Албания

Албания е една от държавите на Балканския полуостров, които впечатляват както с планинските си възвишения, така и с очарованието на дългото си крайбрежие на Адриатическо и Йонийско море. Албанската ривиера, живописната брегова ивица между градовете Саранда и Вльора, е сочена за най-новата туристическа дестинация в Европа. В Албания можете да се насладите на природните забележителности на най-голямото езеро на Балканския полуостров – Шкодренското, най-дълбокото – Охридското и най-високото – Преспанското, както и на една от най-обширните лагуни на Средиземноморието – Караваста.

Като земя на кръстопът Албания е събрала и пази културите на илири, гърци, римляни, османлии, италианци. Това е родината на провъзгласената за светица Майка Тереза, на иконописеца Онуфрий, увековичил причудливия албански релеф в творбите си, на националния герой Скендербег, спрял експанзията на Османското нашествие към Западна Европа, на неколкократно номинирания за Нобелова награда писател Исмаил Кадаре.

Цели три града в Албания са под закрилата на ЮНЕСКО: Берат – със своите църкви, иконопис и дърворезба, в който се пазят два от седемте Пурпурни кодекса, Гирокастро – с неповторимата архитектура на къщите си от 14-20 в. и Бутринт – носител на древната култура и цивилизация на Епир. В музикален аспект исополифоничното пеене от Южна Албания е обявено за шедьовър на Световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО.

Един от най-старите живи езици в света е албанският. Своеобразното му звучене го отделя в самостоятелен клон от индоевропейското езиково семейство.

Забележителна част от комунистическото минало на Албания са над 700 хиляди бункера (по един на всеки четирима жители), построени под диктаторския режим на Енвер Ходжа и неговата натрапчива идея за защита от чуждестранно нападение. Днес част от тях са трансформирани с ярки цветове и надписи в туристически атракции, а под формата на моливници и пепелници те са един от най-търсените сувенири.
Удивително е и решението да се оцветят и нашарят пъстро жилищните блокове и административните сгради от социализма в столицата Тирана. Идеята е на бившия й кмет и художник, настоящ министър-председател на страната, Еди Рама.

Албанците са прочути със своето гостоприемство. Кулинарните изкушения имат вековна традиция и пленяват с морските си специалитети, царевичен хляб, агнешко печено, сос от кисело мляко.

Националният празник на страната е 28 ноември – Ден на независимостта или още известен като Ден на знамето. През лятото едно от най-големите събития е Биреният фест в Корча, а през есента, на всеки четири години, се провежда Националният фолклорен фестивал в Гирокастро.

Населението на Албания наброява 3 020 209 души, като повече от половината са мюсюлмани, 10 % са католици, а православните са 7 %. В столицата Тирана живеят 419 000 души. Управлението на страната е парламентарна демокрация. Националният символ е двуглав орел, изобразен на албанското знаме на червен фон, а самите албанци се определят като „орлови синове“. Климатът е средиземноморски, с влажна зима и сухо лято. Часовата зона е UTC+1. Националната валута е албански лек. Телефонният код е + 355.

Всички права върху този текст са запазени и защитени от Закона за авторските права!


15.07.2016

Коментари1Injelryww
(28.07.2022 в 0:35)
<a href=http://buycialikonline.com>cialis generic tadalafil</a> Oral Jelly Kamagra Congestion Nasale
2updallidsAd
(16.08.2022 в 14:55)
<a href=http://iverstromectol.com/>where can i buy stromectol in the usa</a> Cialis Quante Ore Prima

Нов коментарВашето име :
Коментар :
Въведете кода :


« Назад към всички публикации