Франция

„Шато”, „шансон”, „ривиера”, „коняк”, „парфюм”, „маникюр”: Франция е страна, чиито нарицателни са я доказали и представили пред света като изключителна и неповторима. Земя на пионери, водачи, лидери, на най-великите мислители и творци на континента, тя се отъждествява с Наполеон, Де Гол, Декарт, Волтер, Бодлер, Флобер, Сартр, Камю, Реноар, Моне, Ван Гог, Сезан, Гоген, Матис, Мари Кюри, Луи Пастьор, Клод Дебюси, Коко Шанел, Анри-Картие Бресон, Александър Дюма, Емил Зола, Виктор Юго и още много. 

Колкото голяма, Франция е толкова и богата, и необозрима в своите културни и исторически ценности, природна красота и плодородие. Благодарение на колониалното й минало, освен континенталната част, маркирана от Бискайския залив, Ламанша, Белгия, Люксембург, Монако, Андора, Германия, Швейцария, Италия, Испания, Средиземно море, обширната й територия включва и Френска Гвиана, Гваделупа, Мартиника, Майот, Реюнион и др. Пиринеите на юг или Алпите на изток, снежните курорти Шамони и Куршевел, величественият най-висок връх Мон Блан изпълват нейния въздух с кристална чистота, а най-дълбокият каньон в Европа – Горж дю Вердон омагьосва с изумрудени води. 

Над четиридесет са обектите във Франция, приети като световно културно наследство, сред които катедралата в Амиен, в Бурж, в Ремс, историческите центрове на Авиньон, на Каркасон, на Лион, Версай, Париж и Сена, Страстбург и Гранд-Ил, цели райони и тероари. 

Самите региони на Франция са мозайка от причудливи места и характерна атмосфера. Замъците и гледките по долината на река Лоара въвеждат в свят на приказен разкош и са вдъхновение за историите на Шарл Перо. Магичното абатство Мон-Сен-Мишел е архитектурен оазис сред пясъчна шир във ветровита Нормандия. Камъчетата по плажовете на Ница помнят стъпките на величия от миналото и от съвременността. Бордо е световният център на класовото винопроизводство и е под егидата на ЮНЕСКО. Чувственият Прованс носи дъх на лавандула и се слави със зеленчуковата яхния „рататуй”. 

Кулинарни традиции на страната с достойнство носят приза световно културно богатство не само заради етикета на сервиране, съвършенството на комбиниране на храни и напитки и педантичната последователност и ритуалност, но и заради обединяващата роля на събирането около масата, на празничния дух и финес. Колос във винарската индустрия, с над 250 вида сирене, с дижонската горчица, пастиса и шампанското, френската кухня трябва да бъде опитана и чрез лучената супа, телешкото по бургундски или „бьов бургиньон”, патешкото конфи, шоколадовото суфле или ябълковия сладкиш „тарт татен”. 

Страната, известна със силното си национално чувство, отбелязва своя празник на 14 юли – провъзгласяването на Републиката и началото на Френската революция с превземането на Бастилията. Целогодишно Франция предлага добро настроение и фестивална атмосфера, примесени с висок стил и вкус. Като моден пътеводител дефилета в Париж представят съответно есенните тенденции от януари до март, а пролетните – от септември до ноември, където присъствието и билетите са винаги добре ценени. Филмовият фестивал в Кан през май събира елита на киноиндустрията, за да покаже качество и блясък. Автомобилното рали „24-те часа на Льо Ман” е в средата на юни и тества и високата ефективност на двигателите, и страстта на почитателите. А за три седмици през юли Франция става „Тур дьо Франс“, като шоуто е неизменно както сред колоездачите, така и сред публиката. Отново през юли Авиньонският фестивал събира театър, музика и танц от най-високо ниво. На Празника на пазачите в Арл през май парадът на автентични костюми и бижута и уменията по яздене на коне и пастирство пренасят емоционално в отминали епохи и традиции. В края на май се провежда най-добрият ромски поклонически фестивал в град Сент-Мари-дьо-ла-мер, посветен на света Сара – тяхната чернокожа Дева. Фестивалът на гигантите в Дуе трае три дни през юли и датира от пет века, а най-големият келтски музикален фестивал е в Лориен в началото на август. Маратонът Медок в Пойак е за почитателите на бягането, комбинирано с вкусната храна и вино, а през септември за Купата Икар се състезават най-странно и маскарадно облечените пара- и делтапланеристи. Празникът на тиквата и вещиците в Маршиен и елитарните конски надбягвания за наградата на Триумфалната арка в Лоншам са през октомври. Тогава, на всеки две години, е и Парижкият автосалон – изложение на техническия прогрес и иновациите. Мондиалът на сноуборда е октомври-ноември в Ле Дьо Алп, когато е и Фестивалът на вятъра в Калви, пълен с изобретения и развлечения. 

Управлението на Република Франция е парламентарно. Официален е едниствено френският език, като се срещат негови диалектни проявления като провансалски, бретонски, елзаски, корсикански, каталунски, баски и фламандски. Етническите групи във Франция включват келти и латини, с германски, славянски, северноафрикански, индокитайски и баски малцинства. Около 65% са католици, мюсюлманите са към 8%, неопределени са над 23% и други вероизповедания – под 5%. Населението на континентална Франция наброява 62 814 233, от които 10,843 милиона в Парижката столица. Знамето води началото си от Френската революция, а национални символи са галският петел, перуниката или цветето на лилията. Валутата е евро. Основно студени зими и меки лета в континентална Франция, с по-меки зими и горещи лета към Средиземноморието. Часовата зона е UTC+1, а телефонният код - +33. 

Всички права върху този текст са запазени и защитени от Закона за авторските права! 


18.07.2016

Коментари
Нов коментарВашето име :
Коментар :
Въведете кода :


« Назад към всички публикации