Португалия

Португалия е в извивките на мавританския стил и орнаментите на арабското изкуство, в мелодиката на фадо и в стоицизма на каменните замъци, в златния пясък и безкрайните гледки, в апетитната храна и омагьосващото вино. 
Разположена в Югозападна Европа и граничеща единствено с Атлантическия океан и Испания, страната включва Азорските острови и остров Мадейра. С умерен морски климат, студен и дъждовен на север и топъл и сух на юг, Португалия е повече равнинна с планински части на североизток. 
Забележителностите на страната са комбинация от минало и традиции с живописност и романтика. Регионът Алто Дуро има над двехилядна история в производството на порто, а остров Пико разкрива красотата на винарската култура от ХV век. Манастирът на Христос в Томар и Манастирът на йеронимите с Кулата на Белем са символи на отвореността на Португалия към останалия свят. Градските центрове на Ангра до Хероизмо (многовековни крепости и военна архитектура), на Евора (сини плочки азулежус и балкони от ковано желязо), на Гимараеш (съчетание на средновековно с модерно) или на Опорто (дух на морско пристанище) са част от богатото наследство на страната, изброено от ЮНЕСКО като изключително. Романтичните паркове и градини на Синтра са пример за чувствена архитектура, сътворени от човека, докато Лаурисилва на Мадейра е най-обширната оцеляла местност с лаврови гори и неповторима природа. Манастирът на Дева Мария в Алкобаса е шедьовър на цистерианското изкуство с чистотата на формите и материалите си, а манастирът в Баталия – на националния готически стил с мануелинско изкуство. Най-обширната суха система от защитен ров в света може да се види в пограничният град Елвас, а скалните забележителности на долината Коа и Сиега Верде представляват най-интересния комплекс на палеолитно изкуство под открито небе. 
Интересен факт е, че най-популярните португалци са изследователи пътешественици и футболни знаменитости – Фердинанд Магелан, Вашко да Гама, Бартоломео Диаш, Кристиано Роналдо, Жозе Моуриньо, Луиш Фиго. 

Населението е хомогенно средиземноморско. Официалният език е португалски, а мирандезкият е формален само за определени региони. Благодарение на миналите исторически завоевания днес над 200 милиона по света говорят португалски. Римокатолици са 81% от хората в страната, а изповядващите други клонове на християнството са 3.3%, атеистите и неопределените са над 15%. 

Кухнята е съчетание на просто готвене с изумително вкусен резултат – изобилие от хляб, маслини, сирене, червено вино, пушени меса, съвършено опечени персебес и катаплана. Изкушения, които се хапват най-често накрак, са тартът с яйчен крем (паштейс де ната) и зелената супа (калдо верджи). Франсезиня е най-вкусният сандвич с три вида месо, а бакаляо е осолената треска, на която се отдава специална почит. Малките предястия са наричани печискос, а кръвта и карантията са деликатес наред с печените прасенца. Като най-голям производител на корк в света Португалия неслучайно е известна с вината си, от които особено портото и вино верде. 
На 10 юни е Денят на Португалия или Денят на Камос – национален поет. През Страстната седмица е карнавалът в град Брада – религиозното лоно на страната – с процесии, пресъздаващи Христовите страдания, а на седмия уикенд след Великден е Фестивалът на Светия Дух на остров Сао Мигел в чест на канонизираната кралица Изабела и нейната благотворителност. През май Кейма дас Фитас ознаменува свободата на студентите и края на академичната година в града на един от най-старите университети в света – Коимбра. Летните месеци в страната са посветени на два големи фестивала: на Сан Антонио в Лисабон – с масови сватбени церемонии, с много танци, музика, пушени сардини и вино, и на Сао Жоао в Порто – празник на лятното слънцестоене с пищни улични тържества, сцени наоткрито и регата с дървени лодки. Първият уикенд на септември е посветен на фестивала Аванте, някога кръстен на вестника на Португалската Комунистическа Партия, а днес панаир на музиката, книгата и спорта. Средата на ноември е времето на Конния празник в Голега, а посрещането на Нова година е спектакъл за сетивата в столицата на Мадейра – Фуншал – с най-обширната гледка според Рекордите на Гинес за 2007 г. с фойерверки, звук и светлина. 
Населението на Португалия е 10 813 834 души, а в столицата Лисабон – 2.843 милиона. Страната е република с парламентарна демокрация. Национален символ е армиларната сфера, свързана с португалските открития. Зеленият цвят в знамето „носи“ надеждата, а червеното напомня за кръвта на националните защитници. Паричната единица от 1999 г. е евро. Часовата зона е UTC 0. Телефонният код е +351. 

Всички права върху този текст са запазени и защитени от Закона за авторските права! 


18.07.2016

Коментари
Нов коментарВашето име :
Коментар :
Въведете кода :


« Назад към всички публикации