Какво не знаете за Испания?

Испания е разнолика страна и почивка там определено може да е едно от най-страхотните преживявания в живота ви. Всички ние свързваме Испания с много слънце, хубавото вино, белите плажове, темпераментните хора, Барселона и Антонио Бандерас. Популярността на Испания не означава, че знаем всичко за нея. Ето няколко интересни и любопитни факти за Испания, които сигурно не знаете:

Паеля е традиционно ястие, което води началото си от Валенсия и поради тази причина няма да го срещнете навсякъде в Испания, но със сигурност ще го намерите във всички по-големи ресторанти без значение в коя точка на Испания се намирате.


Строителството на една от най-големите забележителности на Барселона, катедралата „Саграда Фамилия“, продължава вече повече от 130 години. Началото на строежа е дадено през 1882 година от испанския архитект Антонио Гауди. През 1926 година Гауди умира и строежът на храма е спрян. След това различни архитекти доизграждат започнатото, но и до ден днешен тази великолепна постройка все още не е довършена. Съвременните архитекти смятат, че ако темповете на работа се запазят, катедралата може да бъде завършена до 2026 година. Все пак, през ноември 2010 година катедралата е осветена и провъзгласена за базилика лично от папа Бенедикт XVI.

Дори в южната част на Испания има ски курорти, което означава, че можете да се наслаждавате на ски преживявание не само в Пиринеите, но и в южните райони като Гренада.

През 2014 година над 60 милиона туристи са посетили Испания, което я нарежда на трето място в света по брой посетители за една година.

Испанците са изключително либерални. В Испания няма закони, които да забраняват голотата на публичните плажове. Също така гей браковете са законни повече от 10 години в Испания.

43% от световните запаси на зехтин са произведени в Испания.

Испанският е вторият най-разпространен език в света след английския. А още по-интересен факт е, че в САЩ има повече испаноговорящи отколкото в Испания.


В испанския език няма дума, която да означава „краен срок“. За сметка на това имат няколко различни думи, които означават „почивка“ и „време за почивка“.

В Испания се произвежда вино, което отнема повече от 100 години, за да се приготви.

Всяка година във Валенсия се провежда т.нар. „Ла Томатина“. Ако се чудите какво представлява, това е най-големият бой с домати в света.

Езикът на баските в северна Испания и южната част на Франция се нарича „Еускера“ и се смята за един от най-старите езици в света.

В Испания хората имат по две презимена. Обикновено испанските граждани взимат първо презимето на баща си и второто е презимето на майката.

„Феята на зъбките“ не посещава испанските деца. Вместо нея един мишок на име Ратонсито Перез обикаля къщите и раздава подаръци на децата в замяна на техните млечни зъби.


10.11.2015

Коментари




Нов коментар



Вашето име :
Коментар :
Въведете кода :


« Назад към всички публикации