Природните забележителности в България, които трябва да посетите

Нашата страна е с малка територия, но е изключително богата на красива природа и спиращи дъха гледки. Ето някои от най-красивите природни забележителности на България, за които задължително трябва да намерите време и да посетите.

Връх Вихрен


Връх Вихрен се намира в Пирин планина, която е част от Рило-Родопския масив. Неговата височина е 2914 м., което го нарежда на второ място по височина в България и на трето на Балканския полуостров. Връх Вихрен се намира между реките Струма и Места. Единствено тук от цялата територия на страната вирее цветето Еделвайс. 

Мелнишките пирамиди 


Тези невероятно красиви пясъчни образувания са разположени в югозападните склонове на Пирин. Някои от тези пирамиди достигат височина до 100 м. Благодарение на ерозивното действие на вятъра и водата с течение на времето някои от тях са придобили невероятно причудливи форми – гъби, минарета, мечове, конуси, игли и пирамиди. 

Побитите камъни 


Побитите камъни край Варна са един от най-уникалните природни феномени не само в България, но и в целия свят. Те заемат площ от 70 кв.м. и тяхната височина достига до 7 м. Тяхната форма наподобява цилиндър. Някои учени предполагат, че са се образували преди около 50 милиона години в следствие на подводна вулканична активност, тъй като по това време югоизточната част на Европа е била дъно на море. 

Пещерата „Магурата“ 


Тази пещера се намира на 17 килемтра от град Белоградчик и на 461м. надморска височина. Това е една от най-големите пещери в България и нейните галерии са с обща дължина над 2500 метра. В една от залите й са открити праисторически рисунки, които изобразяват танцуващи жени, мъже на лов, звезди, животни и растения. Тези рисунки датират от различни епохи от ранната човешка епоха. 

Пещера „Леденика“ 


Леденика се намира в Стара планина на надморска височина 830 метра.

Пещерата „Бачо Киро“

Пещера „Бачо Киро“ се намира в непосредствена близост до град Дряново в тревненския Балкан. Нейните галерии и разклонения имат обща дължина над 3600 метра, а самата пещера се намира на 335 метра надморска височина. Пещерата е известна със своите причудливи варовикови образувания и с това, че е служела за укритие за четата на известните български революционери като Бачо Киро по време на Априлското въстание, от където носи и името си.

Белоградчишките скали


Това са уникални скални образувания, които се прочуха и извън пределите на страната ни. Намират се в западния Предбалкан. Образувани са от стичаща се дъждовна вода и ветрове в продължение на 200 милиона години и наподобяват митични същества, човешки силуети, животни и птици. 

 


19.10.2015

Коментари1fyyuece
(14.02.2020 в 13:19)
http://mewkid.net/who-is-xandra/ - Amoxil Causes Gallstones <a href="http://mewkid.net/who-is-xandra/">Amoxicillin 500mg Capsules</a> uzn.ccix.activetravel.bg.twg.fv http://mewkid.net/who-is-xandra/
2lamlaromfavti
(14.02.2020 в 13:49)
http://mewkid.net/who-is-xandra/ - Buy Amoxicillin <a href="http://mewkid.net/who-is-xandra/">Buy Amoxicillin Online</a> myz.zxpd.activetravel.bg.yyd.xq http://mewkid.net/who-is-xandra/

Нов коментарВашето име :
Коментар :
Въведете кода :


« Назад към всички публикации