Най-интересните забележителности в Рим, които трябва да посетите

Градът се намира в централната област Лацио и се пресича от две реки – Тибър и Аниене. Рим е изключително необикновен космополитeн град с богато културно наследство. Със своите невероятни дворци, древни църкви и базилики, внушителни римски монументи и статуи и великолепни фонтани „Вечният град“ със сигурност ще ви очарова. Ето някои от най-интересните забележителности в Рим, на които непременно трябва да се насладите, когато отидете на екскурзия в италианската столица.

Кампо де Фиори

Кампо де Фиори е правоъгълен площад на юг от Пиаца Навона, който се използва като пазар през деня, а вечер се превръща в място за партита на студенти и туристи. Името означава „поле на цветята“ и е дадено още през Средновековието, когато мястото е било ливада. Тук можете да откриете пресни плодове, зеленчуци, месо, риба, цветя и подправки.

Площад Навона

Пиаца Навона е един от най-известните площади в Рим. Тук се намират прочутите фонтани Фонтанът на четирите реки, Фонтанът на Нептун, както и Фонтанът на Мавъра. Днес тук се провеждат театрални представления, конни състезания и кориди.


Замъкът Сант Анджело

Прочутият римски замък Сант Анджело е бил построен между 135 и 139 година от римския император Адриан и завършен от неговия наследник Антонин Пий. Първоначално замъкът е бил мавзолей за погребалните урни на императорите, след това е бил папска резиденция, затвор, а в наши дни е музей.

Испанските стъпала

Испанските стъпала са един от символите на град Рим. Популярното стълбище със 138 стъпала е построено по поръчка на френския дипломат Стефан Гафие, с цел да свърже испанското посолство с църквата „Тринита дей Монти“. Стълбите са една от най-посещаваните забележителности в града и често са място, на което се уреждат срещи. През месец май стълбите са украсени с розови азалии. В подножието на стълбището се намират площад Испания и фонтанът Barcaccia, който е дело на Джан Лоренцо Бернини.

Фонтан ди Треви


Световноизвестният Фонтан ди Треви се намира в центъра на Рим. Построен е през 1762 година от Никола Салви и представя римския бог на морето Нептун, а от двете му страни са разположени по една женска фигура. Според поверието всеки, хвърлил монета във фонтана, отново ще се върне в Рим. Всички монети, които туристите хвърлят във фонтана, се събират и се даряват за благотворителност. През 2012 година от фонтана са извадени 540 000 евро. Фонтан ди Треви е увековечен във филма на Федерико Фелини „Сладък живот“ от 1960 година с участието на Анита Екберг и Марчело Мастрояни.


Ватиканските музеи

Ватиканските музеи са обществени музеи във Ватикана. Те са основани от папа Юлий II през 16-ти век. Включват общо 11 музея, 5 галерии и 1400 зали. Сред най-известните забележителности на музеите са прочутото Вито стълбище, Стаите на Рафаело и Сикстинската капела, чийто таван е изрисуван от Микеланджело и се смята за най-голямото му постижение в изобразителното изкуство.

Пантеонът

Една от най-запазените римски сгради, Пантеонът бил построен през 126 година като храм на всички римски богове. Пантеонът изпълнява ролята на католическа църква от 7-ми век до днес. Намира се на Пиаца дела Ротонда и е сред най-големите съхранили се до днес антични инженерни достижения. Куполът на Пантеона е най-големият неармиран бетонен купол в света.

Базиликата „Св. Петър“

Базиликата е една от най-известните туристически атракции в света. Нейната височина е 138 метра, а в нейната вътрешност може да се побере космическа совалка или Статуята на свободата. Намира се на същото място, където апостол Петър, който е смятан за първия папа, е бил разпънат на кръст и погребан. Изграждането на огромната базилика започнало през 1506 година и продължило до 1615 година. Микеланджело проектира базиликата, а площад „Свети Петър“ е дело на Бернини.

Колизей

Колизеумът е най-големият амфитеатър в римския свят. Безспорно това е най-известната туристическа атракция на „Вечния град“. Изграждането му е започнато от император Веспасиан през 72 година и е завършено през 80-та от император Тит. Колизеят може да побере до 50 хиляди зрители и в древността е използван за арена на гладиаторски битки и други зрелища като възстановки на битки, лов на животни, екзекуции и драми с митологични сюжети.

Ако искате да разгледате всички тези забележителности и още много други туристически атракции в Рим, разгледайте екскурзиите в Италия и се запишете за някоя от екскурзиите до „Вечния град“ на Актив Травъл.


30.05.2016

Коментари
Нов коментарВашето име :
Коментар :
Въведете кода :


« Назад към всички публикации