Южно Мароко - По древния маршрут на керваните

1 946.00 лв.
  • 1
  • 2
Държава:Мароко
Транспорт:Самолет
Продължителност:8 дни / 7 нощувки
Отпътуване:09.05.2023
Маршрут:София - Истанбул - Маракеш - Високия Атлас - Каньоните Дадес- Тинхир - Каньоните Тодра - Каналите Кхетара - Ерфуд - Сахара Ерг Чеби - Ерфуд – Уарзазат - Аит Бен Ходоу – Маракеш – Истанбул – София

Южно Мароко

По древния маршрут на керваните

8 дни / 7 нощувки в Мароко с транзитен полет през Истанбул

Дата:

09.05.23 – 17.05.23

ЦЕНА 995 ЕВРО!

*****

Акценти в програмата:

* 2 нощи в самата пустиня Сахара до на най-красивите дюни в Мароко.

* 1 нощувка в Тинхир и посещение на Каньоните Дадес.

* Включено посещение на каньоните Тодра.

* Включено посещение на палата на Баия в Маракеш.

* Включено посещение на подземните канали (кладенци) Кхетара.

* Включено посещение на Кзаба Таурирт.

* Включено посещение на Ксар Аит Бен Ходоу.

* Включено посещение на музея на киното в Уарзазад.

* Възможност за разходка с камили (керван) по дюните на Ерг Чеби в Сахара.

* Възможност за вечерно посещение с файтони на площада Джема ел-Фна в Маракеш.

* Възможност да опознаете дивата и автентична Сахара с джипове 4х4, като и среща с племето Гнауи – наследници на докарани с керваните от юг роби и ще спрем в селището Хасси Лбиед.

* Обслужване от най-добрите, доказали се екскурзоводи за Мароко Теди Валентино и Мишо Иванов.

Маршрут:

София - Истанбул - Маракеш - Високия Атлас - Каньоните Дадес- Тинхир - Каньоните Тодра - Каналите Кхетара - Ерфуд - Сахара Ерг Чеби - Ерфуд – Уарзазат - Аит Бен Ходоу – Маракеш – Истанбул – София

ПРОГРАМА

Ден първи: 09.05.23 София – Истанбул - Маракеш.

Среща на летище София, Терминал 2 с нашия представител в 12:30 часа. (два часа преди полета). Регистрация и чекиране на багажа до Маракеш с полет на Турски Авиолинии София - Истанбул в 15:25 часа. Кацане на летище Истанбул в 16:50 часа. Среща с представителя на летище Истанбул, който ще Ви придружи до гейта за директен полета в 18:40 часа на АК Турски Авиолинии до Маракеш. (продължителност около 4 часа) Кацане на летище Маракеш в 21:55 часа. Посрещане от Вашия професионален екскурзовод в Мароко (на български език) и трансфер до Hotel Meriem 4* или подобен. Вечеря и свободно време.

Ден втори: 10.05.23 Маракеш.

Закуска и полудневна екскурзия в Маракеш. След като закусим ще посетим магичните градини Менара, където сред изобилието от насаждения с маслинови дървета ще видим басейна, напоен от каналите, спускащи се от високия Атлас, създаден от династията на Алмохадите през XII в. След това ще се възхитим на свежите андалуски градини наречени Парк на Лайла Хасна, ухаещи на портокалови цветчета и рози, ще посетим отвън джамията Кутубия /Koutoubia Mosque/ - най-голямата в Маракеш и една от най-внушителните в Магреб. Ще видим, също така отвън, гробницата на известната жена суфи Фатима Зохра ел Коуч, чиято история ще научим на място. Минавайки през стария еврейски квартал ще влезем в Палата на Баия, за да разгледаме тази прелест с близо 160 стаи собственост в миналото на визира Ахмед бен Моуса. След като приключим ще се отправим към най-големия и автентичен площад на Северна Африка – Джема Ел Фна, където ще се слеем с атмосферата на амбулантни търговци, дресьори на маймуни и змии, продавачи на сокове, водоносци облечени в традиционни дрехи и какво ли още не. Ще навлезем навътре из криволичещите улички на Медината на Маракеш, ще се отбием до автентичната берберска аптека, където специалистите, работещи в нея, ще ни запознаят с производството на аргановото козметично или кулинарно олио, ще ни представят нежела от евкалипт против настинка, ароматния шафран, евкалиптови кристали за чай, подправки от всички краища на Мароко и кремове за всякакви екземи, възпаления и т.н. Това е кухнята на Мароко… Разбира се ще можем да си купим желаните от нас продукти.

След това ще имаме свободно време на площада Джема Ел Фна, за да можете самостоятелно да се разходите, да пиете традиционен берберски чай, на някоя

от терасите намиращи се около него или да обядвате местна храна (опционално). Връщане в хотела, свободно време, вечеря, нощувка.

Вечерта допълнително, по желание организирана нощна обиколка на Маракеш с файтони (4 човека във файтон), след което следва пешеходна разходка из Медината и площада Джема ел-Фна, където ще имаме възможността да усетим истинското автентично Мароко тъй като всяка вечер на площада се събират музиканти от различни краища на страната, танцьори, разказвачи на приказки, комедийни актьори, акробати, улични зъболекари, продавачи на продукти предпазващи или премахващи черна магия, жени рисуващи татуировки с кана… Тук всяка вечер се предлагат сладки натурални сокове, варени охлюви, традиционни ястия направени на огън или скара, различни местни сладкиши, кралски фурми, сухи плодове, ядки (бадеми, фъстътци, шам фъстък). След тази обиколка, ще се качим на терасата на едно от кафенетата в площада, където всеки един от нас ще може да изпие една чаша чай или едно безалкохолно, или едно кафе (включени в пакета), наслаждавайки се на този огромен традиционен «спектакъл» наречен Джема ел-Фна. Свободно време на площада и връщане в хотела с автобус.

Програмата включва: разходка с файтони, автобус, местен екскурзовод, преводач на български език, една напитка по желание. Цена на човек 35€

Ден трети: 11.05.23 Маракеш - Високия Атлас - Каньоните Дадес - Тинхир.

Закуска. Ще потеглим сутринта от Маракеш, на път през Атласките планини и зоната на Тизин Тишка, преминавайки над 2260 м височина. Ще спираме, за да се насладим на една невероятна гледка и множество берберски селища, както и опционално за обяд. Ще преминем покрай огромния язовир El Mansour Eddahbi и долината на река Драа със своите оазиси и канали построени от примитивните племена още в миналото. Когато пристигнем при Каньоните Дадес ще слезем, за да се изкачим до най-високата им точка, от където ще можем да се насладим на една изумителна гледка, от местно малко кафене предлагащо традиционен берберски чай. Не е случайност, че това прекрасно, изваяно от природата, място бе избрано от LAND ROVER, за да направят реклама на колите си. След това ще се отбием до Тинхир, където ще се настаним в хотел Xaluca Dades 4* или подобен. Свободно време, вечеря, нощувка.

Ден четвърти: 12.05.23 Тинхир - Каньоните Тодра - Каналите Кхетара - Ерфуд - Сахара Ерг Чеби.

Закуска и потегляне към пустинята. По пътя ще се отбием до Каньоните Тодра, където ще направим една много приятна разходка на фона на огромните отвесни

скали. След това ще потеглим към пясъчната пустиня, като по пътя ще влезнем в подземните канали Кхетара, изкопани по старата схема на персите, които откриват 1000 пр.Хр. метода да достигнат до водата под земята. Пътувайки към Ерфуд можем да спрем, за да си вземем чилаби, кафтани, бабуши, берберски шалвари, шалове и всякакви носии, които можем да носим в пустинята. Разбира се е задължително при покупката да се пазарим. Такава е традицията в този мистичен за нас свят. Ще направим и пауза от 1 час за обяд (опционално). Продължаваме за Ерфуд – рая на кралските фурми, град използван от НАСА за опити, поради приликата на терена около него с четвъртата планета от Слънчевата система - Марс. Освен това в околностите му се намират огромни находища на фосили, тъй като преди милиони години зоната е била дъно на море. За това ще можем да посетим една от фабриките, в които се обработват каменните блокове и да чуем от професионалисти как се стига до крайния продукт. Там вече ще оставим нашия автобус и ще се качим на джипове 4х4, за да потеглим към лагера ни в пустинята (50 мин. път включено в пакета). Настаняване в хотел Campamento lujo Yasmina 4* или подобен намиращи се в самата пустиня. Свободно време, вечеря, нощувка.

Допълнително, по желание възможност за самостоятелно каране с АТВ из пясъчните дюни Ще имаме възможността да се качим на АТВ, за да тръгнем с тях из дюните на Сахара – едно невероятно приключение, което ще продължи 1 час. Цена 55€ на единично АТВ и 90€ за двойно.

Ден пети: 13.05.23 Пустинята Сахара.

Този ден ще бъде изключително интересен. Опционална разходка с камили в най-красивите дюни на Сахара. Цена 20 евро на човек. Преди да закусим ще станем рано, за да се качим на камили, да потеглим към дюните и да посрещнем изгрева на слънцето, придружени от местни жители на зоната.

След като приключим ще се върнем в хотела, за да закусим и свободно време.

Опционална екскурзия с джипове 4х4 в пустинята и среща с номади от племето Гнауи. Цена 35€ на човек.

Ще тръгнем с джипове 4х4, с които ще посетим скалиста зона в пустинята богата на фосили в камъка, ще отидем на гости при номади, обитаващи тази пустош, за да се запознаем с техния начин на живот, култура, традиция. Ще седнем на сянка в някоя от техните хайми, където ще пием ментов чай направен от домакинята на бивака. Щом приключим ще продължим към изоставените оловни мини, където ще се изкачим пеша до високата им част, за да се насладим на невероятна гледка между пясъчната и каменната пустиня (хамада). Ще

преминем през едно изоставено от френския легион селище, за да стигнем до племето Гнауи, наследници на докараните с кервани от юг роби, които ще ни запознаят с традиционната музика на техните прадеди. Чернокожите Гнауи свирят на събори като продължителните песни и танци водят до изпадане в транс, целта на които е лекуване от зли и нечисти сили. Ще спрем в селището Хасси Лбиед, за да направим една разходка из палмовите градини и да се запознаем отблизо с начина на поливане, чрез акведукти и Кхетара. Връщане към хотел Campamento lujo Yasmina 4* или подобен намиращи се в самата пустиня, като по пътя опционално ще спрем за обяд, за да може всеки, който поиска да си купи типична берберска пица, направена на жар. След като се приберем в хотела, цялата група ще имаме възможността да си организираме парти около басейна, като всеки един от нас ще си носи предварително подготвената напитка, на фона на традиционна берберска музика. Свободно време и вечеря.

Ден шести: 14.05.23 Сахара - Ерфуд - Уарзазат.

Закуска. След закуската ще потеглим за Уазарзат, минавайки през Рисани, разположен в палмов парк на 22 км от Ерфуд. Рисани е много интересна дестинация, тъй като е смятан за наследник на Сихилмаса, старата столица на Тафилет, град за който разказват в книгите си известни автори и историци. Пример за това е новелата на Амин Маалуф – Лъв Африкански. Когато се качим в автобуса и потеглим за Уарзазат ще можем да видим по пътя стада от диви камили, като ще спрем в някоя ферма, за да опитаме прясно камилско мляко. Ще минем през Агдез, намиращ се в долината на река Драа, стария път на керваните свързващ Тимбукту с Маракеш. Ще спрем по пътя за обяд (опционално). Пристигане в Уарзазат и посещение на музея на киното с местен екскурзовод. Настаняване в хотел Hotel Kenzi Azghour 4* или подобен. Свободно време и вечеря.

Ден седми: 15.05.23 Уарзазат – Аит Бен Ходоу – Маракеш.

Закуска. Посещение на Ксар Таурирт, старата резиденция на пашата на Маракеш, Тхами ел Глауи. След това потегляне към Ксар Аит Бен Ходоу, място на което са снимани филми като Гладиатор, Принцът на Персия, Игра на тронове и още много други. Когато пристигнем ще имаме възможност да се разходим из това вълшебно място направено от кал, да посетим някой от домовете на местните хора живеещи там и да се запознаем с тях. Ще имаме свободно време, за да може всеки един спокойно да разгледа тази част или да посети самостоятелно многобройните магазини предлагащи традиционни местни стоки, между които стари берберски дървени или железни катинари, както и астролабия използвана за пресмятане на времето, географска ширина или височини. След като приключим потегляме обратно към Маракеш. Настаняване в Hotel Meriem 4* или подобен. Свободно време, вечеря, нощувка.

Допълнително, по желание възможност за посещение на шоу спектакъл Фантазия с включена вечеря.

Посещение на Чез Али– включва вечеря в типична берберска палатка на фона на фолклорни танци от различните части на страната и демонстрация на конна езда (напитките се заплащат допълнително).

Менюто включва: Традиционна супа харира; Кускус с месо или вегетариански; Печено агне; Сезонни плодове; Ментов чай и сладки.

Цена 55 евро на човек (заявява се и се заплаща на място към екскурзовода).

Ден осми: 16.05.23 Маракеш – Истанбул – София.

Закуска. Свободно време до напускане на хотела около 12:00 часа.

Възможност за посещение на градината на Жак Мажорел. Цена 28 евро на човек (при минимум 20 човека).

През 20-те години на миналия век френският художник Жак Мажорел засажда палми и постепенно създава изключително богата градина с флора от петте континента. Градините са изградени в типичен мавритански стил. След смъртта на Жак Мажорел, имението запада и вдовицата на художника решава да го продаде. Вилата “Оазис” и прилежащите ѝ градини стават собственост на Ив Сен Лоран и Пиер Берже. Те реставрират това място, което по волята на Мажорел, остава отворено за посетители. Днес тук има над 350 вида растения – кактуси, бананови дръвчета, бамбук, палми, папрати, лотоси и водна растителност.

Около 20:00 часа Трансфер до летище Маракеш и регистрация за обратен полет до Истанбул в 22:45 ч. с чекиране на багажа до София (продължителност на полета около 4 часа и 30 мин) . Пристигане на летище Истанбул, в 05:35 ч. на следващия ден. Среща с асистента на летище Истанбу, който ще Ви придружи до гейта за полета до София в 07:25 часа. Кацане на летище София, Терминал 2 в 08:35 ч. на 17.05.23

ПАКЕТНИ ЦЕНИ:

Дати

Човек в двойна стая

Единична стая

Допълнително легло

Дете до 12 г. с 2‘ма възрастни

09.05 – 17.05.23

995 € / 1946 лева

1127 € / 2204 лева

945 € / 1848 лева

900 € / 1760 лева

Цената включва:

· Самолетен билет с АК “Turkish Airlines” София – Истанбул - Маракеш – Истанбул - София с включени летищни такси и багаж – чекиран 23 кг., ръчен в салона на самолета 8 кг.;

· Всички трансфери с климатизиран автобус по програмата;

· 7 нощи в хотели 3* и 4* закуска и вечеря - три нощи в Маракеш, една в Тинхир, две в Мерзуга (пустиня) и една нощ в Уарзазат;

· Вход в палата на Баия в Маракеш;

· Вход в Ксар Таоурирт;

· Посещение на Ксар Аит Бен Ходоу;

· Музеят на киното в Уарзазат;

· Посещение на подземните канали Кхетара;

· Трансфер с джипове 4х4 от Ерфуд до хотела в пустинята и обратно;

· Всички екскурзии в Мароко, без доплащанията за допълнителните мероприятия;

· Екскурзовод на български език по време на целия престой в Мароко;

· Посрещащ асистен в транзитна зала на летище Истанбул;

· Медицинска застраховка за периода на пътуването с покритие 10000 EUR включваща COVID-19.

Цената не включва:

· Обяди по време на пътуването – заплащат се на място (около 10 евро);

· Допълнителни мероприятия, които се заплащат на място;

· Нощна разходка с файтони из Маракеш. Цена на човек 35€

· Спектакъл Фантазия с вечеря 55€ на човек.

· Едночасова разходка из дюните с АТВ 55€ на единично АТВ и 90€ на двойно;

· Разходка с камили за посрещане на изгрева на слънцето в пустинята 20 евро на човек;

· Разходка с джипове 4х4 в пустинята при номадите, фосили, изоставено селище, изоставени мини, Кхамилия при племето Гнауи и оазис 35€ на човек;

· Спектакъл Фантазия с вечеря 55€ на човек;

· ПСР тестове или антигенни тестове (ако са необходими такива);

· Бакшиши за местните представители – 15 евро за целия престой, които се заплащат по желание на място;