• Куба

  „О, огън, огън, огън, аз горя…” пеят Буена Виста Соушъл Клъб и описват Куба с една дума – страст. Безкрайно лято с ретро привкус от автомобили, колоритни фасади и улични танци, в протяжната разтегливост на времето, напук на бедността и ограниченията тук царуват усмивката и желанието за живот. Наричана често „Ел Крокодило” заради формата си, Куба всъщност означава „прекрасно място” на древен индиански език и се утвърждава с тази представа и днес. Като остров между Карибско море и Северния Атлантически океан тя е предимно равнинна, с хълмове и планини на югоизток. 

  Прочети публикацията

 • Мексико

  Страната на изпреварили времето си цивилизации: на олмеки, толтеки, теотиуаканци, запотеки, маи и ацтеки; на прецизни архитектурни монументи и завидни свидетелства за математически и астрономически познания; но и страната на неподправена красота, искрящи плажове, разточителни курорти, цветна атмосфера, приветливи хора и фиеста – това е Мексико. Завладяна от Испания през 16 в. и освободена през 19 в., днес нейните високи, скалисти планини, равнинни и пясъчни брегове, кактусови пустини, заснежени вулкани и влажни джунгли са обградени от Белиз, Гватемала и САЩ, Карибско море, Мексиканския залив и Северния Тих океан. 

  Прочети публикацията

 • САЩ

  Кръстена на италиански изследовател и преживяла само два по-тежки периода в историята си (Гражданската война от 19 в. и Великата депресия от 20 в.), трета по територия и население, най-могъщата държава днес е и страната на развлеченията (на шоу програмите, киноиндустрията, на джаза, блус, кънтри, рок и рап музиката); на неограничените възможности и на безкрайните магистрали, на обширните пространства и всякакви природни красоти. Между Канада и Мексико и Северния Атлантически и Северния Тихи океан релефът на САЩ включва и обширна равнинна централна част, и планини на запад и по-ниски възвишения на изток, и каменни масиви и просторни речни долини в Аляска, и вулканични скали на Хаваите. 

  Прочети публикацията

 • Какво в Куба не бива да пропускате

  Куба е островна държава на Карибите с богата и многостранна култура. Върху традициите й оказват влияние Испания, Африка и САЩ. Куба е известна с Че, големите пури, първокачетвения ром и неповторимата си атмосфера.

  Прочети публикацията