Какво не знаете за Виена

Австрийската столица Виена безспорно е един от най-красивите и богати на културно наследство градове не само в Европа, а може би и в целия свят. Сред най-големите забележителности на града са имепраторските дворци Хофбург и Шьонбрун, много художествени галерии като Албертина и дворецът Белведере, Виенското колело в увеселителния парк Пратера и кулата на Дунав, Къщата на Моцарт и златистата статуя на Йохан Щраус. Ако се интересувате от още австрийски забележителности, кликнете ТУК и прочетете материалът ни за най-големите забележителности в Австрия. В този сме ви приготвили няколко интересни факта за австрийската столица, които малко хора знаят.

Виена има най-висока концентрация на шпиони от всички столици

Историята на Виена след Втората световна война е интересен период от развитието на страната. От една страна е идеологическата близост с бившите съюзнически сили, а от друга страна е географската близост с Желязната завеса и Виена е била пълна с множество шпиони, които са държали под око противниците си по време на Студената война. Днес там се намират централите OPEK (Организацията на страните изнасящи петрол), Световната агенция за атомна енергия и Съветът за сигурност и сътрудничество на Европа. Виена продължава да бъде пълна с всякакви дипломати и разузнавачи. По тази причина и Австрия се счита за страната с най-много чуждестранни разузнавачи.







Системата за градски транспорт във Виена се базира на доверие


Хората във Виена нямат проблеми с намръщени и нелюбезни контрольори в градския транспорт. Всъщност, във Виена изобщо нямат контрольори, които да проверяват билетите на пътниците. Виенците са хора, които обичат комфорта, и градският транспорт е чист, бърз и рационално организиран. Цените на билетчетата са много разумни и достъпни за всички граждани, а властите в града се доверяват на своите граждани. В редки случаи са възможни проверки и глобите са много сериозни. Също така, през уикендите виенското метро работи денонощно.





Местното вино наистина е местно и си остава местно





Със своите 1700 акра лозя в границите на града, Виена е единственият град в света, който има свое собствено винопроизводство в рамките на града. Градът има вековни традиции в производството на вино, които датират от 13-ти век, но местното население не счита за нужно, продукцията да се изнася навън и по тази причина износът  на вино е почти никакъв.










Летището във Виена е истински рай за престой




Отнема едва 25 минути да стигнете от центъра на Виена до международното летище и само 16 минути, ако използвате метрото. Тази зависимост е уникална за европейските столици. Летището предлага свободна Wi-Fi зона, както и изключително добре вентилирана секция за пушачи. Можете да се насладите на голямо разнообразие от кафенета, ресторанти и зони за почивка. Както вече споменахме австрийците са хора, които поставят комфорта на първо място.






Ако и вие искате да посетите този великолепен град и искате да се докоснете до неговата богата култура и история, кликнете ТУК и се запишете за някоя от нашите екскурзии до Виена.


28.01.2016

Коментари




Нов коментар



Вашето име :
Коментар :
Въведете кода :


« Назад към всички публикации