Малта

Там, където охрата на камъка се съчетава изящно със синьото на Средиземноморието, се намира Малтийският архипелаг, включващ островите Малта, Гозо, Комино, Коминото, Филфла, Свети Павел и Маноел. На юг от Сицилия, между Европа и Северна Африка, това е била земя на финикийци, гърци, римляни, араби, а по-късно и на французи и англичани. Днес, финансов център, туристическа дестинация и транспортен възел, страната е едновременно малка, но стратегически позиционирана. 

От разнообразни спортни развлечения до спа почивки, исторически разходки и вечерни забавления – Малта предлага от всичко през дългите си слънчеви дни и топли нощи. Дворецът на Великите магистри, дворецът „Сан Антоан“, Музеят на изящните изкуства, театърът с музей „Маноел“, Сакра Инфермерия, пещерите Блу Гротто съчетават хармония, красота и история в едно. Катедралата „Свети Йоан Кръстител“ е една от 365-те храма в страната и е изключителен пример за висок барок с пищната си украса и впечатляващ под, изобразяващ живота на всички рицари, погребани там. ЮНЕСКО е признал за световно значими столицата Валета като изключителна концентрация на история и култура на малка площ, Мегалитните храмове като неповторими архитектурни структури и хипогеумът „Хал Сафлиени“ – храмов комплекс от преди 6 000 години с невероятна акустика и с най-старата позната подземна гробница. 

За повече от 90% от населението официалният език е малтийски, другият официален е английският, но широко застъпен е и италианският. Единствено в Република Малта се говори език, принадлежащ към Афро-Азиатската езикова група и същевременно признат в Европейския съюз. 
Малтийците се считат за наследници на древните картагенци и финикийци, но носят много италиански и като цяло средиземноморски черти. Религиозната определеност е силно застъпена – повече от 90% процента са римокатолици. 

Кухнята на Малта е резултат от хилядолетна смесица на средиземноморски блага с културни влияния. За национално ястие е провъзгласена заешката яхния – фенката, но рибният пай и браджиоли (пълнено телешко) са кулинарни изкушения в прекия смисъл на думата. За почитателите на бързите закуски – хобс биз-зейт и пастици очароват с комбинациите на риба с каперси и рикота с грах. Ликьор и сладко от плодовете на кактус са местен екзотичен десерт. 

Националният празник е Денят на независимостта от Обединеното кралство на 21 септември и Денят на републиката на 13 декември. От 28-ми до 29-ти юни се провеждат празненствата на Свети Петър и Свети Павел, известни като Имнария. Това е празник на светлината с много и красиви фойерверки, среднощни пикници и състезания с коне и магарета на най-голямата зелена територия на Малта – градините Баскет. Почти всяка неделя с пищни униформи и официални церемониали се пресъздава парадът Ин Гардия, служил да утвърди готовността на местната военна сила. Малтийският фестивал на изкуствата, Бароковият фестивал във Валета, Оперният фестивал и Международният джаз фест са част от предложенията за нощен живот. 

Населението на Малта е 412 655 души, като в столицата Валета само са 198 хиляди. Страната е република, а национален символ е малтийският кръст с осем върха – наследство от рицарите на Св. Йоан. Малта е член на еврозоната от 2008 година. Мек, средиземноморски климат, с дъждовни зими и сухи и горещи лета. Времевата зона е UTC+1. Телефонният код – (+356). 

Всички права върху този текст са запазени и защитени от Закона за авторските права! 


18.07.2016

Коментари1Injelryww
(28.07.2022 в 11:37)
Priligy Precio En Peru <a href=https://buycialikonline.com>cheap cialis online pharmacy</a>

Нов коментарВашето име :
Коментар :
Въведете кода :


« Назад към всички публикации