Чудесата на света, които ще ви запленят - част II

Съществуват велики човешки творения, напълно заслужили да бъдат наречени „чудеса“. Ето кои са останалите невероятни постижения на човешкия гений, които будят възхищение сред туристите от цял свят и днес.

Теотиуакан в Мексико

През 2-ри век преди Хр. в Мексико се зародила нова цивилизация, която основала големия град Теотиуакан и неговата известна пирамида. Пирамидата на слънцето била построена около 100 г. сл. Хр. и била с височина 75 метра, което я правело най-високата постройка в града и една от най-високите в цяла Мезоамерика. Изграждането на по-малката Пирамида на луната започнало век по-късно и било завършено около 450 г. Седем века след залеза на тази империя ацтеките започнали да използват пирамидите като места за поклонение.


Петра в Йордания

Петра бил древната столица на Набатейското царство. Без съмнение това е най-популярната туристическа атракция на Йордания. Този голям и уникален град бил издълбан в скалите на каньона Вади Муса преди векове от набатеите, които го превърнали във важен кръстопът, през който минавали пътищата на търговците на коприна и подправки. Петра свързвал Китай, Индия и южните части на Арабския полуостров с Египет, Рим и Гърция. Най-популярната сграда в града безспорно е Каснех ал-Фарун, по-известна като „Съкровищницата на фараона“, чиято фасада е повече от впечатляваща.


Мачу Пикчу

Мачу Пикчу е един от най-красивите и добре запазени древни градове в света. Градът е открит през 1911 година от американския изследовател Хирам Бингъм след като векове наред е просъществувал скрит от човешки поглед над долината Урубамба. „Изгубеният град на инките“ е невидим, ако се погледне отдолу, и изцяло самостоятелен, заобиколен от земеделски тераси, напоявани от естествени извори. Градът не е бил познат за външния свят до момента на откриването му през 1911 година. Оттогава Мачу Пикчу е една от най-известните туристически атракции не само в Перу, но и в цяла Южна Америка.


Великата китайска стена

Съоръжението било построено, поддържано и доизграждано в периода между 5-ти век преди Хр. и 16-ти век, за да защитава китайската империя от набезите на монголските и хунските племена, които атакували от север. Няколко различни стени били наричани през вековете „Велика стена“. Най-известният участък от всички е построеният между 220 г. пр. Хр. и 206 г. пр. Хр. от първия китайски император, но сравнително малка част от него са запазени до днес. По-голямата част от съществуващата днес стена е построена през периода 1368-1644 г., по времето на династията Минг. След осъществени прецизни измервания и проучвания на стената нейната реална дължина с всички раклонения се оказва 8 851 километра.


Пирамидите в Гиза

Некрополът в Гиза, който се намира на около 25 километра югозападно от столицата на Египет – Кайро, вероятно е най-известната древна забележителност в света. Пирамидите били строени в продължение на три поколения – от Хеопс, Хефрен и Микерин. Над два милиона каменни блока били използвани за изграждането на Хеопсовата пирамида, чието построяване е отнело 20 години и е било завършено около 2580 г. пр. Хр. Със своите 139 метра Хеопсовата пирамида се нарежда на първо място по височина от всички пирамиди в Египет.

Ако мечтаете да посетите някое от тези невероятни човешки творения, кликнете ТУК и разгледайте екскурзиите, които Актив Травел предлага до желаната от Вас дестинация.


29.08.2016

Коментари
Нов коментарВашето име :
Коментар :
Въведете кода :


« Назад към всички публикации