Екскурзия в КАЗАХСТАН, ТАДЖИКИСТАН, УЗБЕКИСТАН и КИРГИЗСТАН - По стъпките на Чингиз Хан - екскурзия със самолет и водач от България!

3 430.00 лв.
 • 1
Транспорт:Самолет
Продължителност:
Отпътуване:20.05.202217.06.202223.09.2022
Маршрут:Бишкек – Бурана – Чон-Кемин - Кочкор – Тосор - Джети-Огуз – Каракол – Тепке - Каракол– Чарънски каньон – Алмаати - Душанбе – Искандеркул – Пенджикент - Седемте езера - Истаравшан – Ходжент - Ташкент – Самарканд - Бухара - Хива – Куня Ургенч – кратера Дерв
Тип:Екскурзия
 • 20.05.2022 г.
  -
  Цена на човек в двойна стая :
  3430 лв .
  Потвърден
 • 17.06.2022 г.
  -
  Цена на човек в двойна стая :
  3430 лв .
  Потвърден
 • 23.09.2022 г.
  -
  Цена на човек в двойна стая :
  3430 лв .
  Потвърден

Програма


ден 1
Описание:

Вечерта отпътуване от София за Бишкек с авиокомпания "Turkish airlines" през Истанбул.


ден 2
Описание:

Пристигане в Бишкек. Настаняване в хотела. Тур из очарователната столица на Киргизстан, която е и най-зеленият град в Центална Азия. Сред забележителностите, които се посещават са Дъбовия парк, Централния площад, сградата на филхармонията и Площада на победата. Нощувка.


ден 3
Описание:

Закуска. Отпътуване от Бишкек рано сутринта. След 80 км. пристигане до първата  спирка – кулата Бурана.  Пътуването продължава през планината  до красивата долина Чон-Кемин. Настаняване в къща за гости Обяд. Следобед възможност за разходка из селото и наблюдение живота на местните или възможност за кратка езда сред заобикалящите хълмове. Вечеря и нощувка в къщата за гости.


ден 4
Описание:

Закуска. Напускане на Сонгкул и отпътуване към „Перлата на Киргистан“ – езерото Исък Кул. По пътя - спирка в Кичкор за демонстрация на изработване традиционни филцови килими. Пристигане в Исък Кул. Пътуване по южния му бряг. Пристистигане до каньона Шазка, чието име преведено буквално означава „приказка“ и идва от необикновения пейзаж и невероятните скални образувания. От тук са само няколко минути път до езерото Исък Кул, което е второто по големина планинско езеро в света след Титикака.  Това безотточно, леко солено езеро е разположено на 1600 м. височина и е напълно заобиколено от планината Тяншан. Само на 200 м от езерото е къмпинга с юрти, където е нощувката (по двама в юрта, със споделена баня).


ден 5
Описание:

Закуска. Тръгване на изток по южния бряг на Исък Кул към Каракол. Минава се през долината Джети-Огуз, известна с двете си червени скални образувания: „Седемте бика“ и „Разбито сърце“. Обяд в Каракол и разглеждане на най-известните забележителности на града: джамията Дунган, построена през 1904 г.  без да се използват метални пирони, дървената руска православна църква от 1869 г. и малкия исторически музей на Каракол. Обядът в града е с уйгурско семейство. Отпътуване на  30 км на север от Каракол до село Тепке. Нощувката е в къща за гости, принадлежаща на фермери, които отглеждат Киргизстански коне. Възможност за разглеждане на конете и научаване как се приготвя „Бурсак“ – ястие от пържен хляб, типично за Киргизстан. Вечеря. Нощувка.


ден 6
Описание:

Закуска. Отпътуване - преминават се планините до Казахстан. Пристигане в Алмаати – бившата столица и най-голям град в Казахстан. Пътят е дълъг и на места в не много добро състояние. Спирка за обяд (пикник) край една от най-известните природни забележителности на Казахстан – Чарънския каньон, който често е сравняван с Гранд Каньон, въпреки че е доста по-малък (80-90 км. дължина). Частта от каньона, която се посещава е известна като “Долината на замъците “– заради необичайните скални образувания. Следобед пристигаме в Алмаати. Нощувка.


ден 7
Описание:

Закуска. Алмаати е  най-големият град в Казахстан  - най-богатата държаваа в Централна Азия. Бил е столица на страната до 1997г. и до ден днешен е все още неѝн бизнес и образователен център. От града се разкрива невероятна гледка към планината Заилийски Алатаул. Буквално преведено, името на града означана „мястото с ябълките“ - вярва се, че плодът произхожда именно от тук.


Посещение на парк „Панфилов“, където е и най-известната забележителност на града – катедралата Зенков. Построена е през 1907 г., без да се използва нито един метален пирон и е най-високата дървена сграда в света. В парка се намира и впечатляващия "Паметник на съветската слава", построен в чест на 28 мъже, за които се твърди, че успяват да отблъснат 50 германски танка от предградията на Москва през Втората световна война. В близост до парка е и Музеят на музикалните инструменти, където може да се разгледат много традиционни за региона инструменти. Зеленият пазар предлага автентична атмосфера и представа за културата на местните. Следобед посещение на ледената пързалка в Медео, който е само на половин час път. Качване с лифт до ски курорта Чимбулак, откъдето се открива прекрасна гледката. Препоръчително е подсигуряването с топли дрехи, тъй като височината е 3200 м. и може да стане доста студено и ветровито. Нощувка.


ден 8
Описание:

Закуска. Отпътуване към летището за полет до Душанбе – столицата на Таджикистан с Air Astana. Пристигане около обяд. В миналото Душанбе е бил просто малко село, където е имало пазар всеки понеделник. Дори името му, преведено буквално от персийски означава „понеделник“.  Градът става индустриален център на Таджикистан по време на Съвесткия съюз.  


Посрещане от местният гид. Настаняване в хотела и възможност за обяд в града. Следобед - разходка в Ботаническата градина. След това посещение на статуята на Измаил Сумани – огромен паметник, построен в чест на 1110-тата годишнина на Саманидската империя – най-силният период от историята на таджикския народ, когато науката и изкуството процъвтяват и на парка „Рудаки“, посветен на великия персийски поет Рудаки, който също е живял по време на Саманидския период през IX век. Нощувка.


ден 9
Описание:

Закуска рано сутринта и отпътуване към езерото Искандеркул, наименувано в чест на Александър Велики. С триъгълната си форма, то е смятяно за едно от най-красивите във всички бивши съветски страни. Намира се на височина 2000м. в планината Фан. Маршрутът до там е изпълнен с невероятни планински пейзажи. Обяд на брега на езерото и възможност за плуване в него. След това посещение на един водопад, който се намира наблизо и е известен като “Ниагарата на Фан“. Отпътуване за град Пенджикент (пътуването е с продължителност около 4 часа). Нощувка.


ден 10
Описание:

Закуска. По желание и срещу допълнително заплащане - посещение на Седемте езера в планината. Планината не е толкова далеч от Пенджикент, но екскурзията отнема цял ден заради лошите пътни условия. От шестото езеро сравнително лесно и за кратко време се стига до седмото и най-високо езеро – Хазорчашма, откъдето се открива прекрасна гледка. Възможност за разходка по брега на езерото. Връщане до Пенджикент. Нощувка.


ден 11
Описание:

Закуска. Отпътуванне от Пенджикент на север – първо до Истаравшан, а след това до Ходжент. По пътя до Истаравшан се разкриват изключително красиви гледки, тъй като минава през проходът Шахристон. Истаравшан е открит от Кир Велики през  VI в. пр. Хр. и наскоро отбеляза своята 2500-на годишнина.  През XIV в. Тимуридите наричари града Ура-Туб. Тукашните занаятчии били известни и ценени в Централна Азия. Днес градът е известен в Таджикистан със своите ковачи, които ръчно изработват изключително качествени ножове. Посещение на няколко такива работилници близо до входа на пазара. Отпътуване до до Ходжент – вторият най-голям град в Таджикистан. Нощувка.


ден 12
Описание:

Закуска. Градът е разположен в долината на река Сърдаря (Долината Фергана).  Ходжент е древен град с история датираща от времето на персийския цар Кир Велики и Александър Велики.  Днес е вторият по големина град в Таджикистан. Тук е и най- големият пазар в страната – Панишембе пазар. По време на тура - посещение на пазара, джамията Масляхадин, историческият музей и дворецът Арбоб. Нощувка.


ден 13
Описание:

Закуска. Отпътуване от Ходжент в 08:30 сутринта. Към 09:30 преминаване на границата с Узбекистан пеша през граничен пункт Ойбек.  Среща с местния гид и пътуване около два часа до Ташкент – столица на Узбекистан и най-големият град в Централна Азия. Посещение на комплекса „Хаст Имам“, където се съхранява древният Коран на Осман Халиф. Преминаване през оживения Хор-Су пазар и ползване на  метрото от съветската ера. Тук, подобно на Москва, някои от станциите са изключително красиви – сред най-красивите в света. Посещение на площад "Амир Тимур" със статуята на великия завоевател. В близост до него е и "Площадът на независимостта".  Обиколката приключва с посещение на Музеят за приложни изкуства. Нощувка.


ден 14
Описание:

Закуска рано сутринта и отпътуване към жп гарата, от където се хваща високоскоростния влак "Афросиоб" до Самарканд. Пътуване то е около два часа. Следобед - обиколка на впечатляващия Самарканд – бивша столица на Тимуридската империя. Посещение на пазара Сиоб и красивата джамия Биби Канум, която е близо до него; най-известната забележителност на града, а може би и на цял Узбекистан – грандиозния площад Рагистан. Най-важното място в древния град Самарканд е обградено от три медреси – Улюкбек, Шердор и Тиля Кори. За финал - посещение на мавзолеят Гур-Емир, където е погребан Тимур. Нощувка.


ден 15
Описание:

Закуска. Туристическа програма извън Самарканд – село Кони Гил с демонстрация на традиционния местен начин за правене на хартия от черница. Връщане в града. Посещение на обсерваторията Улюгбек, която е била някога най-големият център за проучвания в Централна Азия. Обсеваторията тук е била много по-напреднала от западните в наблюденията си на Слънчевата система и на Земята. След това посещение на Шах–и–Зинда - некропола, където са погребани членовете на семейството на Тимур и  на музея Афрасияб, посветен на древния град Самарканд, наричан всъщност Афрасияб, който е бил разрушен от монголците в началото на XIII в. Вечерта отпътуване за Бухара с високоскоростнен влак (пътуването е с продължителност около 2 часа). Нощувка.


ден 16
Описание:

Закуска. Туристическа програма с местен екскурзовод: Бухара извиква в съзнанието представи за екзотичния Ориент. Векове наред градът е бил търговски и културен център. Старата част е добре запазена и е изпълнена с много минарета, джамии и мендреси. Множеството канали и басейни тук някога са били извор на много епидемии. Днес е останал само един от тях, най- известният – Лияби-Хауз – истински оазис под сенките на черниците в сърцето на града. Посещение на комплекса Калон, крепостта Арка, джамията Боло Хауз. Мавзолеят Чиобс, музеят на саманидите, местния пазар, а вечерта – Синагогата и работилницата за кукли. Нощувка. 


ден 17
Описание:

Закуска. Отпътуване през пустинята Къзълкум (около 8-9 часа). Привечер пристигане в Хива. Нощувка.


ден 18
Описание:

Закуска. Туристическа обиколката на Хива: посещение на оградената със стени вътрешна част на града, известна като Ичан Кала. В тази част са запазени повече от 50 исторически паметници и стотици стари къщи. Цялата цитадела е в списъка за културно и историческо наследство на ЮНЕСКО. При прекрачването на огромните порти на града се разкрива гледка към тюркоазеното минере Калта Минор и Ходжа Минере – най-високото в Хива. Нощувка. 


ден 19
Описание:

Закуска. Отпътуване към границата с Тукменистан. Преминаване през границата между Узбекистан и Туркменистан: Преминава се през неутрална зона от 1.5 км. (има и автобуси за около 1 долар). С поканите, с които туристите разполагат се получават визите на границата. Заплаща се около 100 долара на човек в кеш (банкнотите трябва да бъдат в добро състояние). В зависимост от броя на хората, чакащи да преминат границата, може да се наложи изчакване от 1-2 часа. Всеки преминаващ границата е внимателно претърсван.


Посрещане с местния гид на територията на Тукменистан и отпътуване към Куня Ургенч (100 км., около 2 ч.) Посещение на мавзолеите на Турубук Канъм, султан Такеш, Наймад - дин-Кубра, Султан Али и минарето Кутлуг Тимур. Вечерта отпътуване до газовия кратер Дерваза (270 км, около 4-5 ч.). Настаняване в къмпинг. Вечеря с вкусни месни ястия, приготвени на огън. Нощувка в палатки.


ден 20
Описание:

Закуска. Отпътуване към Ашхабат. По пътя  - посещение на пустиннята общност Ербент. Пристигане в Ашхабат около обяд. Настаняване  в хотела и почивка след дългото пътуване. Следобед кратка обиколка на Ашхабат – столицата на Туркменистан, която преживява бум на строителството с мрамор в последните 25 години. Турът включва посещения на Националния музей, Арката на неутралитета и наскоро построения Парк на независимостта. Вечеря в ресторант, разположен на 7-ия етаж с вкусна храна и красива гледка към града. Нощувка. 


ден 21
Описание:

Закуска. Посещение на красивата крепост Стара Ниса, която е защитена от ЮНЕСКО и е най-ранната столица на Партската империя. Разположена в подножието на планината Копет-Даг, на площ от около 140 декара, в нея се нямират два полу-разкопани комплекса от партския период (III в. пр. Хр.-III в. сл. Хр.)  - кралска резиденция и комплекс от храмове. След това посещение на джамията Туркменбаши – една от най-големите в Централна Азия. Връщане в Ашхабат. По пътя спирка в националния мемориален комплекс „Халк Хакъдаси“ с мемориали в памет на жертвите от Втората световна война и голямото земетресение от 1948 г. Посещение на ферма в Геокдепе, около 50 км. западно от Ашхабат, където има възможност да се видят известните тукменистански коне, наричани също ахалтекински. Нощувка в Ашхабат.


ден 22
Описание:

Отпътуване от Ашхабат за България с авиокомпания "Turkish airlines" през Истанбул. Пристигане в София.


Офертата включва


* 1 нощувка в стандартен хотел 2*/3* (стаи със собствен санитарен възел) в Бишкек
* 2 нощувки в стандартен хотел 2*/3* (стаи със собствен санитарен възел) в Алмати
* 1 нощувка в стандартен хотел 2*/3* (стаи със собствен санитарен възел) в Душанбе
* 2 нощувки в стандартен хотел 2*/3* (стаи със собствен санитарен възел) в Пенджикент
* 2 нощувки в стандартен хотел 2*/3* (стаи със собствен санитарен възел) в Ходжент
* 1 нощувка в стандартен хотел 2*/3* (стаи със собствен санитарен възел) в Ташкент
* 1 нощувка в стандартен хотел 2*/3* (стаи със собствен санитарен възел) в Самарканд
* 2 нощувки в стандартен хотел 2*/3* (стаи със собствен санитарен възел) в Бухара
* 2 нощувки в стандартен хотел 2*/3* (стаи със собствен санитарен възел) в Хива
* 2 нощувки в стандартен хотел 2*/3* (стаи със собствен санитарен възел) в Ашхабат
* 1 нощувка в къща за гости (общ санитарен възел) в долината Чон-Кемин
* 1 нощувка в къща за гости (общ санитарен възел) в село Тепке
* 1 нощувка в юрти (общ санитарен възел) в къмпинг до езерото Исък Кул
* 1 нощувка в палатки (общ санитарен възел) в къмпинг до кратера Дерваза
* Описаните в програмата хранения
* Описаната в екскурзията туристическа програма
* Трансфери летище - хотел - летище през първия и последния ден от програмата
* Транспорт по описания в програмата маршрут
* Билети за влака Ташкент - Самарканд - Бухара
* Англоговорещи местни гидове
* Водач от България
* Застраховка "Помощ при пътуване в чужбина" с асистанс и лимит на отговорност 50 000 EUR на застрахователна компания "Евроинс"

Офертата не включва


* Международни самолетни билети: София - Бишкек и Ашхабат - София (цена по допълнителна оферта)
* Самолетен билет Алмаати - Душанбе (около 110 евро)
* Визи за Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан
* Еднодневна екскурзия до Седемте езера
* Неспоменати в програмата храна и напитки
* Бакшиши за шофьори / екскурзоводи
* Входни такси за обектите по програмата
* Разходи от личен характер
* Входни такси за други музеи, обекти и прояви, посещавани по желание
* За лица над 64 г. автоматично се добавя доплащане за завишена застрахователна премия
* Застраховка "Отмяна на пътуване" (Препоръчваме Ви сключването на тази застраховка!)

Настаняване


Двойна стая с отделни легла (не се гарантира) в хотелите по програмата и 3 нощувки в палатков къмпинг и къща за гости - включено в цената
Двойна стая със спалня (не се гарантира) хотелите по програмата и 3 нощувки в палатков къмпинг и къща за гости - включено в цената
Единична стая хотелите по програмата и 3 нощувки в палатков къмпинг и къща за гости - +764 лв.

Допълнителни услуги и отстъпки