Китай

Пътят на коприната, Великата китайска стена, порцелан, медицина, бойни изкуства, ин и ян, създатели на хартията, бакнотите, кредитното банкиране, барута, футбола – китайците наричат себе си „централна нация” и предлагат от всичко и по много. Най-старата съществуваща цивилизация, с най-бързо развиващата се икономика, най-гъсто населената, с най-високия връх в света – Еверест, Китай е предимно с планински релеф, с плата и пустини на запад, и с равнини, низини и хълмове на изток. Като четвърта по големина в света тя е очертана от Южно- и Източнокитайско море, Корейския залив, Жълто море, Афганистан, Бутан, Виетнам, Индия, Казахстан, Киргистан, Лаос, Мианмар, Монголия, Непал, Пакистан, Северна Корея, Таджикистан и Русия.

ЮНЕСКО е засвидетелствал в страната 34 културни, 10 природни и 4 смесени феномена. Мелодията на традицията и културата звучи в имената на забележителностите в столицата Пекин: Великата зала на народа на площад Тянанмън, Монумент на народните герои с Мавзолея на Мао Цзедун, Портата на Небесния мир, водеща към императорския дворец Забранения град, със Залата на висшата хармония и Двореца на спокойното дълголетие, Градини на хармонията на летния палат, традиционните квартали „хутонг”. Най-големият град Шанхай е търговски и инвестиционен център, известен с Музея за древно изкуство, района с неокласицистичните сгради Бунд, Перлената кула на река Хуанпу, градината Ююан, докато Хонг Конг се отличава като „другия Китай”, отворен към света и предизвикващ го с хиперболистичен замах на развитие. Местните постижения впечатляват с древност (войската от над 8000 керамични войни в цял ръст и истинско снаряжение в старата столица Сиан) и модерност (язовирите на река Яндзъ са най-голямото познато генериращо електрическо съоръжение). А природните чудеса като Дефилето на Скачащия тигър, най-високото и голямо соленоводно езеро в света Намко (или Небесното), Градът на Слънцето Лхаса и седалище на Далай Лама, планинските вериги на Хималаите с речните им долини, дом за половината от населението на света, допълват поразителното очарование на страната.

Пищност и мащабност ознаменуват всички чествания в Народна република Китай. Такъв е и Международният фестивал за огромни ледени и снежни скулптури през януари в Харбин, и Пролетният фестивал Чун Дзие, повече известен като Китайската Нова година, с пускането на традиционните хартиени фенери в небето, и в ходене по жарава и катеренете по ножове върху висок прът през март на Фестивала на племето лису, и Международният фестивал на хвърчилата в Уейфанг, както и пъстроцветните представления на Празници на цъфтенето на азалията в провинция Гуейджоу през април. Древните традиции на китайците могат да се видят и май в Шидонг в колоритните облекла и сребърни накити, и през юни във Фестивала на факлите в Дали, и на честванията около рождения ден на Конфуций през септември в Цюфу. Спортните умения и дисциплината на духа вземат своя връх в съревнования като Маратона на Великата стена, Регатата с драконови лодки в Шанхай, Фестивала на шаолин бойни изкуства в Денфен. Китай е основан на 1 октомври и тогава отбелязва националния си празник.

Патица по пекински, нудъли, оризово вино байжиу, бамбукови стебла, тофу, водорасли, соев сос – китайската кухня е здравословна и диетична. Цели осем направления я характеризират като разнообразна и неповторима, със специална култура на прецизно и последователно приготвяне и консумиране на ястията. От нея произхождат специфичният дълбок тиган уок, клечиците за хранене, кетчупът, първоначално без доматената съставка, и сладоледът, комбиниращ мляко, ориз и сняг.

Народна република Китай е с еднопартийно комунистическо управление. Китайският или мандаринският е официален език, но с него според различните области са говорими още кантонски, тибетски, ву, мин и др. Етническите групи, признати от Китайското правителство, са 56, като над 91% са китайците хан, след тях са джуанците с 1,3%, а останалите се поделят сред тай, тюрки, тибетци, корейци, монголци и др. Неопределените религиозно са най-много – над половината, будисти – 18,2%, християни – 5,1%, мюсюлмани – 1,8% и др. от 1 367 485 388 души население (20,384 млн. в столицата Пекин и 23,741 млн. в Шанхай). Червеният флаг символизира революцията, а звездите по него – четирите класи: работническа, селячество, градска буржоазия и капиталисти, всички обединени в Партията. Национален символ е драконът – емблема на силата, а цветовете са червено и жълто. Валутата е юан. Климатът е изключително разнообразен, от субарктически на север до тропически на юг. Часовата зона е UTC+8, а телефонният код - +86.

Всички права върху този текст са запазени и защитени от Закона за авторските права!


19.07.2016

Коментари
Нов коментарВашето име :
Коментар :
Въведете кода :


« Назад към всички публикации