уаян наричат първородното дете, Мейд е второто, а Команг е третото. Ако има и четвърто дете в семейството го кръщават Кетут. Женските имена се различават по това, че в началото на името се поставя „Не“ (Не Уаян), а за момчетата се поставя „И“. Също така, хората на остров Бали нямат фамилни имена.

Ако нашата статия ви е харесала и искате да посетите това приказно място, кликнете ТУК и разгледайте нашето предложение за екзотична екскурзия до Сингапур, Малайзия и остров Бали.


28.01.2016

Коментари1ugoppepito
(30.11.2019 в 16:40)
http://mewkid.net/where-is-xena/ - Amoxil Causes Gallstones <a href="http://mewkid.net/where-is-xena/">Dosage For Amoxicillin 500mg</a> ivp.tsmr.activetravel.bg.bqf.fi http://mewkid.net/where-is-xena/
2ovoololu
(29.12.2019 в 4:05)
http://mewkid.net/who-is-xandra/ - Amoxicillin 500mg Capsules <a href="http://mewkid.net/who-is-xandra/">Buy Amoxicillin Online</a> qkl.pneh.activetravel.bg.sxs.fb http://mewkid.net/who-is-xandra/

Нов коментарВашето име :
Коментар :
Въведете кода :


« Назад към всички публикации