Балтийски държави

Богати фолклорни традиции и съхранен занаятчийски колорит, кехлибарени съкровища и ленени тъкани, модерно мислене и висок образователен потенциал, отлични рекреационни комплекси и чиста природа показват и трите държави от Балтийския регион – Литва, Латвия и Естония. В този североизточен край на Европа, колкото непознат, толкова очарователен, разположен на източното крайбрежие на Балтийско море и заобиколен от Полша, Русия и Беларус има над седем хиляди езера, безброй мочурища и блата, изобилие от реки и над една трета гори.

Естонската столица Талин е красиво съчетание на средновековни и северни мотиви. Величествената Рига на Латвия привлича с булевардите си в стил арт нуво, а литвийският Вилнюс омагьосва с църковната си архитектура и бароковите сгради. Историческите центрове и на трите столици са обявени за световно културно наследство. Църквата „Свети Петър” в Рига предлага панорамата над целия град чрез своя асансьор, Централният пазар въвежда в шарения и шумен свят на столицата, катедралата е най-голямата в региона и пиенето на кафе на нейния площад е най-примамливо, а легенда за първата украсена елха е родена тук. Вторият по големина град в Естония Тарту е известен с академичното си наследство, с най-стария университет в страната и с фонтана с целуващите се студенти. Над 200 хиляди кръста покриват Хълма на кръстовете в северна Литва, където традицията да се отдава почит на починалите без гроб води началото си от началото на ХIХ в. като отпор срещу комунистическия руски режим. Най-много рогати произведения има в Дяволския музей във втория по големина град на Литва – Каунас, докато Естонският музей на корабоплаването в Талин „Сийплейн Харбър” е богат на стари находки и възможности за експериментиране. Замъкът Тракай изпълва цял остров на езерото Галве в Литва, а Рундалският дворец в Латвия насища погледа с великолепието на барока и рококо.

Денят на независимостта от Съветска Русия е национален празник за Естония на 24 февруари, за Латвия – на 18 ноември, а на 16 февруари – за Литва. На четвърти март във Вилнюс се провежда Панаирът на Казимир и изпълва улиците на Стария град със средновековна атмосфера, народни занаяти и домашни лакомства. На 23 юни, основно в Талин, естонците празнуват Навечерието на Яни, за да отбележат идването на лятното слънцестоене и дългите дни. През лятото в естонския Вилянди се чества Денят на бялата роза и над 700 цветя от този вид украсяват кметството. Латвийците почитат сиренето в посветен на него фестивал, на който деликатесът може да се опита и в солен, и в сладък вариант.

Кухнята на балтийските държави съчетава влиянията на околните страни и вкусове. Ръженият хляб, супите от цвекло и кисело зеле, свинското месо, картофите, пушената риба и бирата са сред предпочитаните неща на трапезата и в трите републики. В Естония широко разпространената безалкохолна бира „Кали” е нефермертирала, сладка и леко газирана, а „Вана Талин” е силен тъмен ликьор с аромат на ром, ванилия и карамел и се комбинира добре с кафе или само с лед. Десертът „Кама” е истинският местен специалитен и представлява гъста напитка от кефир с ръж или овес. „Черният балсам” на Рига е богат на съставки билков ликьор за латвийците, който печели редица награди на международни конкурси, а специалното сирене с кимион „Яну” се прави във връзка с лятното слънцестоене. Литовците се гордеят с ръжената си безалкохолна напитка „Гира”, както и с популярните си пълнени варени картофи „Цепелинай” със сос, кръстени на графа, изобретил известното въздухоплавателно средство.

Управлението на трите републики е парламентарно демократично. Езиците на Литва и Латвия принадлежат към индоевропейското езиково семейство, известни още като балтийски, докато естонският е част от фино-угринското семейство. В Естония над 68% говорят естонски, руски – около 30%, украински – под 1%, в Латвия: латвийски – над 56%, руски – 33%, в Литва: литовски – 82%, руски – 8%, полски – около 6%. Преобладаващите жители на всяка от държавите са съответно литовци, латвийци и естонци, като най-много след тях са руснаци (над 20% в Естония и Латвия и около 6% в Литва), както и поляци, беларуси и украинци. Нерелигиозно определените в Естония и Литва са повече от половината население, православните са около 16%, а след тях са лутеранците от общо 1 265 420 души в Естония, от които 391 хиляди в Талин, и от 1 986 705 в Латвия, от които 621 хиляди в Рига. В Латвия над 77% от населението изповядва католицизма, а руско православие – над 4% от 2 884 433 души, от които 517 хиляди във Вилнюс. Синьо, черно и бяло са националните цветове на естонците и напомнят за ценности като вяра, отдаденост, просвета, но и за земя, небе и сняг, а лястовицата и метличината са местни символи. Цветовете кестеняв и бял са националните за Латвия и са наследство от племенната история на страната, а бялата стърчиопашка е птицата емблема. Литовците са обявили жълтото, зеленото и червеното за национални цветове, а щъркелът и рицарят на бял кон са символите на страната. И трите държави са приели еврото за своя валута и са част от Шенген зоната. Климатът на региона е влажен и хладен, с умерени температури и изобилие от валежи. Часовата зона и в трите републики е UTC+2, а телефонните кодове са съответно: Литва - +370; Латвия - +371; Естония - +372 .

Всички права върху този текст са запазени и защитени от Закона за авторските права!


15.07.2016

Коментари1uno reverse
(20.12.2021 в 17:03)
трябва да направя презентация за балтийските страни по география

Нов коментарВашето име :
Коментар :
Въведете кода :


« Назад към всички публикации