Най-интересните туристически атракции в Турция

Турция е невероятно интересна страна с богата култура, която предлага на посетителите си огромно разнообразие от различни туристически атракции. От осеяния с куполи и минарета пейзаж на Истанбул, през римските руини по западните и южни брегове, през плажовете на Анталия и средиземноморските крайбрежни курорти до мъгливите планини по бреговете на Черно море, Турция е страна, която може да очарова всеки посетител. Ето някои от най-големите забележителности на Турция, които туристите трябва да включат в маршрута си.

Амфитеатърът в Аспендос

В Аспендос ще откриете един от най-добре запазените амфитеатри от античността. Театърът е бил построен около 155 година след Хр. по време на управлението на римския император Марк Аврелий. В него могат да се поберат между 15 и 20 хиляди зрители. Амфитеатърът в Аспендос е успял да съхрани оригиналната си визия и е устоял на изпитанието на времето.

Памуккале

Памуккале, което в превод от турски означава „Замък от памук“, представлява изключително красив пейзаж, който се намира в западната част на Турция. Той е известен със своите бели тераси, които са образувани от варовикови отлагания и горещи минерални извори. Хората са се къпели в тези тераси в продължение на хилядолетия. Древногръцкият град Хиераполис бил построен на върха на горещите извори от кралете на Пергамон. Руините на баните, храмовете и други гръцки паметници могат да се видят от двете страни на изумителния природен феномен.

Крепостта в Бодрум

Разположена в град Бодрум, който се намира в югозападната част на Турция, крепостта „Св. Петър“ била построена от рицарите хоспиталиери през 15-ти век. Това е един от най-добре запазените монументи от епохата на Средновековието. Днес крепостта е превърната в музей на подземната археология.

Планината Немрут

Немрут е планина с височина 2 134 метра, която се намира в югоизточната част на Турция в близост до град Адъяман. През 62 година пр. Хр. цар Антиох I Теос построил своята гробница на върха на планината, която била заобиколена от огромни статуи на самия него, два лъва, два орела и различни гръцки и персийки божества. Днес главите на статуите са отделени от телата и разпръснати из цялата местност. Едно от най-интересните неща, които можете да правите в планината Немрут, е да наблюдавате изгрева на слънцето от източната тераса. Слънчевите лъчи оцветяват главите в много интересен оранжев нюанс.

Синята джамия

Със своите шест минарета и впечатляваща архитектура джамията „Султан Ахмед“ или „Синята джамия“ е една от най-големите забележителности на Истанбул. Джамията е построена между 1609 година и 1616 година и, както много други джамии, се е превърнала в гробница за своя строител. Вътрешността на джамията е украсена с 20 000 сини плочки с различни текстури, откъдето идва и името на джамията.

Библиотеката на Целз

Руините на древния град Ефес са една от най-популярните туристически атракции в Турция. Древният град някога е бил известен с храма на Артемида, който бил едно от 7-те чудеса на древния свят. Някои от структурите могат да се видят и днес като Великия Театър и Библиотеката на Целз. Тя била построена около 125 година сл. Хр. И съдържала повече от 12 000 пергамента и книги и впоследстивие се е превърнала в гробница на Целз, който бил губернатор на Азия.

Света София

„Света София“ (Хагия София) първоначално била огромна базилика, която била построена от римския император Юстиниан I през 6-ти век. Този шедьовър на римската архитектура в продължение на 1000 години бил най-голямото затворено пространство в света. Нейният масивен купол се издига на височина от 55 метра и има диаметър от 31 метра. Църквата е плячкосана от кръстоносците през 1204 година, а през 15-ти век, когато османците завладяват града, е превърната в джамия. През 1935 година „Света София“ е превърната в музей, а днес е най-посещаваната туристическа атракция в Истанбул.

Ако и вие искате да се докоснете до красотата на някоя от тези забележителности, разгледайте и се запишете за някоя от екскурзиите в Турция на Актив Травел.


30.08.2016

Коментари
Нов коментарВашето име :
Коментар :
Въведете кода :


« Назад към всички публикации