Какво не знаете за Хърватия?

Хърватия е препълнена с великолепни места, история, архитектура, култура и разбира се, великолепни плажове. Но всеки знае това. Вече писахме за красотата и очарованието на  древния град Дубровник, който е наричан още „Перлата на Адриатика“. В този материал ще ви представим няколко интересни факта за Хърватия, които много малко хора знаят.

В Хърватия се намира най-малкият град в света. В северозападната част на страната ще откриете съвсем малко градче, което се нарича Хум. За него се твърди, че е горд притежател на титлата „Най-малкият град в света“. Според източници населението на града варира между 17 и 23 жители в различните периоди от годината.



Крайбрежната ивица на Хърватия е известна като „Далматински брегове“. Ако си мислите, че брегът е кръстен на известната петниста порода домашни любимци, сте в сериозна грешка. Регионът носи името Далмация още от времето на Римската империя. Породата кучета се счита за местна, тъй като са открити илюстрации на такива кучета още от 17-ти век.



Хитовият сериал на HBO “Игра на тронове“ се снима в Сплит и Дубровник. Ако сте фенове на сериала, правен по фентъзи поредицата „Песен за огън и лед“, можете да направите обиколка на локациите, които продуцентите на сериала са избрали за декор на сцените в „Кралски чертог“.

Хърватин е притежателят на най-големия бял трюфел в света. Джанкарло Зиганте е намерил най-големия бял трюфел в света в своята градина в източна Хърватия през 1999 година. Рекордьорът тежи цели 1,31 кг.


Хърватия е известна с амфитеатъра в Пула, където в миналото са се провеждали битки на римски гладиатори. Истрия е само една от трите запазени гладиаторски арени в света. Също така това е шестият по големина амфитеатър в света.

В Хърватия се произвежда вино от 2500 години насам, благодарение на елинското влияние в района по онова време.

Най-малко 10% от площта на Хърватия се заема от 8 национални парка, 11 природни парка и 2 природни резервата. Това прави Хърватия задължителна дестинация, за тези, които обичат красивата природа.

 

Най-известният плаж в Хърватия се намира в град Бол, който се намира на остров Брак. Плажът Златни Рат е известен с това, че променя своята форма и цвят, в зависимост от ветровете.

Хората в Хърватия се наслаждават на поне 2715 часа слънчева светлина годишно. Това е повече, отколкото в Сидни, Австралия.

Според Алфред Хичкок, от брега на град Задар в Далмация можете да наблюдавате най-красивия слънчев залез в света. Ако трябва да бъдем максимално точни, цитатът звучи по следния начин: „Задар притежава най-красивия залез в света, много по-красив от този в Кей Уест, Калифорния.“


10.11.2015

Коментари



1okojusesemodi
(17.10.2018 в 5:36)
http://doxycycline-cheapbuy.site/ - doxycycline-cheapbuy.site.ankor <a href="http://onlinebuycytotec.site/">onlinebuycytotec.site.ankor</a>

Нов коментар



Вашето име :
Коментар :
Въведете кода :


« Назад към всички публикации