Тайланд

Красота, спокойствие и хармонично съществуване – това е „Земята на свободните” или Кралство Тайланд. Позната като изключително развита туристическа дестинация, с колоритна природа, храна, хора, обичаи, храмове, нощен живот, с особената грижа за госта и неговата пълноценна райска почивка. Предимно равнинна, с планини на север и платото Корат на изток, със средищно географско местоположение и благоприятна липса на колониално минало, страната е обградена от Тайландския залив, Андаманско море, Мианмар, Камбоджа, Лаос, Малайзия.

Столицата Банкок или както я наричат местните „Градът на ангелите” се разкрива в пълния си блясък от река Чао Прая: богатство от храмове и неописуем мегаполис, любопитни дървени къщи над вода и цветни лодки, предлагащи всякаква стока. Храмът Уат Сакет и неговият покрив от благороден метал блестят отдалеч от Златния хълм, а спиращата дъха перспектива от храма Уат Арун или от въртящата се площадка на кулата Байоки разкриват още от града и реката. Най-свещеното религиозно средище е Храмът на изумрудения Буда в Големия дворцов комплекс, в Уат По е позлатената му статуя в излегнат вид с още хиляда негови образа, но най-голямата фигура на Сидхарта Гаутама от над пет тона чисто злато е в едноименния му храм – Уат Траимит. Музеят на цветната култура обяснява значението на традиционното закичване с цвете, а местната история и изкуство са събрани в Националния музей. Танците в Тайван представят цели истории в палитра от народни носии, движения и музика, докато зрелищните гледки на националния спорт тайландския бокс муай тай екзалтират публиката под ритъма на специфичните мелодии. Банкок удивлява и с въздушната си железница Скай трейн, и с пазара Маеклонг, върху чиято продукция преминават по няколко пъти на ден вагонни композиции, и с разхлаждащия и евтин превоз с велорикшите „тук тук”, и в нощните емоции, вариращи от романтичен круиз до джаз клубове и стриптийз барове.
За да се почувства напълно Тайланд допринасят разходките със скутер до малките острови, гмуркането сред подводните красоти, медитацията сред невиждани екземпляри в националния парк Као Сок или досегът до дивото в Сафари уърлд, както и до царството на слоновете в зоопарка Самфран.

Националният празник на Тайланд е на 5 декември, когато е рожденият ден на краля Пхумипхон. Сонгкран е най-мократа Нова година, която може да се преживее през април, и е едновременно ритуал за дъжд, но и разхлаждащо разпускане от земеделската работа. Фестивалът на цветята е през февруари в Чианг Май, чиято кулминация е парадът от плаващи цветни феерии. Турнирът по поло със слонове за Кралската купа е през март/април в курорта Анантара, което освен че забавлява, показва особената грижа за любимото животно на страната. По същото време е и Фестивалът Пой Санг Лонг (или на „скъпоценните синове”), когато младежи пристъпват в будиско монашество с пищни и цветни церемониали. Бун Банг Фай звуково напомня какво може да се види на един празник на ракетите в Ясотон през май, но всъщност представлява вакханлия от травеститно преобличане, нецензурни вицове и фалическа символика под звуците на традиционна музика. С Фестивал на свещта отбелязват началото на будиските пости през юли в Убон Ратчатани, а с процесията с огнено озарени лодки Ок Панса по Меконг– края през октомври-ноември в Након Фаном. През ноември е и Маймунският банкет в Лопбури, и всеизвестните мащабни плеяди от светещи фенери в небето Лой Кратонг, отбелязващи края на дъждовния сезон в Чианг Май.

Неопитвана, екзотична, вкусна и доста пикантна, тайландската кухня е повече от обикновена симбиоза на съседни влияния. Независимо дали се състои от яйца от мравки с чесън, прословутите пилешки шишчета, всякакви видове пържени насекоми или сокове от непознати плодове в торбичка, тя най-добре трябва да се опита от импровизираните улични ресторанчета на три колела. Сготвена на момента и на висока температура, храната в Тайланд се поднася бързо и ефектно, вкусно и здравословно.

Кралство Тайланд е констутиционна монархия. Над 90% говорят официалния език тай, мианмарски ползват 1,3% , други – 8%, а английският е широко разпространен сред елита. Тай е най-голяма етническа група – 95,9%, мианмарци са 2% , други и неопределени са 2,2%. Будизъм практикуват над 93%, това е и официалната религия, като мюсюлманите са около 5%, а християните – около 1% от общо 67 976 405 души население (9,27 млн. в столицата Банкок). Знамето се състои от червени, бели и сини ивици, символизиращи съответно нацията и кръвта, религията и будиската чистота и монархията, а национални емблеми са получовек-полуптицата геруда и слонът. Валутата е тайландки бат. Климатът е тропически, топъл и влажен от май до септември и сух и хладен през останалото време, а на южния провлак е винаги топло и влажно. Часовата зона е UTC+7, а телефонният код - +66.

Всички права върху този текст са запазени и защитени от Закона за авторските права!


19.07.2016

Коментари
Нов коментарВашето име :
Коментар :
Въведете кода :


« Назад към всички публикации