Индонезия

Със спокойствието на подводния коралов свят и скритата божественост в танците, с изяществото на оризовите тераси, могъществото на многобройните планини и вулкани и с хармоничното съжителство на народи и вярвания Индонезия посреща всеки с усмивка и цветя, обгръща с гостоприемство и приласкава в райските си обятия. Бивша холандска и японска колония, най-голямата държава архипелаг с най-многолюдната мюсюлманска общност, трета в света по население, с над 17 хиляди острова, 6 хиляди от които ненаселени, тя е разположена между Индийския и Тихия океан и граничи с Малайзия, Папуа Нова Гвинея и Източен Тимор.

Към ЮНЕСКО наследството са причислени и природни, и културни забележителности на Индонезия. Едни от най-големите в света са будиският храм Борободур с неговата архитектурна прецизност и величественият индуски религиозен ансамбъл Канди Прамбанан на о. Ява. Националните паркове Комодо – с едноименните си гигантски варани, Лоренц – с най-високия островен връх на Земята и Уджунг Кулон – със застрашения явански носорог са територии на причудливи създания и девствена природа. Дъждовните тропици на о. Суматра допълват пъстротата на непокътната флора и фауна, а птичият парк Таман Бурун на о. Бали е досег с пернатите от първо лице. Националният вулканичен парк Кракатао с неговите изригвания е от най-внушителните в световен мащаб. Морският храм Пура Лухур в Улувату от ХI в. буди възхищение с високото си местоположение на скалистия бряг и необятната гледка към морската шир. Бали е островът перла на архипелага. Храмът Бесаки там символизира едновременно пътя към съвършенството и религиозната толерантност и е едно от стотиците религиозни обежища на острова, а светилището Братан, изградено на едноименното езеро, е посветено на водата. Бали още е рай за сърфистите и за почитателите на нощния живот. За ценителите на природните чудеса е запазена преливащата в топли нюанси гледка при изгрев слънце към парата от вулкана Бромо на о. Ява.

Денят на независимостта на 17 август е националният празник на страната. През есента в три дни, в зависимост от ислямския лунен календар, се провежда най-големият жертвен празник Идул Адха на о. Ява, когато принасянето на животни e израз на дълбока вяра и благородство в споделянето на храна със семейството, приятелите и бедните. Обикновено през май, отново на Ява, будиски мантри и медитация изпълват фестивала Уайзак и ознаменуват раждането, просветлението и смъртта на Буда. Фестивалът Пасола на о. Сумба е през февруари/март и чества традиционната култура и религия марапу, като показва възраждането на древни герои и бойни практики за добра реколта. На всеки 210 дни навсякъде на о. Бали на Галунган се отбелязва победата на доброто над злото чрез слизането на боговете на земята и празнуването им редом с хората. През юни на о. Суматра едноседмичният Сриуиджая представя едновременно древната и съвременната местна култура в танци, песни, театър, изложби, състезание по декорация на лодки и много др. инициативи. Международният фестивал на хвърчилата Пангандаран на о. Ява е през юли и шари небосвода с последен модел дву- и триизмерни летящи произведения на изкуството. В неделята преди националния празник на страната на о. Бали се организират състезанията с бикове Негара, където красивата украса по животните се съревновава с тяхната сила и бързина.

Кухнята на архипелага е богата на люти подправки, морски деликатеси и много ориз. Последният е основно ястие в Индонезия, предлаган във всякакъв вид и възприеман като дар от боговете. Най-популярен е пърженият ориз – „наси горенг”, който съдържа още скариди, зеленчуци и подлютено месо. Ястия като „баби гулинг” – печено прасенце, „бебек тату” – патица в бананови листа, мариновано месо на шиш „сате” или рагу от морски костенурки не бива да се пропускат. Прясната риба и морските дарове, печени на барбекю, са често предлагани в комбинация с екзотични плодове, а банановите листа служат за поднасяне на ястията. Обичайно разреждане на пикантната храна се постига с чай от джинджифил, кокосово мляко, сок от захарна тръстика. Сред сладките изкушения са пържените банани със сладолед „писанг горенг” и „ейш сендол” с тропически плодове, кокосово мляко, нудъли от дребен боб папуда и настърган лед. Даровете за боговете, които представляват кошници с ориз, плодове, монети и цветя, са обичайна гледка навсякъде и по всяко време.

Управлението на Република Индонезия е парламентарно. Повече от седемстотин местни езика се ползват в страната: официален е бахаса, английският и холандският са широко разпространени. Преобладаващите жители са яванци – над 40%, сунданци – 15%, по около 3% са етноси като малайци, мадурийци, батак, бетави, 15% са други. Мюсюлманите са най-много – 87,2%, християни – 7%, римокатолици – 2,9%, индуисти – 1,7%, други и неопределени – 1,3% от общо 255 993 674 души население (10,323 милиона в столицата Джакарта). Знамето се състои от червена и бяла ивица, съответно въплъщаващи смелостта и чистотата, и произхожда от флага на последната местна империя от средните векове – Маджапахит, а местният символ е птицата от индийската митология гаруда. Валутата е индонезийска рупия. Климатът е тропически, горещ и влажен, във високите части – умерен. Часовите зони са три: UTC+7, +8, +9, а телефонният код - +62.

Всички права върху този текст са запазени и защитени от Закона за авторските права!


19.07.2016

Коментари
Нов коментарВашето име :
Коментар :
Въведете кода :


« Назад към всички публикации