Турция

Колоритна, ароматна, сиропирана и шумна, Турция е земя преди всичко на съхранените традиции. Като среща на Изтока със Запада, на древността с модерността и на безбройните им разнородни пластове, които съжителстват векове наред без да си пречат, страната свързва два континента с изключителното си географско положение, заобиколена от България, Черно море, Грузия, Армения, Азербайджан, Иран, Ирак, Сирия, Кипър, Средиземно, Мраморно и Егейско море и Гърция. 

„Света София”, Топкапъ Сарай, Синята джамия, Долмабахче Сарай, най-големият пазар в света Капалъ Чаршъ, един от най-дългите висящи мостове – този над Босфора, цветният еврейски квартал Балат, пищните дворци и величествените светилища са твърде малка част от красотата и магията на най-големия турски град Истанбул. Световно признати, джамията Селимие в Одрин, планината Немрут и нейните колоси, Националният парк Гьореме, синевата на Памуккале или плажовете на Мармарис и Бодрум, планината на Ноевия ковчег – Арарат, чудните скали на Кападокия или безценните находки на Троя само доказват огромния потенциал на тази територия. Турция може да бъде видяна и в театъра на сенките Карагьоз, и в Ашъклъка на странстващите поети и певци, свирещи на саз, и в посрещането на пролетта с Навруз или в мъжките раздумки Сохбет, израз на солидарността и културните ценности. 

Именно като богатство за цялото човечество е определен впечатляващият религиозен танц на дервишите – сема, чието най-важно представяне е през декември в Културния център Мевлана в Коня. Оценени като световно културно наследство от ЮНЕСКО са и пехливанските борби Къркпънар, през юни или юли в Одрин. Друг празник по съревнование е Шампионатът по борба с камили, типичен за Егейското крайбрежие и провеждан през януари в Селчук. Неговият парад е помпозен и колоритен и показва няколкото стотици камили участници и техните водачи в специфични одежди и украса. На международния Троя фестивал в Чанаккале през август могат да се преживеят исторически събития и да се участва в турове. Денят на републиката е на 29 октомври и отбелязва прехода към формирането на светска държава. 

Изключителната турска кулинария се дължи на прецизното боравене с подправки и свежи продукти. А нейното значение е намерило място в няколко номинации със световен статут като обредната яхния от пилешко и пшеница „кешкек” или ритуала на приготвяне и поднасяне на турско кафе. Интересните имена на ястията в Турция носят история и наслада във всяка хапка – от преялото с яхния религиозно лице в „имам баялдъ” до пълнените с кайма патладжани в „женско бедро” или в „устните на Дилбар” – баница с мая, масло и захар. Прясно изпечена риба на дървени въглища между две филии хляб е най-лесно приготвеното удоволствие от богатия и разнообразен морски асортимент. Бирата „Ефес” е широко известна и напомня за гордостта на местните, че най-добре запазеният римски град в Средиземноморието се намира в Турция. А „лъвското мляко” е анасонова ракия, разредена с малко вода. Млечните кремове мухалеби се ядат по всяко време на деня. За любителите на гастрономическия туризъм дестинацията е Газиантеп, където вкусовите възприятия достигат своята нирвана и не само баклавата се топи в уста. 

Управлението на Република Турция е парламентарно. Знамето е наследило цветовете и символите от Османската империя – червено и бяло и полумесец със звезда, пресъздаващи отражението на небето в кръвта на падналите войни. Официалният език е турски, но се говори още кюрдски и други езици от някои малцинства. Етнически турците са над 70%, кюрдите са 18% и други са 12%. Почти изцяло населението изповядва ислям (99,8%), християни или евреи са едва 0,2% от общо 79 414 268 души (почти 5 милиона в столицата Анкара и над 14 милиона в Истанбул). Климътът е умерен, с горещи и сухи лета и меки и дъждовни зими, които се задълбочават към вътрешността на страната. Местната валута е турска лира. Часовата зона е UTC+2, а телефонният код - +90. 

! Всички права върху този текст са запазени и защитени от Закона за авторските права! 

Ако и вие искате да се докоснете до красотата на Турция, разгледайте и се запишете за някоя от екскурзиите в Турция на Актив Травел.


18.07.2016

Коментари
Нов коментарВашето име :
Коментар :
Въведете кода :


« Назад към всички публикации