Съвети за безопасност при пътуване

Част 1

Независимо дали пътувате по бизнес, лятна почивка, ваканция, да видите близките си или каквато и да е друга причина, винаги има риск за вас или вашия багаж, затова е хубаво да се вземат някакви предварителни предпазни мерки. Престъпниците са наясно, че туристите не обръщат особено внимание на обкръжаващата ги среда освен в случаите, когато се загубят или паникьосат. Също така, обирджиите знаят, че дори да бъдат арестувани, едва ли ще има сериозни последствия, тъй като ограбените туристи много рядко се връщат в града, за да започнат юридически дела. Ето някои съвети, които е добре да спазвате за собствената си безопасност. 

Резервации за ваканцията:

  • Бъдете скептични, ако офертата за пътуването изглежда твърде изгодна, за да е истина. Ако не сте сигурни в качеството на предлаганите услуги, заложете на пътуване с познат туроператор, който сте проверили и на когото вярвате. 
  • Абсолютно задължително проверете как стои въпросът с допълнителните такси, включително летищните такси, таксите за обслужване и единичните добавки. 
  • Настоявайте за писмено потвърждение на всички аспекти от пакета за пътуване, преди да направите резервация. Задължително се запознайте с всички карета, които са написани с дребен шрифт или са означени със звездичка или са написани под линия. Тази документация ще ви бъде изключително полезна, ако възникне спор или трябва да доказвате нещо. 
  • Откажете всяко пътуване, което получите като „награда“ и което изисква от вас да платите някаква такса за участие. 
  • Препотвърдете уговорките с хотела, авиокомпанията или круизната линия, за да се уверите, че инвестираните средства са били получени и резервацията е потвърдена на ваше име.

Ако използвате услугата “Rent a car”:

  • Направете си ранна резервация, но се оглеждайте за по-добри оферти. Повечето „Rent a car” компании няма да изискват от вас да плащате неустойка, ако се откажете от резервацията си. Ако ставките намалеят след като сте направили резервацията си, винаги можете да поискате по-добра оферта от компанията, но в случай, че се повишат, вие ще имате гарантирана по-добра цена. 
  • Не си мислите, че по-ниските ставки ще бъдат обявени. Попитайте за оферти, когато правите резервацията си, но след това проверете отново няколко пъти преди да наемете колата. 
  • Внимавайте за допълнителни такси. Плащането за „основна ставка“ или „all inclusive” услуга ще ви спестят време, но при тях ще плащате и за малки допълнителни екстри, от които на практика няма да имате нужда. 
  • Винаги наемайте кола от надежден източник, който предлага 24-часова пътна помощ. 
  • Следвайте инструкциите, ако колата, която ползвате, се повреди. 
  • Много е важно да сте наясно с пътното си досие, когато наемата кола. Много компании ще откажат услуги на водачи, които са имали тежки пътни провинения като глоби за шофиране в нетрезво състояние или водачи с множество глоби за превишена скорост.

Преди да заминете:

  • Паркирайте личният си автомобил в гараж или на място, където със сигурност няма да пречи на движението, докато ви няма. 
  • Ако ще отсъствате по-продължителен период от време, оставете ключ от жилището си на роднина или близък приятел, който периодично да минава и да проверява дали всичко в дома ви е наред. 
  • Не носете голяма сума пари в себе си. Използвайте дебитна или кредитна карта. Ако все пак ви се налага да носите значителна сума кеш, дръжте ги отделно от джобните си и не ги показвайте публично.

Във втората част от тази статия ще ви дадем съвети за безопасно пътуване със самолет, настаняване в хотел и как да ползвате такситата без да ви измамят.


20.10.2015

Коментари




Нов коментар



Вашето име :
Коментар :
Въведете кода :


« Назад към всички публикации