Най-интересните забележителности на остров Кипър, които трябва да посетите

Кипър е най-източният и третият по големина остров в Средиземно море. Той има многовековна и колоритна история. Според легендите там е родена Афродита – напълно разбираемо е защо елините са избрали точно този остров за родно място на богинята на любовта и красотата. Със своя мек климат, красиви плажове, гористи планини и тучни зелени долини Кипър е чудесна дестинация за отдих и почивка по празниците или по време на годишната отпуска. Всяка година около 3 милиона туристи посещават този райски остров. Ето някои от най-големите забележителности, с които „Островът на Афродита“ примамва своите гости.

Курион


Учените смятат, че древният град Курион е основан през 13-ти век преди Христа, но всъщност гръко-римските руини от 5-ти век близо до град Лимасол са тези, които привличат най-много туристи. Древният град е разположен върху хълм и разкрива невероятна гледка към залива Епископи. Руините на домовете, храмовете и обществените сгради на комплекса Курион предлагат доста достоверна представа за това какъв е бил животът в Кипър преди 2000 години. Сред останалите постройки на обекта ще откриете останките на римски бани, открита агора, храм на бог Аполон и амфитеатър, където и до днес се играят класически пиеси.

Село Омодос


Селото се намира в района на планина Троодос, в близост до град Никозия. Това ще бъде атрактивна дестинация за всички любители на хубавото вино. Различните сергии за дегустация на вино ще ви предложат да опитате от местните сортове като Мавро и Ксинистери. Село Омодос очарова туристите със своите калдъръмени улички, каменни къщи и градини с буйна растителност. Манастирът в близост до селото, построен през 17-ти век, помещава изключителна колекция от дърворезби и икони.

Гробниците на кралете


Гробниците на кралете в близост до Пафос е огромен некропол, датиращ от 4-ти век преди Христа. Гробовете са издълбани в твърдата скала и украсени с дорийски колони. Въпреки името няма доказателства, че в гробниците почиват истински кралски особи. Тук се намират гробовете на заможни аристократи и висши държавници. Тези гробници са уникални за Кипър и са силно повлияни от египетските традиции, според които гробниците на мъртвите трябва да приличат на домовете на живите.

Плажът Ниси


Този плаж е най-популярният от множеството плажове в курорта Агия Напа и на него постоянно се организират различни плажни партита. Задължително посетете известния бар на плажа „Nissi Bay Beach”, където партито никога не приключва и диджеи забавляват гостите на курорта. Можете да се отдадете и на различни водни спортове, които курортът предлага на своите посетители.

Манастирът Кикос

Този манастир се намира в планината Троодос и представлява внушителен византийски религиозен комплекс, който е основан през 11-ти век. Въпреки че първоначалната постройка е  била унищожена от пожар, през 1831 година след основен ремонт манастирът възвръща предишната си визия. Всяка от сградите, и най-вече параклисът, са богато украсени в типичен гръцки православен стил със стенописи отвън и отвътре. Най-ценният артефакт в най-богатия кипърски манастир е икона на Дева Мария, за която се смята, че е нарисувана от св. Лука.

Ако тези места ви вдъхновиха за пътешествие до „Острова на Афродита“ или просто искате да се отдадете на почивка на морския бряг, кликнете ТУК и се запишете за някоя от екскурзиите до Кипър на Актив Травъл.


27.04.2016

Коментари
Нов коментарВашето име :
Коментар :
Въведете кода :


« Назад към всички публикации