Мароко – земя на кръстопът

Мароко е една от най-многоликите страни в Африка, отличаваща се с високи планини, необятни пуснити, каменисто крайбрежие и извити алеи на древните градове и квартали. Когато пътувате до Мароко задължително трябва да посетите Маракеш, Фес и Мекнес. Тук ще откриете традиционни ориенталски пазари, дворци и оживени градски площади. Мароко е исвестен и със своите забележителни плажове и крайбрежни градчета като Есауира, Танжер и Асила. Туристите с по-приключенски дух могат да се отдадат на преходи с камили през Сахара, да изкачат най-високия връх на Северна Африка или да отседнат в традиционна Kasbah в очарователната долина на Дадес.

МаракешМаракеш е древен императорски град, сгушен в подножието на планината Атлас – голям, шумен и изпълнен с богата история и красота. Има много неща, които можете да видите и правите в Маракеш. Акцентите тук включват централния площад Джема ел Фна, Гробницата на Саадинската династия, Градината на Мажорел и дворецът Ел-бади. За да почувствате атмосферата на града е задължително да се разходите из наподобяващия лабиринт пазар, както и да посетите традиционния хамам Ел-бача.

Фес

Фес – един от най-популярните градове в арабския свят, е привлекателна смесица от средновековие и съвременност. Старата част на града (т. нар. медина) – Фес Ел Бали ще ви потопи изцяло в атмосферата на Древната цивилизация. Отлично запазена, тази част от Фес се отличава с тесни криволичещи улички и базари, обградени от плътни и внушителни укрепления.

Есауира
Есауира е страхотно място, което ви позволява да избягате от жегата и суетата на големите градове. Можете да се насладите на красивите плажове, да се разходите по красивите тесни улички, обсипани с бели къщи и боядисани в синьо врати и да се полюбувате на пейзажа, слушайки традиционната музика.

Шефшауен

Шефшауен, наричан още Синият град е малко градче в северозападната част на Мароко. Известен е със своите синьо-бели къщи. Освен на уникалната архитектура, тук можете да се насладите на впечатляващите турски бани, да изпиете по питие на централния площад и да поплувате в бистрите потоци. Шефшауен е основен център за производство на хашиш, а често е считан и за „канабис столицата“ на Мароко.

Мерзуга

Мерзуга е пустинен град, намиращ се в близост до впечатляващите пясъчни дюни Ерг Чеби – най-големите в Мароко. Тук можете да се включите в пустинните преходи с камили и да вкусите от бедуинския начин на живот.

Връх Джебел Тоубкал


Джебел Тоубкал е разположен в Атласките планини и е най-високият връх в Северна Африка – 4167m. Изкачването му е доста трудно и е истинско предизвикателство, но невероятната гледка си заслужава.

Мекнес

Мекнес има излъчване, подобно на това на Маракеш и Фес, но е значително по-малък и спокоен. Старата му част е перфектно запазена и позволява лесна ориентация и без водач. Императорският град е построен по времето на великия Мулай Исмаил през XVII век и представлява ярко отражение на мароканската архитектура с огромните порти и впечатляващи дърворезби.

Каньонът Дадес

Дадес е река в централната част на Мароко. В горното си течение тя преминава през дълбок и живописен пролом, образувайки един от най- вълнуващите пейзажи в Мароко.

АсилаАсила е прекрасно градче в Северноатлантическото крайбрежие на Мароко. Градските стени са покрити с пъстри стенописи, а къщите са ниски и изцяло бели. Асила силно напомня на типичен гръцки курорт.

Мароко, тази многолика страна разположена в непосредствена близост до Гибралтар, носи в себе си вековна история, неповторима природа и ярки контрасти. Тази африканска страна ще разкрие пред вас своите традиционни нрави и култура, внушителни архитектурни шедьоври, запазени през годините, пустинни оазиси и красиво крайбрежие.


12.05.2015

Коментари
Нов коментарВашето име :
Коментар :
Въведете кода :


« Назад към всички публикации