Израел

Разположен в Средния изток, между Средиземно море, Египет, Йордания, Сирия и Ливан, Израел e визуален разказ на тема религия, святост и история на човечеството. Мозайка от различни епохи, преломни събития, кръстопът на култури и народи, неизброими стъпки на поклонници и вярващи определят страната като специална и необикновена. 

Богатство, лукс и съвременност съжителстват с автентичност, величие и древност в Израел. Столицата Тел Авив е модерният културен и бизнес център на страната – с изисканите си кафенета, театри, концертни зали, музеи и бутици, а Йерусалим е най-сакралното място и на локално, и на световно ниво – едновременно и за трите религии: християнство, ислям и юдаизъм. Над 75% от населението са евреи, мюсюлманите са 17%, а християните – 2%. Официалният език в страната е иврит, 25% от жителите ползват арабски, а най-разпространен чужд език е английският. 

Забележителностите на Израел са богати на сцени и персонажи от Стария и Новия завет. На Храмовия хълм, където и бил издигнат храмът на Соломон, съжителстват второто по значение най-свято място за мюсюлманите –джамията Ал Акса със Свещения камък – и най-важното за юдеите пространство – Западната стена или Стената на плача. Ежегодно вярващите християни следват пътя на Иисус по Виа Долороса към Голгота, възвишението, където е бил разпнат, през Светия гроб, до мястото на възкръсване. Плодородният район Галилеа е родно място на повечето от библейските апостоли, а Библейският зоопарк събира колекция от животни от Светото писание. 

Масада, пустинната крепост на Ирод, построена върху плато, е обявена за световно културно наследство от ЮНЕСКО, заедно със Стария град в Йерусалим, квартала „Белия град“ на Тел Авив, висящите Бахайски градини в Хайфа и още редица исторически места. Музеят Израел е най-големият културен комплекс в Йерусалим и съхранява най-старите познати библейски ръкописи, а Яд Вашем е най-големият музей на Холокоста в света. 

Не само с географската си уникалност, но и с модерни балнео и спа процедури привлича най-ниската точка на Земята – Мъртво море. С неговата 10 пъти по-висока соленост в сравнение с океанската вода то е предизвикателство за плувците. Курортният Ейлат е само един от многото крайбрежни градове, предлагащи изискани морски развлечения и спорт. 

Смесица от различни култури и етноси, храната в Израел е позната и непозната едновременно. Хумус и тахан съпътстват всяко ядене, а фалафел и шуарма или шаварма са най-търсените варианти на улична храна. Спецификата идва с нормата да се предлага и консумира храна „кашер“ – разделно готвене на месо от млечни продукти. Класическа комбинация е кафето с кардамон и кнафе – кадаиф с шафран и козе сирене. 

Понеже празниците в Израел се определят спрямо еврейския лунен календар, то датите им варират всяка година. Денят на независимостта е националният празник на страната и се чества между 15 април и 15 май. През септември или октомври в цялата държава се отбелязва Съборът на табернакъл – един от трите най-значими събития, известни като Шалош Регалим или Фестивал на поклонниците. В края на ноември или през декември е празникът Ханука или Фестивал на светлините. Главно място в него заема свещникът с девет гнезда – менора, който е и един от най-важните символи на евреите, наред със Звездата на Давид, изобразена върху националния флаг. 

Населението на Израел е 7 821 850 души, като в Тел Авив са 3, 381 милиона. Формата на управление в страната е парламентарна демокрация. Климатът е умерен, сух и горещ в източните и южните пустинни части, но в центъра на страната, където релефът е планински, е студен и влажен. Паричната единица е израелски шекел. Часовата зона е UTC +2. Телефонният код е +972. 

Всички права върху този текст са запазени и защитени от Закона за авторските права! 


19.07.2016

Коментари
Нов коментарВашето име :
Коментар :
Въведете кода :


« Назад към всички публикации