Израел - земя на три религии

Израел е една от най-развитите съвременни държави в Близкия изток. Създадена през 1947г., тя заема малка територия, но има изключително богата история и огромно значение за съвременния религиозен свят. Именно в Израел възникват не една, а три религии – християнство, юдаизъм и ислям.

Тел Авив - Яфо
За Изрел Тел Авив е това, което е Ню Йорк за САЩ – търговски и културен център. Фактът, че е основан през 1909г. го прави много млад на фона на тази част от света, където повечето градове имат не вековна, а хилядолетна история. За разлика от модерната част на Тел Авив, старият град – Яфо, впечатлява със своята богата история и археологически находки.

ЙерусалимЙерусалим е официалната столица на Израел и свещен град за трите основни религии – християнство, юдаизъм и ислям. Старият град е обграден от внушителни каменни стени, датиращи от Османския период. Тук се намират 96 християнски, 43 ислямски и 36 юдейски свещени монумента, измежду които Божи гроб, джамията Ал Акса и Стената на плача.

Скалната крепост Месада
Крепостта Масада е разположена на скално плато в Юдейската пустиня. Тя е била сцена на трагични събития от 73г. и масовите самоубийства по време на войната между римляни и юдеи. Можете да се изкачите пеша или да използвате кабинковия лифт. Масада е невероятно място, от което да наблюдавате изгрева.
Мъртво море
Мъртво море всъщност е соленоводно езеро. Наричано още Дъното на света, разположено на 420 метра под морското равнище, това е най-ниската точка на земята. Водата на Мъртво море  е около 10 пъти по-солена от тази на океана и изключително богата на минерали.
Яд Вашем
Яд Вашем е най-големият мемориал на жертвите и героите от Холокоста в света. Той отваря врати през 1953г., като през 2005г. към него е достроен исторически музей, проектиран от архитекта Моше Саддие. Яд Вашем е обсипан със светлини. В помещението звучи спокоен глас, който  чете имената на деца, станали жертва на нацизма. Атмосферата е тежка и хората с по-слаба психика трудно могат да издържат.


Израелският музей
Израелският музей се намира в Йерусалим и представлява най-големият културен комплекс в Израел. Тук ще откриете над 500 експоната, сред които най-старите библейски свитъци, както и огромна колекция от кулптури и произведения на Пикасо и Роден.Национален парк Кесария
Разположен между Тел Авив и Хайфа, Кесария е сред най-ярките археологически богатства на Израел. Днес резерват, някогашният град е бил основан преди около 2000 години от Ирод Велики в чест на римския император Октавиан Август. Останките от римските и кръстоносните периоди са рамкирани от зашеметяваш морски пейзаж, а възстановеният античен амфитеатър през лятото се използва за провеждането на концерти.


Галилея


Галилея е територия в северната част на Израел, която е неразривно свързана с живота на Исус Христос. Изразът „земя, от която текат мед и мляко“ е особено подходящ за региона, изобилстващ не само на исторически обекти, но и на селскостопански култури. Тук се намират Галилейско море или езерото Кинерет, и две от четирите свети места за юдаизма – Тверия и Сафед.


Ейлат
Ейлат е модерен град, разположен по крайбрежието на Червено море – натоварено пристанище и впечатляващ морски курорт. Ако се почувствате пренаситени с история, Ейлат ще ви предложи прекрасни условия за почивка, лазурни плажове, водни спортове и плуване с делфини.

Бахайските градини, Хайфа


„Висящите“ градини в Хайфа се простират върху 19 тераси по подножието на хълма Кармел. За да стигнете до най-високата тераса, ще трябва да изкачите 1000 стъпала. Бахайските градини са включени в в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство .


13.08.2015

Коментари1,,религиозен,,
(16.09.2017 в 16:01)
не 4 са ,,гордея се че съм хомосексуалист,, гнусота

Нов коментарВашето име :
Коментар :
Въведете кода :


« Назад към всички публикации