Гърция

Синьо и бяло са цветовете, характеризиращи Гърция не само заради националния флаг на страната. Белотата е и в градския пейзаж на атинския мегаполис, и в мрамора на Акропола, и във варосаните къщи, и в ситния пясък и каменистите брегове. А за синьото напомнят и морската шир, и куполите на църквите на остров Санторини, и сините флагове за чисти плажове, и свежо боядисаните селски прозорци и врати. Заобиколена от красивите Егейско, Йонийско и Средиземно море, Гърция се свързва най-вече с представата за архипелаг от около 2000 острова, въпреки че по-голямата част от страната е планинска.

Родина на велики мислители и творци, на велики войни и лидери, Гърция се гордее да има основния принос в развитието на човешката цивилизация. Като световно културно наследство свидетелстват редица архитектурни прототипи, литературни модели, религиозни образци – манастирите на Метеора събират в едно причудливи скали и мистериозна уединеност, средновековния град Родос е пример за готически градски ансамбли, Корфу впечатлява с неподправена атмосфера, светилището Олимпия е място както за поклонниците на Зевс, така и за древните спортни практики, дали началото на съвременните Олимпийски игри.

Гръцкият език е официален за страната и датира от второто хилядолетие преди новата ера, въпреки редицата изменения, които е претърпял през годините. През ХVIII в. е изкуствено разделен на разговорен и книжовен, но век по-късно високата норма отпада.

Кухнята на Гърция е съхранила автентичността си хилядолетия. Богата на ароматни подправки, тя задоволява всеки вкус с различните си лозови сърми, сиренето фета, гръцката салата с маслини и зехтин, морските специалитети, поляти с узо и рицина. Лукумадес – вид местни мекици със захарен сироп – са може би най-продаваното сладко изкушение по плажовете, а известното кафе фрапе е гръцки патент.

Денят на независимостта, отбелязван на 25 март, е националният празник на страната. От края на януари до Великите пости се провежда карнавалът в Патра, датиращ от ХIХ в. В последната седмица преди Великите пости на най-южния остров от Спорадите – Скирос – се разиграват езическите ритуали на Козия танц. Най-важният за гърците празник е Великден, честван с мащабни улични процесии, нощни бдения и пищни литургии, озвучени от много музика и масово чупене на керамични съдове. Два месеца, през юни и юли, трае Атинският фестивал за съвременна музика, танц и театър, а Фестивалът за гръцка драма в Епидавър възражда античната атмосфера на сценичното изкуство. В края на юни можете да се насладите на водна пиротехника на остров Хидра, ознаменуваща събития от военното минало, а през август Нощта на пълнолунието осигурява достъп до късните часове до археологически, исторически и културни обекти в цялата страна.

В Гърция живеят 10 775 557 души, от които 98% са православни християни, 1.3% са мюсюлмани и др. Страната е парламентарна република. Национален символ е белият кръст на син фон – маркер за силната религиозна принадлежност на гърците, изобразен и върху националния им флаг. Мек климат с горещи лета и влажни зими характеризират страната. От 2001 г. Гърция е член на Европейския икономически и паричен съюз с основна валута еврото. Часовата зона е UTC +2. Телефонният код е + 30.

Всички права върху този текст са запазени и защитени от Закона за авторските права!

Ако и вие искате да се докоснете до красотата на Гърция, разгледайте и резервирайте някоя от почивките в Гърция на Актив Травел.


15.07.2016

Коментари1Injelryww
(27.07.2022 в 19:12)
Propecia Current Dosage <a href=https://buycialikonline.com>Cialis</a>
2Injelryww
(29.07.2022 в 19:17)
Prevacid Buy One Get One Rebate <a href=https://buycialikonline.com>cialis cheapest online prices</a>
3updallidsAd
(16.08.2022 в 7:37)
levitra walgreens <a href=http://iverstromectol.com/>ivermectin tractor supply</a> Ampicillin Amoxicillin Dosage

Нов коментарВашето име :
Коментар :
Въведете кода :


« Назад към всички публикации