Камбоджа

Със съзнание на кхмери, наследници на великата империя Ангкор, камбожданци смайват със заразяващия си позитивизъм, добронамереност и спокойствие. Все по-търсена и развиваща се туристическа дестинация Камбоджа е „Мека” на изискани хотели, ресторанти за ценители и високо ниво на обслужване, но и царство на мотопеди и велосипеди и техните ненадминати възможности да понасят огромни товари и много на брой пътници. Земята с равнинния релеф на низината на река Меконг и с планини на югозапад и север е заобиколен от Тайланд, Лаос, Виетнам и Тайландския залив. 

Ненадмината природна красота и възхитителни архитектурни постижения открояват съвременните забележителности на Камбоджа. Център на богатата кхмерска империя с внушителни библиотеки и изумителни водни съоръжения е ансамбълът от религиозна обител Ангкор, който включва над сто храма и достойно носи званието на ЮНЕСКО световно наследство. Най-важната част е храмовият комплекс Ангкор Ват (или „Град-храм”) от 12 в., смятан за най-големия религиозен паметник в света, чиито средни кули, напомнящи за планински върхове, са национален символ на Камбоджа. В храма Байон повече от двеста колосални релефа на човешки лица „носят” посланията на миналото, а огромните коренови системи на дърветата сякаш обгръщат и пазят историята на религиозните средища. От „Терасата на слоновете” на храма Бапунл кхмерските крале са наблюдавали дворцовите церемониали на централния площад, а розовите дантели от камък на Бантей Сри разказват цели приказки. В столицата Пном Пен Тронната зала на Кралския дворец и златните статуи на Буда са малка част от редицата съкровища, заедно с Пагодата при Уат Пном от 14 в., централния пазар Псах Тмей в стил арт деко и най-голямата колекция на кхмерски богатства в Националния музей. Пътешествията с лодки по река Меконг предлагат романтика и наслада за очите, както и изключително богатото на риба сладководно езеро в страната Тонле Сап (или „Великото езеро”) с наниза си от плаващи къщи по крайбрежието. Пъстро разнообразие от птици и маймуни населяват Националния парк Реам, а най-голямото пристанище на страната Сихануквил е развиващ се курортен център. 

Кхмерската Нова година се празнува през април и е забавно тържество с много игри и веселие. Наричана официално Чол Чнам Тмей, тя отбелязва края на жътвата и тридневното време за отмора и религиозно преклонение и благодарност преди началото на проливните дъждове. През ноември фестивалът на водата и луната Бон Ом Тук проследява природното изменение на течението на река Тонле Сап след мусонния сезон. Тогава, във водно съревнование, феерията от осветени лодки озарява крайбрежието на Пном Пен. Национален празник на страната е честването на освободжението от френска власт на 9 ноември. 

Хрупкави тарантули, пържени ларви и бръмбари, сгорещени в много мазнина, чипс от скакалци или хлебарки, храната в Камбоджа за едни може би е крайна екзотика, но за други е богатство на протеини. Плодовете и семената на захарната палма са основна съставка на всяка местна рецепта за ястия и напитки. Кокосови вафли и печен банан в ориз са сред задължителните за опитване лакомства, а нарязани плодове на клечка се предлагат и на улицата и са чудесен начин за освежаване по всяко време. 

Кралство Камбожда е конституционна монархия с многопартийна демокрация. За 96,3% официален е кхмерският език, но се говори още френски и английски. Камбоджанците са основно кхмери – 90%, виетнамците са 5%, китайци – 1% и други – 4%. Около 97% са будистите, мюсюлманите са 2%, християните и други са по под 1% от общо 15 708 756, от които 1,731 млн. в столицата Пном Пен. Националните цветове на страната – синьо и червено – са представени в знамето от три хоризонтални синя, червена и отново синя ивици, а единият национален символ (другият е дивият бик купрей), храмът Ангкор Ват, е изобразен в герба. Паричната единица е риел. Климатът е тропически, с дъждовен сезон от май до ноември. Часовата зона е UTC+7, а телефонният код - +855. 

Всички права върху този текст са запазени и защитени от Закона за авторските права! 


19.07.2016

Коментари1Injelryww
(29.07.2022 в 3:48)
Radio Advertisments For Healthy Man <a href=https://buycialikonline.com>cialis price</a>
2updallidsAd
(18.08.2022 в 0:32)
Kamagra Criticas <a href=https://iverstromectol.com/>can you buy stromectol over the counter</a>

Нов коментарВашето име :
Коментар :
Въведете кода :


« Назад към всички публикации