Южна Африка

Южна Африка е страна, богопомазана с великолепна природа, вдъхновила приказния свят на родения в нея Дж. Р. Р. Толкин, щедро надарена с растителен и животински свят, богата на злато, платина и диаманти. С крайбрежни низини и ивица от 2800 км, с Драконови и Капски планини на юг и изток и обширни плата на север, тя е очертана от Атлантическия и Индийския океан, Ботсвана, Лесото, Мозамбик, Намибия, Свазиленд и Зимбабве. 

„Градът майка” Кейптаун е първото европейско селище отвъд Сахара и е считан за един от най-живописните градове в света. С Тейбъл Маунтийн, Блуберг Бийч, ботаническата градина „Кирстенбош”, крайбрежния булевард „Виктория и Алфред”, той разказва истории от миналото, но и тупти в ритъма на съвременен мегаполис. От него до шеметния и пълен с атракции туристически център порт Елизабет, по цялото южно крайбрежие на страната, е разположен Пътят на градините: бели плажове, морски курорти, паркове и резервати, чиито необичайни красоти мога да се проследят пълноценно с железницата „Син влак”. 
От бързоразвиващия се и пръв по население Йоханесбург, Йо-бург или Йози с Музея на Апартейда и културните райони Нютаун и Брамфонтейн до космополитния и трети по големина Дърбан с арт деко архитектура и азиатски привкус; от мултикултурната Претория и нейните широки булеварди и озеленените комплекси до остров Робен – част от световното културно наследство и музей на заточените борци срещу апартейда, начело с носителя на Нобелова награда за мир Нелсън Мандела – Южна Африка предлага широк спектър от история и култура. Естествената красота на страната обаче е взела връх и пленява завинаги с невероятните скални пейзажи и колонии от птици на нос Добра надежда, с гледката на величествените китове от залива Уокър, на голямата бяла акула край Мосъл Бей, на морското конче в резервата Езерна, с живописна фауна и флора на природния резерват Де Хооп, на националния парк Иглен нос, с водният рай в парка Уайлдърнес и местния спорт „клуфинг”. Пещерите Стеркфонтейн пазят истината за липсващото звено между човека и маймуната, а кратерът Вредефорт е най-старият метеоритен, на над 2 милиарда години: и двата – в списъците на ЮНЕСКО. 

Южна Африка отбелязва националния си празник на Деня на свободата, когато е установено мажоритарното управление – на 27 април 1994. Обикновено в Деня на империята – 24 май, но понякога и през юни в провинцията Квазулу-Натал се провежда Другарският маратон – изтощително 11-часово състезание при високи температури, но с благородна цел. Покрай Великден близо до Ундерберг е местният Уудсток – Музикалният фестивал Сплаши Фен, където могат да се чуят всички видове съвременни ритми. В началото на май в Истърн Кейп екстремните спортисти могат да участват в надбягването на едноименния национален парк за слонове Аддо за цели 80 км. Стеленбош е домакин на Винения фестивал в края на юли – началото на август и дава възможност за дегустация на стотици вина сред опияняващата гледка на многобройните лозови масиви на региона. Националният фестивал на изкуствата в Грахамстаун е в началото на юли и ознаменува най-вече пъстротата на традиционния и съвременния африкански арт в продължение на десет дни, като е считан за втори по мащабност в света след този в Единбург. През септември в Кейптаун е Международният комедиен фестивал, който събира майстори на хумора от цял свят, а през октомври е Музикалният фестивал за африканска култура – Макуфе в Блумфонтейн, който съчетава театър, музика, танц и литература. 

Наричана е „Кухня на дъгата” заради разнородните течения и влияние от останалия свят, кулинарията на Южна Африка е разнообразна и богата на вкусове. Бирата е основна напитка и е чест и традиция за всяка домакиня да я вари вкъщи. Млякото е другият важен продукт за страната, а гъстата царевична каша „пап” и вареното месо са задължителни елементи на трапезата. Широко застепени в ястията са сладко-киселите комбинации и морските специалитети. Белите и червените вина са със забележително качество, а популярността им в цял свят ги прави изключително търсен продукт. 

Южна Африка е парламентарна република. Официалните езици са единадесет, сред които са (по низходящ ред на употреба): зулуски, кхоса, африканс, английски, тсвана, сесото, ндебеле и др. Преобладаващите жители са африканци – 80,2%, смесени са 8,8%, светлокожи – 8,4%, азиатци – 2,5%. В религиозно отношение най-много са протестантите – 36,6%, католици са около 7%, над 1% са мюсюлмани, други християни са 36%, а други и неопределени са към 4% и атеисти – 15% от 53 675 563 население (в административната столица Претория – 2,059 млн., в законодателната столица Кейптаун – 3,66 млн., в Йоханесбург – 9,339 млн.). Въпреки че нямат конкретно значение, националните цветове са изобразени на знамето: червено, синьо, зелено, черно и бяло и тяхната конфигурация представя идеята за обединението на разнородното общество на Южна Африка, а символите на страната са животното планински скачач от семейството на антилопата и цветето протея, наричано още гигански захарен храст. Валутатата е южноафрикански ранд. Климатът е предимно субтропичен и сух. Часовата зона е UTC+2, а телефонният код - +27. 

Всички права върху този текст са запазени и защитени от Закона за авторските права! 


19.07.2016

Коментари
Нов коментарВашето име :
Коментар :
Въведете кода :


« Назад към всички публикации