Шри Ланка

Наречена „Блестящ остров” на санскрит, Шри Ланка се свързва с необятни плажове и безкрайни чаени плантации, царствено минало и вечна архитектура, природни феномени и свещена красота. Владение на Португалия, Холандия, Великобритания, после свободен под името Цейлон и преименуван на Шри Ланка през 70-те години на ХХ в., островът в Индийския океан, на юг от Индия, е предимно равнинен с планини в централната южна част. 

Древният град Сигирия е едно от цели осем ЮНЕСКО забележителности, събрани на малката територия на страната. Неговият едноименен каменен масив (в превод „Лъвската скала”) е задължителна част от туристическите впечатления и смайва с красота и мащабност. Като стара столица Сигирия заинтригува с архитектурните постижения на дворцовите си градини и водни каскади, а на самата скална стена е изобразена може би най-голямата картина в света. Анурадхапура е друг древен град от ІІІ в. пр. Христа, известен с Ловамахапая: девететажна сграда със стени от корали и скъпоценни камъни, поддържана от 1600 колони, единственото оцеляло днес от този разкош. Още едно световно културно наследство с богатство от храмове е старинната столица Полонарува, Канди е един от най-красивите градове на острова с Храма на свещения зъб на Буда и Музея на скъпоценните камъни, а в Дамбула се намират Златният храм и неповторимите пещерни светилища. Резерватът Пинавела привлича посетители като приют за диви слонове бебета и умилява с нежната грижа към величествените обитатели сред естествена им среда. Сафари в националния парк Яла може да зареди с адреналин и неочаквани срещи всеки любител на екстремните преживявания. 

Националният празник на страната е на 4 февруари – Денят на независимостта – и преминава с много триуфални паради и високо патриотично настроение. Въпреки че Шри Ланка е известна с честването на над 25 национални празника заради многото си етнически групи, Весак заема особено място сред тях, най-заинтригуващо в столицата Коломбо, отбелязвайки раждането, просвещението и смъртта на Буда. Това е религиозният празник на светлината, когато освен отдаденост и преклонение се демонстрират още чистота, благотворителност и доброта – той започва с пълнолунието през май и продължава една седмица. А десет дни преди пълнолуние през юли/август на Есара Перахера в Кенди може да се полюбувате на неповторим спектакъл от религиозни танци, богати на цветове и орнаменти костюми, спиращи дъха шествия от музиканти, танцьори, певци, акробати и слонове. Отново през април грациозните и елитни конни надбягвания и карнавали в Нувара Елиа привличат посетители от цял свят. 

Цейлонски чай, канела, кокосов орех, риба, морски деликатеси, тропическите плодове, с много пикантни и богати вкусови усещания, кухнята на Шри Ланка напомня индийската, но е взела от разнообразието на много култури. Кърито е не само широкозастъпената типична подправка – изключително разнообразна откъм съставки, но и нарицателно за цялата местна кулинария. „Кирибат” е бял ориз с кокосово мляко в квадратна форма, „коту” е месо със зеленчуци, яйце и парченца хляб, „вадай” са бухтички от леща или царевица, а „уаталапан” – сладко изкушение във вид на плодова пита. Прочутото палмово вино с бял цвят се нарича „тоди”. 

Управлението на Демократична социалистическа република Шри Ланка е парламентарно. Официалният език е синхалски, говорен от 74%, тамилският е втори национален – за 18%, а английският е широко приложим в управлението на страната и използван от 10%. Преобладаващите жители са синхали – 74,9%, шриланкските тамили са 11,2%, шриланкски моори – 9,2%, индийски тамили – 4,2% и други – 0,5%. Официалната религия будизъм се практикува от 70,2%, индуизъм – от 12,6%, ислям – от 9,7%, римокатолицизъм – от 6,1%, а друго християнство – от 1,3% от общо 22 053 488 души население (128 хиляди в административната столица Шри Джаяварданапура Коте и 707 хиляди в столицата Коломбо). Национални символи са лъвът и водната лилия, а националните цветове са кестеняв и жълт. На флага на Шри Ланка лъвът (представящ етноса на синхалите, силата и смелостта) държи сабя (суверенността) и е заобиколен с жълти листа от дървото-бо, означаващи будизма и неговото значение, а оранжевите, зелените и кестенявите багри представят най-големите етнически групи. Валутата е шриланкийска рупия. Тропически мусонен климат е типичният в страната, североизточен от декември до март и югозападен през останалите месеци. Часовата зона е UTC+5,5, а телефонният код - +94. 

Всички права върху този текст са запазени и защитени от Закона за авторските права! 


19.07.2016

Коментари
Нов коментарВашето име :
Коментар :
Въведете кода :


« Назад към всички публикации