Холандия

Обявено за „най-интелигентния регион в света”, а поданиците му за „господари на водата”, Кралство Нидерландия е известно повече с името на една от областите си – Холандия. Страната на свободното мислене и пространство – със своя велосипеден транспорт, плаващи домове, разкрепостени развлечения, безбрежни цветни лехи, вятърни мелници и с постоянно нарастващата си площ – е заобиколена от Северно море, Германия и Белгия и включва още презокеанските острови Аруба, Кюрасао и Сен Мартен. Предимно низинна, над една четвърт от територията на Холандия е под морското равнище, а около 20% от нея е вода. 

Кралството е глобален пионер в хранителната промишленост, химията, здравеопазването, електрониката, логистиката, инженерството, в зелената енергия и дори в телевизионните продукции. Освен че е известна с имена като Рембранд, Вермеер, Ван Гог, Мондриан, Ешер, креативността у холандците е видима днес в дизайна на Виктор и Ролф, в архитектурата на Рем Колхас, илюстрациите на Дик Бруна или в музиката на Армин ван Бюрен и Тиесто. Това е страната, „родила” фондовата борса, телескопа, подводницата, електрокардиографа, музикалната касета и компактдиска, WiFi, Bluetooth, какаото на прах, оранжевите моркови, джина, поничките и др. 

Въпреки голямата гъстота на населението градовете на Кралството успяват да запазят автентичния си финес и традиционен облик и в 21 век. Живописната мрежа от улици-канали на Амстердам („бента на река Амстел”), както и старите мелници на Киндердейк са част от защитените обекти на ЮНЕСКО в страната. Сгради-лодки над усвоената от морето земя, музеи на вода, градове без улици – Холандия впечатлява и очарова и с логистичния си портал към Европа Ротердам, и с институциите на Хага, църквите на Утрехт, поезията на Лайден, синьо-белия порцелан от Делфт, с царството на цветята в градините Кукенхоф. 

Храната в Кралство Нидерландия също изумява с интересните си предложения. Силно изпържените и панирани пикантни топчета от кълцано говеждо месо „битърболен” са широко разпространено бирено мезе в баровете и кафенета в страна. Истинска традиция е яденето на сурова херинга с лук, с или без хляб, но обичайно на една хапка и на улицата. Зимната супа „стампот” от смачкани картофи и зеленчуци е задължителна за студените дни и е чудесна в комбинация с наденица „рокворст”, оригинално опушена на дървен чипс. Всеизвестните и печелещи международни конкурси холандски сирене носят имената на градове – Едам, Маасдам и Гауда. Топящите се в устата „Пофертийс” са малки пухкави палачинки с масло и пудра захар, а слепените с карамел и мед вафли „стропвафъл” са популярни по цял свят. Шоколадови пръчици върху филия хляб са много честа закуска за децата. Ябълков пай „апелтарт” с ментов чай е класическо съчетание. На пиещите кафето си с мляко холандците поднасят своето „сгрешено кафе”, в което двете напитки са 50/50. 

Денят на Краля е националният празник, честван на 27 април, когато улиците и каналите на Холандия се изпълват с музика, танци, театър, парад на лодки и дори официално разрешена в този ден дребна търговия, и всичко това обагрено в оранжево. От април до юни в най-големия крайбрежен град Схевенинген е Международният фестивал на пясъчните скулптури, направени от известния като най-подходящ за това пясък. Фестивалът Пинкпоп е в края на май до Маастрихт и събира рок почитатели от цял свят, за да чуят и видят най-доброто от съвременността. Четиридневните маршове в най-стария холандски град Ниймеген и неговите околности се провеждат в средата на юли и доказват спортния дух на холандците, които трябва да изминат между 30 и 50 км пеша на ден. Първата събота на август е посветена на Гей парада в Амстердамския канал, на който над 70 екстравагантно украсени лодки с танцуващи и пеещи минават пътя между Уестърдок и Оостърдок и създават завладяваща парти атмосфера. Месец по-късно, в първата събота на септември, в Аалсмеер ароматът и цветовете оживяват в безбройните флорални композиции за най-големия в Европа Парад на цветята. На всеки пет години, през 2015 г. последно, зрелищният спектакъл Сейл Амстердам изпълва река Иж с автентичната красота на плавателните съдове и пресъздава историческото им значение пред над два милиона зрители. 

Кралство Холандия е конституционна монархия. Въпреки че официален е нидерландският език, признати от Европейската харта за регионални и малцинствени езици са още фризийски, долносаксонски и лимбургски, а английският е говорим за 85% от населението. Етническите групи се поделят, както следва: холандци – 80,7%, индонезийци – 2,4%, турци – 2,2%, суринамци – 2%, мароканци – 2%, карибци – 0,8%, други – 9,8%. В религиозно отношение католиците са 28%, протестанти – 19%, мюсюлмани – 5%, други – 6%, атеисти са 42%. Общият брой на населението е 16 947 904 души, от които 1,091 милиона в столицата Амстердам. Образите на лъва, лалето и оранжевото са основните символи на Холандия, а червеното (поначало оранжево), бялото и синьото от флага са цветовете на Уилям I, повел холандците срещу испанския суверенитет. Валутата е евро. Климатът е умерен, морски, със студени лета и меки зими. Часовата зона е UTC+1, а телефонният код - +31. 

Всички права върху този текст са запазени и защитени от Закона за авторските права! 


18.07.2016

Коментари
Нов коментарВашето име :
Коментар :
Въведете кода :


« Назад към всички публикации