Флоренция - родното място на италианския Ренесанс

Град Флоренция се смята за родно място на италианския Ренесанс и e своеобразен музей на архитектурата и изобразителното изкуство от този период. Това превръща Флоренция в една от най-популярните туристически дестинации в Италия, която всяка година привлича милиони туристи от цял свят. Ето някои от забележителностите на Флоренция, които не трябва да пропускате.

Палацо Пити

Палацо Пити е огромен дворец, построен през 15-ти век от флорентинския банкер Лука Пити. Разположен е на южния бряг на река Арно. Замъкът дълги години е бил резиденция на флорентинските владетели, а през 1919 г. е става държавна собственост и е превърнат в музей. В него се намират: Галерия Палатина, Галерия за съвременно изкуство, Музей на среброто, Музей на порцелана, Музей на каретите и Галерия на костюма, която е най-голямата колекция в Италия, посветена на историята на модата.

Градините Боболи

Разположени зад Палацо Пити, градините Боболи са изградени през 16-ти век от прочутата фамилия Медичи. В красивите италиански градини могат да се видят множество статуи, фонтани и изящни римски антики. През своята история градините Биболи са преминали през няколко етапа на доизграждане и разширяване. Днешния си вид те придобиват през 17-ти век.

Базилика Сан Лоренцо

Базиликата е една от най-старите църкви във Флоренция и е служила като гробница за членовете на фамилията Медичи. Построена е през 393 година. През 15-ти век архитектът Филипо Брунелески пристроява Старата Сакристия, а по-късно по проект на Микеланджело се изгражда и Новата Сакристия, където се намират гробниците на Лоренцо Медичи и Джулиано Медичи. Фасадата на църквата никога не е била завършена, което й придава красив рустикален облик. Интериорът на църквата е изпълнен изцяло в ренесансов и неокласически стил.

Палацо Векио

Една от най-известните сгради във Флоренция е готическият дворец Палацо Векио. Изграждането му е започнато през 1299 година, а през 1540 година става резиденция на фамилията Медичи. От 1872 година дворецът изпълнява ролята на сграда на общината. В двореца могат да се видят изящно декорирани помещения с фрески, скулптури и изрисувани тавани, сред които най-известни са Залата на лилиите и Стаята на стихиите. Над двореца се издига Кулата Арнолфо.

Галерия Уфици

Галерия Уфици се смята за един от най-значимите музеи на изкуствата. Сградата е построена през 1560 година като първоначалната идея била да се съберат под един покрив важните административни служби. Проектът е възложен на Джорджо Вазари под покровителството на управляващата фамилия Медичи. По-късно сградата била превърната в художествена галерия, в която са изложени някои от най-известните шедьоври на Ренесанса. В залите на галерията могат да се видят произведения на изкуството на Леонардо да Винчи, Тициан, Ботичели, Джото, Микеланджело и други.

Понте Векио

Свързващ двата бряга на река Арно, Понте Векио е един от най-старите и най-много снимани мостове във Флоренция. Състои се от три отделни арки и първоначално бил построен от етруските, а по-късно, през 14-ти век, бил изграден отново. Мостът е известен с намиращите се на него бижутерски магазини. През нощта, когато светлините му се отразяват във водите на река Арно, Понте Векио представлява поразително красива гледка.

Санта Мария дел Фиоре

Тази красива катедрала е петата по големина в света. Катедралата се отличава с кулата на Джото и внушителния си купол по проект на Филипо Брунелески. Фасадата на катедралата е изящно декорирана с червен, зелен и бял мрамор, а интериорът й впечатлява с прозорци с изкусен стъклопис, мозайки, фрески и бронзови статуи. От камбанирията в кулата на Джото се открива незабравима панорамна гледка към Флоренция.

Ако и вие искате да се насладите на красотата на този вълшебен град, разгледайте екскурзиите в Италия и се запишете за екскурзия до Флоренция с Актив Травел.


31.08.2016

Коментари
Нов коментарВашето име :
Коментар :
Въведете кода :


« Назад към всички публикации