Швейцария

Безупречни часовници, дискретни банки, изискани ски курорти, кадифено-мек шоколад, ароматно-топящи се сирена и крави, издигнати на пиедестал, Швейцария е идеалната комбинация от урбанистична елегантност с пасторална благодат. Предимно планинска, с Алпите на юг и Юра на северозапад, с изобилие от изумителни върхове, красиви хълмове, примамливи долини и необятни езера, това е земя на безпрецедентен неутралитет, на силна суверенност, кръстопът на култури и езици, заобиколена от Австрия, Франция, Италия, Лихтенщайн и Германия. 

Столицата Берн е кръстена на кафявата мечка и я носи в герба си, а средновековният Стар град очарова с наследството си, вписано в ЮНЕСКО. Цюрих е наричан „малкия голям град” и е основно търговско и туристическо средище на страната и същевременно кипящ от култура център. Елегантността на Женева може да се открие и във фонтана Же д’О, който се вижда от всеки край на града, и в цветния часовник в Алпийската градина до Женевското езеро, и в Ботаническата градина с най-големия хербариум в света, и в 25-те сгради на Замъка Шийон, и дори в най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици – ЦЕРН. Музеят Грайзингер пресъздава света на Толкин в градчето Йенинс и пренася посетителите в оживялата приказка на хобитския начин на живот. Хаметшванд лифт е най-високият и най-бързият обществен външен асансьор в Европа и се изкачва над езерото Люцерн, първият в света висящ мост се намира между двата върха Вю Пойнт и Се Руж, а най-високият въжен мост на земята Трифт е още едно предизвикателство за любителите на силните усещания. Природният резерват Крю-дю-ван разкрива широка гледка, стигаща до френските земи, а отвесните варовикови скали са оформили огромна подкова в него. Долината на многото потоци или Лаутербрунен е вдъхновила с невероятните си дадености редица творци, а каньонът на река Аар е пълен с теми за невероятни разкази. Пътешествието с най-бавния бърз влак в света Ледниковия експрес започва и завършва с едни от най-елитарните ски курорти – Сен Мориц и Цермат, а железницата на Бернина експрес превежда през най-гъсто населения със замъци регион на Швейцария и достойно показва още от „световното природно наследство”. Един от най-високи и будещи страхопочитание върхове на Алпите е Матерхорн и неговите остри форми, освен че показват четирите посоки на компаса, правят името му нарицателно за редица върхове по света. 

Национален празник е Денят на Швейцария на 1 август и чества основаването на Швейцарската конфедерация. Фестивалът на алпийската брада и мустаци в китното градче Кур e в средата на август и доставя солидно количество забавления с местен привкус. Международният джаз фестивал в Монтрьо заема две седмици от юли и задоволява ценителите на хубава музика с изпълненията на най-големите и най-добрите. През октомври римският амфитеатър в Мартини става арена на Битката на кралиците, в която най-борбено настроените крави пресъздават многовековна традиция и осигуряват веселие за тълпите. В края на януари в Базел езическият ритуал на Фогел Гриф възражда идеята за единство на общостите с танците на Дивия човек, Лъва и Грифона под звуците на топовни салюти и ритъма на барабаните. Последната седмица на януари е посветена на Световната купа по поло на сняг, която се провежда на езерото в курорта Сен Мориц и завладява с блясъка и престижността и на самия спорт, и на мястото. В понеделник след католическия Заговезни, обикновено в края на февруари или в началото на март, в Базел още в тъмни зори започват тридневните карнавални шествия, най-големите в Швейцария, и заливат града с шумна еуфория, закачливост и пъстрота. 

Швейцария е мястото, където хубавата храна върви с хубава гледка. Надморските височини предлагат множество панорамни ресторанти като въртящия се на връх Шилтхорн или „Ешер”, вкопчен в скалата под връх Ебеналп. Фондю или хапките хляб в разтопени сирена, раклет или запечените зеленчуци, сирене и месо върху сварени картофи: храненето за швейцарците е в общуването и прекарването на време заедно на масата. Това е родината на абсента и на закуската от мляко, плодове, ядки и пресовани зърна – мюсли. Туровете из шоколадовите фабрики доказват, че шоколадът се топи върху езика, а с кулинарна обиколка с влак може да се опита освен шоколад и сиренето Грюер в едноименния му замък. Виненият регион Лаво до Лозана е наследство на ЮНЕСКО и комбинира изкусителни дегустации със забележителна природна красота. Захаросаната черешова торта е най-подобаващият завършек за всяко местно кулинарно пътешествие. 

Управлението на Швейцария е конфедерално, сходно с федерално демократичното. Официалните езици на страната са четири – немски (64,9%), френски (22,6%), италиански (8,3%) и романш или реторомански (0,5%), но се говорят още и сърбо-хърватски (2,5%), албански (2,6%), португалски (3,4%), испански (2,2%), английски (4,6%) и др. Етнически населението се дели на германци 65%, французи 18%, италианци 10%, романш 1%, други 6%. Католиците са най-много – 38,2%, протестантите са 26,9%, мюсюлманите са 4,9%, други християни са 5,7%, атеисти са 21,6% от общо 8 121 830 (358 хиляди в столицата Берн). Националните цветове и багри на флага са червено и бяло, а тяхната символика се свързва със средновековната история. Валутата е швейцарски франк. Характерен е умерен климат, който варира според надморската височина: студени, облачни и снежни зими се редуват с прохладни и дъждовни лета. Часовата зона е UTC+1, а телефонният код - +41. 

Всички права върху този текст са запазени и защитени от Закона за авторските права! 


18.07.2016

Коментари
Нов коментарВашето име :
Коментар :
Въведете кода :


« Назад към всички публикации