Чехия

Земята, която умело разказва романтични приказки от стените на хилядите си замъци и крепости, която дефилира грациозно в бижута с бохемски гранат и поднася изящество в кристални чаши, се нарича Чехия. Разположена в центъра на Стария континент, между Германия, Полша, Словакия и Австрия, страната е културно и историческо средище на европейската цивилизация, но и средоточие на природни феномени и съвършенство. 

Наричана „Златна” и „Магична”, „Сърцето на Европа” и „Майката на градовете” или „Града на стоте шпила”, столицата Прага съвместява с достойнство своите определения и днес. Карлов или още Каменният мост над река Вълтава споделя старовремски легенди в трийсетте си статуи на светци, докато отвежда към най-големия в света дворец – Храдчани, с кралските здания и катедралата „Св. Вит”. Астрономическият часовник на Кметството изпълва с внимание градския площад на всеки кръгъл час, за да покаже средновековното си великолепие, раздвижвайки фигури на светите апостоли, на смъртта и на човешките прегрешения. Катедралата „Дева Мария пред Тин” омагьосва с нейните островърхи кули близнаци, а Барутената кула е една от тринайсетте средновековни порти, пазителки на градското минало. Прага се гордее още и с най-стария университет в Европа – Карловия, с едни от най-интересните музеи: за специални ефекти на Карел Земан; на духовете и легендите; на средновековните мъчения; с класическите нощни концерти в Испанската синагога и дори с разходките с корабче по Вълтава, под звуците на музика наживо. Освен „Старе место” в Прага още редица архитектурни шедьоври в Чехия са обявени за паметници на ЮНЕСКО: вила Тугендхат – символът на модерната архитектура във втория по големина град – Бърно; магнетичният замък в Чески Крумлов, изящните градини и дворецът Кромериж, пищната растителност и езерото за разходки на замъка Леднице, дворецът Литомисл с неговата автентичната пивоварна. Природата, от своя страна, е събрала всичко красиво в защитената територия Чески рай, а Праховските скали са нейният впечатляващ град от камък. Спа курортът Карлови Вари привлича с лековитите си извори от векове и предлага отмора с аристократичен привкус. 

Чехия е мястото, където бирата е по-евтина от кафето, затова пък се радва на световна популярност и признание. На второ място неминуемо се нареждат мезетата за пенливата течност – ребърца, печена патица или обичайните малки наденички „утопенци” (буквално „удавници”) са най-добрата компания. С бирения тур из Пилзен почитателите могат да се запознаят лично с магията на приготвяне на пивото от златен хмел с карамелен вкус. Въпреки че не е толкова популярен чешкият ром от картофи и захарно цвекло носи традиция от XIX в., а бехеровка е най-известният ликьор, съставен от поне 20 билки. „Полевката” е местната супа от картофи и карантия, а „кнедликите” са тестени изкушения в солен или сладък вариант. „Свичкова на сметане” е задължителният за всеки турист специалитет от говеждо филе. Ароматът на популярните кръгли вафли на Карлови Вари се носи навсякъде, а „триделникът” е десертът от захарно тесто с орехи, печено на шишове, който се консумира наоткрито в зимните месеци. 

Чехите отбелязват националния си празник на 28 октомври – Основаването на Чехословакия и независимостта й от Австро-Унгарската империя. Три седмици от май са посветени на Пролетния международен музикален фестивал в Прага, където класиката е изпълнявана от най-големите световни виртуози. Отново през май в Прага Световният фестивал Каморо представя ромската култура в музика, танци, кино, изложби и ателиета. По същото време и на същото място се провежда и Световният фестивал за кукловодство, където съревнованията включват награди за най-добър актьор, сценарий, режисура и др. Летният Шекспиров фестивал от юни до септември е най-старата и най-голямата в Европа сцена наоткрито за произведенията на великия драматург. Целогодишно многобройните крепости и замъци на Чехия са арена на исторически турнири и пазари, демострации на занаяти и кулинария, театрални, оперни и изобразителни представления и изложби. 

Република Чехия има парламентарно управление. Над 95% говорят официалния чешки език, словашки ползват 1,6%, а други – 3%. Етнически населението се дели на чехи (64,3%), моравци (5%), словаци (1,4%), други (1.8%) и неопределени (27,5%). Католици са 10,4%, протестанти – 1,1%, други и неопределени – 54%, атеисти са 34,5% от общо 10 644 842 души (1,314 милиона в Пражката столица). Знамето е унаследено от Чехословашката държава и неговите национални цветове са червено, бяло и синьо и представят идеята за регионите Моравия и Бохемия, както и за свобода, небе и неделимост, а двойноопашатият лъв е най-важният и древен символ в страната. Валутната единица е чешка крона. Умерен климат е характерен за страната, с прохладни лета и студени и влажни зими. Часовата зона е UTC+1, а телефонният код - +420. 

Всички права върху този текст са запазени и защитени от Закона за авторските права! 


18.07.2016

Коментари
Нов коментарВашето име :
Коментар :
Въведете кода :


« Назад към всички публикации