Германия

Дълбоки гори, високи планини, просторни равнини; магичните Алпи, Баварските замъци, долината на река Рейн, романтичните катедрали – тридесет и девет са световните богатства на Германия, като голяма част от тях са природни забележителности.

Най-гъсто населената и най-индустриализирана в Европа, Германия е една от страните основателки на Европейския съюз и ключов играч в неговото развитие. Страната е известна както с техническия си прогрес, така и със световните колоси в музиката, философията, литературата: Бетовен, Бах, Брамс, Гьоте, Шилер, Хайне, Кант, Айнщайн, Карл Маркс, Томас Ман.

Немският е официален език в страната, въпреки че Европейската харта за регионални и малцинствени езици е признала още севернофризийски, горно- и долносорбиански и др. Немският е и един от най-говорените езици в света.

Кулинарията в Германия е прословута с изобилните и големи порции от месо и ръжен хляб, с традициите в пивоварството, с над 1500 вида вурст или наденички, с най-големите насаждения с аспержи, с коледния кекс от Дрезден – щолен.

Обединението на Източна и Западна Германия през 1990 г. е прието за национален празник на страната и се чества на 3 октомври. През ноември започват карнавалните веселия в Мюнхен, чийто връх стига до Страстната седмица. Те са изпълнени с много шеги, маскарадност и музика. По същото време се провеждат и карнавалът в Дюселдорф, който държи палмата по автентичност и спазване на старите традиции, и карнавалът в Кьолн, възникнал като модерна алтернатива. През лятото по долината на река Рейн се провеждат ежегодните фойерверк спектакли „Рейн в пламъци“, съпроводени с много винени фиести. На всеки десет години, от май до октомври, в село Оберамергау в Баварските Алпи изпълняват обета си да благодарят за избавление от чумата, като в продължение на цял ден пресъздават сцени от Христовите страсти. Най-големият фестивал за стрелци в света е в Хановер и се организира през юни и юли, а най-голямото ветроходно събитие, отново в световен мащаб, трае девет дни от юни и е в пристанищния град Кил. Вагнеровият фестивал в Байрот възпява музикалния гений на немския композитор през юли и август. Бирфестът в Кулмбах през юли е тържество на пивоварството в града, датиращо от третото хилядолетие преди Христа, а най-големият фолклорен фестивал в Мюнхен, известен като Октоберфест, е тържество на баварската бира и храна и започва през септември.

В Германия живеят 80 996 685 души, от които 34% са протестанти, 34% са католици, 3,7% са мюсюлмани и др. Страната е федерална република. Трите цвята на германското знаме датират от средновековния флаг на Свещената римска империя – черен орел, с червени нокти и клюн, на златен фон. Съответно национален символ е златният орел, въпреки че за същия статут могат да претендират и германските природни пейзажи, и висококачествените марки автомобили като Порше, Мерцедес-Бенц и БМВ. Умерен и морски е климатът на страната. Германия е член на еврозоната от 1999 г. Часовата зона е UTC+1. Телефонният код е + 49.

Всички права върху този текст са запазени и защитени от Закона за авторските права!


15.07.2016

Коментари
Нов коментарВашето име :
Коментар :
Въведете кода :


« Назад към всички публикации