Лисабон – живописната столица на Португалия

Лисабон е втората най-стара столица в Европа (след Атина). Някога тя е била дом на най-големите изследователи в света като Вашко да Гама, Фернандо Магелан и принц Хенри Мореплавателят. Бившата стартова точка за много от най-значимите пътешествия днес е мястото, където можете да откриете един от най-одухотворените, завладяващи и живописни градове в Европа.

Манастирът Жеронимош

Манастирът е издигнат в чест на завръщането на Вашко да Гама от Индия. Строителството му започва през 1500г. Считан е за абсолютен шедьовър на португалската архитектура и неговата обител е една от най-красивите в света. Манастирът Жеронимош е вписан като обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Кулата Белем

Емблематична за града, кулата Белем, още позната като кулата на Сейнт Винсент, е символ и на Великите географски открития. Издигната е на северния бряг на река Тежу около 1515-1520 г. Построена е в характерния за Португалия мануелитски стил и е изпълнявала ролята на укрепление и наблюдателен пункт. От тук са потегляли корабите, търсещи нови земи. Кулата Белем, напомняща и до днес за зората на географските откриватели, също е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Замъкът Сао Жорж

Средновековният замък Сао Жорж (или Сао Хорхе) е построен върху най-високия от седемте хълма на Лисобон. От неговите кули ще се насладите на великолепна гледка – вижда се целият град и околностите. В градините на замъка компания ще ви правят много патици, гъски и пауни. 

Музеят Калуст Губленкян

В музея са събрани съкровища от Изтока и Запада. Включвайки творби на Рембранд, Рубенс, Моне и Рене Лалик, Калуст Губленкян в момента представя една от най-впечатляващите частни колекции в света.

Паркът на нациите

Контрастиращ със старите квартали на града, Паркът на нациите е обширен съвременен комплекс, включващ ресторанти, търговски център, казино, театър, аквариум и прекрасна крайбрежна алея. Построен е през 1998 г. и е място, което си заслужава да посетите.

Музеят Берардо

Португалски милионер е успял да създаде една от най-великолепните съвременни художествени колекции в Европа. В музеят Берардо са изложени творби на Анди Уорхол, Пикасо, Дали и др. За да разгледате музея дори не се заплаща входна такса.

Църквата Мадре де Деус

Без аналог никъде по света, тази пищна някогашна църква днес е музей, представящ древното изкуство и архитектура.

Църквата Сао Рох

Златото, открито в колониална Бразилия е използвано за изграждането на най-скъпия параклис в света – този на Св. Йоан Кръстител в църквата Сао Рох. Ще останете изумени от бароковото великолепие и изящните мозайки.

Музеят на античното изкуство

В него са изложени завладящи елементи от Ориента и европейското изкуство. Голяма част от експонатите са свързани с Великите географски открития, изложени са и множество картини, описващи връзките на Португалия с Азия и Африка.

Музеят на дизайна и модата

Открит през 2009г. в сградата на бивша банка, Музеят на дизайна и модата в Лисабон е признат за един от водещите в световен мащаб дизайнерски музеи.

Построен върху поредица от хълмове, Лисабон ще ви потопи в своята приказна атмосфера и  неповторимия си чар. Това е един от най-значимите исторически градове в света, а културните му богатства, впечатляващи забележителности и красива обстановка го превръщат в предпочитана дестинация за милиони туристи от целия свят.


12.05.2015

Коментари
Нов коментарВашето име :
Коментар :
Въведете кода :


« Назад към всички публикации