• Швейцария

  Безупречни часовници, дискретни банки, изискани ски курорти, кадифено-мек шоколад, ароматно-топящи се сирена и крави, издигнати на пиедестал, Швейцария е идеалната комбинация от урбанистична елегантност с пасторална благодат. Предимно планинска, с Алпите на юг и Юра на северозапад, с изобилие от изумителни върхове, красиви хълмове, примамливи долини и необятни езера, това е земя на безпрецедентен неутралитет, на силна суверенност, кръстопът на култури и езици, заобиколена от Австрия, Франция, Италия, Лихтенщайн и Германия. 

  Прочети публикацията

 • Чехия

  Земята, която умело разказва романтични приказки от стените на хилядите си замъци и крепости, която дефилира грациозно в бижута с бохемски гранат и поднася изящество в кристални чаши, се нарича Чехия. Разположена в центъра на Стария континент, между Германия, Полша, Словакия и Австрия, страната е културно и историческо средище на европейската цивилизация, но и средоточие на природни феномени и съвършенство. 

  Прочети публикацията

 • Хърватия

  Като кътче от Рая или, както я възпява националният й химн „Наша красива родино”, Хърватия предлага и плажове, и гори, и планини, и равнини на малката си територия, заключена между Адриатическо море, Унгария, Черна гора, Сърбия, Босна и Херцеговина и Словения. Част от Австро-Унгарската империя до края на Първата Световна война, член на НАТО от 2009 г. и на ЕС от 2013, земята на хърватите винаги е била високо ценена и силно притегателна от древността до днес. 

  Прочети публикацията

 • Холандия

  Обявено за „най-интелигентния регион в света”, а поданиците му за „господари на водата”, Кралство Нидерландия е известно повече с името на една от областите си – Холандия. Страната на свободното мислене и пространство – със своя велосипеден транспорт, плаващи домове, разкрепостени развлечения, безбрежни цветни лехи, вятърни мелници и с постоянно нарастващата си площ – е заобиколена от Северно море, Германия и Белгия и включва още презокеанските острови Аруба, Кюрасао и Сен Мартен. Предимно низинна, над една четвърт от територията на Холандия е под морското равнище, а около 20% от нея е вода. 

  Прочети публикацията

 • Босна и Херцеговина

  Наричана „земя във формата на сърце”, Босна и Херцеговина предлага гледки и пейзажи, които остават завинаги в съзнанието. Забележителна природа в наситено зелени долини, прозрачни реки, отвесни скалисти планини и красиви водопади, тя привлича почитатели на екстремните спортове, на пешеходния туризъм и на спа почивките. Почти изцяло планинска, с дяловете на Динарските Алпи, Босна и Херцеговина е разположена в съседство с Адриатическо море и Хърватия, Черна гора и Сърбия. 

  Прочети публикацията

 • Франция

  „Шато”, „шансон”, „ривиера”, „коняк”, „парфюм”, „маникюр”: Франция е страна, чиито нарицателни са я доказали и представили пред света като изключителна и неповторима. Земя на пионери, водачи, лидери, на най-великите мислители и творци на континента, тя се отъждествява с Наполеон, Де Гол, Декарт, Волтер, Бодлер, Флобер, Сартр, Камю, Реноар, Моне, Ван Гог, Сезан, Гоген, Матис, Мари Кюри, Луи Пастьор, Клод Дебюси, Коко Шанел, Анри-Картие Бресон, Александър Дюма, Емил Зола, Виктор Юго и още много. 

  Прочети публикацията

 • Унгария

  Унгария е дестинация, която предлага едновременно отдих, развлечение и познание по много начини. Предимно равнинна, с ниски планини и хълмове, тя е известна с най-обширното си езеро в Централна Европа – Балатон, както и с големия си брой горещи минерални извори и спа курорти, компенсиращи липсата й на излаз на море при ключовото й географско положение между Австрия, Хърватия, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения, Украйна. 

  Прочети публикацията

 • Турция

  Колоритна, ароматна, сиропирана и шумна, Турция е земя преди всичко на съхранените традиции. Като среща на Изтока със Запада, на древността с модерността и на безбройните им разнородни пластове, които съжителстват векове наред без да си пречат, страната свързва два континента с изключителното си географско положение, заобиколена от България, Черно море, Грузия, Армения, Азербайджан, Иран, Ирак, Сирия, Кипър, Средиземно, Мраморно и Егейско море и Гърция. 

  Прочети публикацията

 • Сърбия

  Обградена от цели осем държави, Сърбия носи спомените за културните и исторически съприкосновения с Унгария, Румъния, България, Македония, Косово, Черна гора, Босна и Херцеговина и Хърватия. На юг е планинска – с Динарските, Родопските, Карпатските висини, а на север е низинна – с най-красивите каньони на Дунав и пъстрото биоразнообразие на Сава. 

  Прочети публикацията

 • Словения

  Разположена между Австрия, Унгария, Хърватия и Италия, част от Австро-Унгарската империя до края на Първата световна война, присъединена към НАТО и ЕС през 2004, а от 2007 – и към Еврозоната, Словения е най-проспериращият регион от бивша Югославия. 

  Прочети публикацията

 • Скандинавия

  Приказки, тайнственост, вълшебства и магичност рисуват картината на Скандинавия, която обхваща Норвегия, Дания, Швеция, Исландия, Финландия, Гренландия, Фарьорски и Фризийски острови. Земята на островърхите покриви, на Леголенд, на изчистения дизайн, на високите технологии, на ципа, кламера и кибрита, на Руал Амундсен, АББА, Роксет, Бьорк, Алфред Нобел, Ханс Кристиян Андерсен, Астрид Линдгрен, Туве Янсон и, разбира се, Дядо Коледа крие в суровата си пейзажи непреходното величие на природата и съхранена традиция и интелект в едно. 

  Прочети публикацията

 • Румъния

  Наричана „Градината на Карпатите“, а населението й - „потомци на римляните“, Румъния се слави със своите замъци и истории за граф Дракула, с природа, автентичност, наука и спорт. Най-голямата на Балканския полуостров, тя е обединение на някогашните дунавски княжества Влахия (червено и жълтото в трибагреника й) и Молдова (червеното и синьото) и граничи с България, Унгария, Молдова, Сърбия, Украйна и Черно море. 

  Прочети публикацията

 • Португалия

  Португалия е в извивките на мавританския стил и орнаментите на арабското изкуство, в мелодиката на фадо и в стоицизма на каменните замъци, в златния пясък и безкрайните гледки, в апетитната храна и омагьосващото вино. 

  Прочети публикацията

 • Полша

  Красотата е основно определение за Полша – красива природа, красива архитектура, красива музика. Почти изцяло равнинен, а на юг и планински, релефът на страната е очертан по периферията от Беларус, Чехия, Германия, Литва, Русия, Украйна и Балтийско море. Едни от най-хубавите плажове в Северна Европа са полските – с най-светлия и фин пясък. Въпреки че климатът е умерен със студени и дъждовни зими и прохладни и облачни лета, морската вода през юли и август достига 22 градуса. 

  Прочети публикацията

 • Малта

  Там, където охрата на камъка се съчетава изящно със синьото на Средиземноморието, се намира Малтийският архипелаг, включващ островите Малта, Гозо, Комино, Коминото, Филфла, Свети Павел и Маноел. На юг от Сицилия, между Европа и Северна Африка, това е била земя на финикийци, гърци, римляни, араби, а по-късно и на французи и англичани. Днес, финансов център, туристическа дестинация и транспортен възел, страната е едновременно малка, но стратегически позиционирана. 

  Прочети публикацията

 • Македония

  Република Македония е може би колкото млада, толкова и красива. Богата с планинските си гледки, дълбоките си и обширни езера, с живописната долина на река Вардар, тя е заобиколена от Албания, България, Гърция, Косово и Сърбия. 

  Прочети публикацията

 • Италия

  От лозовите масиви на Тоскана, през гондолите на Венеция до фреските на Ватикана и върховете на Апенините Италия показва романтика и чувственост по много начини. Като полуостровна държава, заобиколена от Австрия, Франция, Словения и Швейцария, тя носи най-вече полъха и топлината на Средиземноморието. 

  Прочети публикацията

 • Испания

  Обширна по площ, Испания разкрива пейзаж с много плата, хълмисти равнини и планини. Като част от Югозападна Европа тя е заобиколена от водите на Средиземно море, Северния атлантически океан, Бискайския залив, от възвишенията на Пиринеите на север, положена между Португалия и Франция.

  Прочети публикацията

 • Гърция

  Синьо и бяло са цветовете, характеризиращи Гърция не само заради националния флаг на страната. Белотата е и в градския пейзаж на атинския мегаполис, и в мрамора на Акропола, и във варосаните къщи, и в ситния пясък и каменистите брегове. А за синьото напомнят и морската шир, и куполите на църквите на остров Санторини, и сините флагове за чисти плажове, и свежо боядисаните селски прозорци и врати. Заобиколена от красивите Егейско, Йонийско и Средиземно море, Гърция се свързва най-вече с представата за архипелаг от около 2000 острова, въпреки че по-голямата част от страната е планинска.

  Прочети публикацията

 • Германия

  Дълбоки гори, високи планини, просторни равнини; магичните Алпи, Баварските замъци, долината на река Рейн, романтичните катедрали – тридесет и девет са световните богатства на Германия, като голяма част от тях са природни забележителности.

  Прочети публикацията

 • Великобритания

  Бивша империя, владеела над една четвърт от земната територия; ландшафт, осеян със замъци и катедрали; спиращи дъха панорами на тучни низини, безкрайни възвишения и девствени крайбрежия – Обединеното кралство, включващо Великобритания и Северна Ирландия, предлага изобилие от гледки за ненаситните очи на туриста. Именно тук се намира и най-високото виенско колело за наблюдение в Европа – Лондонското око.

  Прочети публикацията

 • Балтийски държави

  Богати фолклорни традиции и съхранен занаятчийски колорит, кехлибарени съкровища и ленени тъкани, модерно мислене и висок образователен потенциал, отлични рекреационни комплекси и чиста природа показват и трите държави от Балтийския регион – Литва, Латвия и Естония. В този североизточен край на Европа, колкото непознат, толкова очарователен, разположен на източното крайбрежие на Балтийско море и заобиколен от Полша, Русия и Беларус има над седем хиляди езера, безброй мочурища и блата, изобилие от реки и над една трета гори.

  Прочети публикацията

 • Австрия

  „Земя на планини, земя върху река…“, както се пее в химна й, една от най-добрите ски дестинации Австрия предлага величествена природа на Алпите и културни достижения в едно. Малка по територия днес, тя носи имперския дух на миналото си, но и стратегическото си значение в сърцето на Европа – разположена между Чехия, Германия, Унгария, Италия, Лихтенщайн, Словакия, Словения, Швейцария. 

  Прочети публикацията

 • Албания

  Албания е една от държавите на Балканския полуостров, които впечатляват както с планинските си възвишения, така и с очарованието на дългото си крайбрежие на Адриатическо и Йонийско море. Албанската ривиера, живописната брегова ивица между градовете Саранда и Вльора, е сочена за най-новата туристическа дестинация в Европа. 

  Прочети публикацията

 • Лондон - сърцето на Обединеното кралство

  „Когато човек е отегчен от Лондон, той е отгчен от живота“, казва Самюъл Джонсън. И действително това е истината. Независимо дали търсите къде обядва Кейт Мидълтън, мюзикъли, двуетажни автобуси, заведения в стил Шерлок Холмс, британската столица със сигурност има какво да ви предложи.

  Прочети публикацията

 • Австрия

  Австрия е страна, богата на история, красиви пейзажи, традиции и култура. Тук и в съседна Швейцария се намират едни от най-добрите зимни курорти в Европа. И не само. Историческите градове и села и величествените Алпи привличат множество туристи и през летните месеци. Независимо от сезона, обаче, добре е да знаете какво в никакъв случай не бива да пропускате.

  Прочети публикацията

 • Обиколка на Италия

  Разположена в западната част на Европа, Италия е една от най-популярните туристически дестинации. Държавата с форма на ботуш е известна със своето изкуство, мода и дизайн, зашеметяващи пейзажи и кухня от най-висок клас. В Италия несъмнено има какво да видите и много места, които си заслужава да посетите.

  Прочети публикацията

 • Йонийските острови

  Йонийските острови са група от седем по-големи и множество малки острови в Йонийско море, наричани Heptanese или в превод „Седемте острова“. Както пише за тях писателят Лорънс Даръл, това е мястото, където „синьото наистина започва“. Кристалните води и блестящите пясъчни плажове са изумително красиви. Всеки от Йонийските острови има свой собствен характер и очарование.

  Прочети публикацията

 • Най-добрите курорти за лятна почивка в Турция

  Простирайки се на огромна територия от Европа чак до Близкия Изток, Турция е една изключително богата на природа и култура страна. Неслучайно именно тук избират да прекарат лятната си почивка милиони туристи от цял свят.

  Прочети публикацията

 • Валенсия – забележителности и атракции

  Валенсия – третият по големина град в Испания, впечатлява със своето великолепие, изключителна кухня и процъфтяващ културен живот.

  Прочети публикацията

 • Истанбул – градът на два континента

  Древните традиции, славната история и съвременното излъчване превръщат Истанбул в един наистина уникален град. В него можете да откриете величието на Византия, Константинопол и модерния Истанбул – вплетени в неразривна връзка и обвити в неповторима енергия и очарование. Това е мястото, където Изтокът среща Запада, Европа се сблъсква с Азия и античното се смесва с новото.

  Прочети публикацията

 • Най-впечатляващите забележителности на Гърция

  Гърция е една от най-впечатляващите дестинации за туристи от целия свят. С повече от 60 населени острова, множество исторически забележителности, запазени от хилядолетия насам, лазурни плажове и извисяващи се планини, тук безспорно има какво да видите.

  Прочети публикацията

 • Лисабон – живописната столица на Португалия

  Лисабон е втората най-стара столица в Европа (след Атина). Някога тя е била дом на най-големите изследователи в света като Вашко да Гама, Фернандо Магелан и принц Хенри Мореплавателят.

  Прочети публикацията

 • Мистериите на Сицилия

  Сицилия е най-големият италиански остров и като цяло най-големият в Средиземно море. Но това е много повече от остров. Сицилия има неподръжаема култура и мистична история. Надникнете в този вулканичен остров и научете неговите тайни.

  Прочети публикацията

 • Най-популярните туристически атракции в Барселона

  Катедралата Ла Саграда Фамилия, Магическите фонтани на Монтуджик, Музеят на Пикасо, Лас Рамблас, Стадионът Камп Ноу и музеят на ФК Барселона, Готическият квартал, Паркът Гюел, Къщата Батийо, Хълмът Тибидабо, Колоната на Христофор Колумб

  Прочети публикацията

 • Древният град Дубровник

  Дубровник, често наричан още „Перлата на Адриатика“, се намира в най-южната част на Хърватия. Разположен е по красивото и разпокъсано на множество заливи и острови Далматинско крайбрежие.

  Прочети публикацията