Македония

Република Македония е може би колкото млада, толкова и красива. Богата с планинските си гледки, дълбоките си и обширни езера, с живописната долина на река Вардар, тя е заобиколена от Албания, България, Гърция, Косово и Сърбия. 

Страната се гордее с всяка личност, оставила отпечатък върху територията й: от цар Самуил, Майка Тереза, Кузман Шапкарев, Гоце Делчев, до Тоше Проески и Рита Ора. 

Световното културно наследство е признало за ценни природните и културни забележителности на Охрид като едно от най-старите селища в Европа, с най-стария славянски манастир „Св. Панталеймон” и една от най-важните в света колекции от над 800 икони във византийски стил от 11-14 век. Пещерата Слатински извор е най-голямата проучена досега в Република Македония, с уникални вътрешните морфологични елементи, с живи форми и извор, а скалният масив Маркови кули е впечатляващ град-крепост от 10 в. Архо-астрономическата мегалитна обсерватория Кокино е сред първите четири класирани от американската космическа агенция НАСА. 

Македония заинтригува с история, традиция и модерност, които „надничат“ от всеки уличен ъгъл. Достолепно доминиращата Самуиловата крепост, впечатляващата архитектура на хълма Плаошник, една от най-големите и най-важни църкви „Света София” са само част от прелестите на Охрид. Крушево е едно от най-високоразположените селища – средновековна отбранителна линия срещу турската власт, а Берово е градът с най-висока кислородна концентрация на Балканите. Гевгелия е известен като „Македонския Лас Вегас” поради многото хазартни забавления, луксозни хотели и скъпи ресторанти. 
Любопитен и живописен е реновираният през последните години център на столицата Скопие. С триумфална арка, гигантска статуя на Александър Велики, изобилие от музеи и застинали фигури на герои и бележити личности, централната градска зона се стреми да покаже всичко, до което се е докоснало македонското. От другата страна на Каменния мост е старият базар на Скопие, който носи търговския и предприемачески дух на занаятчийските работилници и аромата на майсторски направено кафе, бюрек, и дори боза. Столицата на Македония може да предложи и едни от най-добрите места за нощен живот, вкусна храна и пазаруване. 
Страната се гордее с три национални парка – Маврово със своя ски център „Заре Лазаревски”, Пелистер – за обичащите планинските разходки и катеренето и Галичица – с манастира „Свети Наум“ – един от най-старите и най-богатите в Македония. 

Официалният език е македонски за 66,5% от населението, както и албански за 25,1%; говорят се още и турски (3,5%), ромски (1,9%), сръбски (1,2%) и други (1,8%). 

Кухнята на страната не изненадва с разнообразието си от балкански специалитети като мусака, сарми, пълнени чушки, шопска салата, айвар и пинджур, но истинско удоволствие предизвиква умелото им представяне и поднасяне. 

Националният празник е Денят на независимостта от Югославия, честван на 8 септември. Други официални празници са: 24 май – на Св. Св. Кирил и Методий, 2 август – Ден на републиката, 11 октомври – Ден на народното въстание на Комунистическата партия на Югославия, 23 октомври – Денят на създаване на ВМРО и 8 декември – Ден на Св. Климент Охридски. 

Република Македония има население от 2 091 719 души, като православни са 64,7%, мюсюлмани – 33,3%, други – 2%. Типът управление е парламентарна демокрация. Националният символ е слънце с осем лъча, стилизиран вариант на Звездата от Вергина, изобразено и върху знамето. Климатът е топъл, сух през лятото и есента, със студени зими и обилен снеговалеж. Паричната единица е македонски денар. Часовата зона е UTC+01. Телефонният код е +389. 

Всички права върху този текст са запазени и защитени от Закона за авторските права! 


18.07.2016

Коментари
Нов коментарВашето име :
Коментар :
Въведете кода :


« Назад към всички публикации