Полша

Красотата е основно определение за Полша – красива природа, красива архитектура, красива музика. Почти изцяло равнинен, а на юг и планински, релефът на страната е очертан по периферията от Беларус, Чехия, Германия, Литва, Русия, Украйна и Балтийско море. Едни от най-хубавите плажове в Северна Европа са полските – с най-светлия и фин пясък. Въпреки че климатът е умерен със студени и дъждовни зими и прохладни и облачни лета, морската вода през юли и август достига 22 градуса. 
Дори ЮНЕСКО е увековечило като стойностно най-вече красивото културно наследство: овалната Стогодишна зала – днес Зала на народа във Вроцлав – сред първите мащабни съоръжения от армиран бетон; Църквите на мира в Явор и Свидница – най-големите религиозни сгради с дървени елементи; историческия център на Краков с най-големия пазарен площад в Европа и този на Варшава с множеството църкви и палати; католическия поклоннически център Калвария Зебжидовска с архитектура на маниеризма; стария град на Замошч – реализация на идеята за идеалния град; солните мини в Бочня и Величка; връзката човек-природа в Музаковския парк; средновековният дух на град Торун; спецификата на Дървените църкви на Южна Малополска и Карпатския регион; последната древна гора в Европа – национален парк "Бяловежа". Макар и в противовес на останалото великолепие и висока естетика историческото наследство на Аушвиц Биркенау –най-големия нацистки концентрационен лагер – носи своята значимост и сила и днес. 
Родина на личности като Папа Йоан Павел II, Фредерик Шопен, Николай Коперник, Мария Кюри, Шимон Перес, Лех Валенса, Роман Полански, Изабела Мико, Агньешка Радванска, Полша се е доказала като лоно на творци, мислители и пионери в различни области. 

Етносите в страната са 96,9% поляци, 1,1% силезийци, 0,2% германци, 0,1% украинци и други – 1,7%. Официален език е полският, говорен от 96, 2% от населението, а кашубският е приет за регионален от Европейската харта за регионални и малцинствени езици. 

Кухнята на страната предлага разнообразие от вкусове и аромати, често съчетавайки сладко и солено в едно. Палачинки от настъргани зеленчуци с картофи, лук, сметана и захар; пилешка супа росул; майсторски опушени меса; овче сирене с бекон, ябълков и боровинков сироп осципек от Татрите; баршч от червено цвекло с лук, чесън и зеленчуци; традиционната яхния бигош от месо, зеле, картофено пюре и гъби; празничното тестено руло маковьец; хрушчики, пачки и пьероги се топят в устата още при самото им произнасяне. На особена почит в Полша е водката, която обикновено се пие на един дъх, а бирата и ликьорите се приготвят по рецепти, пазени в дълбока тайна от векове. 
Национални празници на страната са 3 май – Ден на конституцията и 11 ноември – Ден на независимостта. През юни се провеждат фестивалът Лайконик в Краков, който възражда традиционната култура и история на града с весели костюми, много музика и алкохолна омая. Международният планински фолклорен фестивал в алпийския курорт Закопане през август предлага пъстра мозайка от танци, песни и национални облекла от цял свят, както и пресъздаването на традиционен планински сватбен ритуал. На Деня на труда Варшава пародира комунистическите порядки и обичаи от миналото с празника си Червения пикник. 
Населението на Полша е 38 346 279 души, като католици са 87,2%, православни – 1,3%, протестанти – 0,4%, други – 0,4% и неопределени са 10,8%. Страната е република, а национален символ е белоопашатият орел, показал къде ще се основе първата столица. Знамето на Полша се състои от две равни хоризонтални ивици бяло и червено и води началото си от бойните знамена. Паричната единица е полска злота. Часовата зона е UTC+01:00. Телефонният код е +48. 

Всички права върху този текст са запазени и защитени от Закона за авторските права! 


18.07.2016

Коментари
Нов коментарВашето име :
Коментар :
Въведете кода :


« Назад към всички публикации