Япония

Нипон или Нихон, или „откъдето слънцето произхожда” – така наричат родината си японците, повече известна като „страната на изгряващото слънце”. Кимоно, хайку, сакура, икебана; изящество, изисканост, грация, прецизност, съвършенство, красота – Япония е пренасяне в отделна реалност, вселена, различна и уникална. Разположена върху верига от над шест хиляди острова между Тихия океан и Японско море, тя е предимно планинска и гориста. 

Днешната столица Токио е нещо повече от досег с бъдещето, където свръхмодерна архитектура се надпреварва с висока технологичност, а светлинната еуфория на булевардите замъглява представата и за най-утопичните градове. Но Токио е стъпил здраво върху древните си устои чрез спокойствието на калдъръмените алеи, величието на Императорския дворец, достойнството на сумо борбите или със славното време на шогун. Старата столица Киото е събрала религиозни съкровища като Санджусангендо с хиляда позлатени статуи на богинята на милосърдието Канон, най-известните школи по чайна церемония или неподражаемите японски градини, материализиращи философията на съзерцанието и дзенбудизма. В Киото с появата на всеки цъфнал цвят през годината се променят и украшенията в косите на гейшите, и майсторските лакомствата на местните сладкари. Осака, третият по големина град в страната, с фантастичния си Аквариум и с открития си Музей на старите ферми, предоставя различно, трето, усещане за японската атмосфера и начин на живот. 
Най-големият дървен храм в света Тодайджи с 15-метрова статуя на Буда от позлатен бронз се намира в древната столица Нара, а най-старото светилище на страната Изумо Тайша в едноименния град има корени още в японската митологията. ЮНЕСКО е признал за ненадминати ценности редица храмове, свещени места, замъци, културни средища, заедно с незабравимия Мемориал на мира в Хирошима и вдъхновяващия заснежен вулкан на планината Фуджи. 
Япония е удивителна и с причудливите си природни забележителности и с необичайните си възможности за забавления. Минерални извори „онсен” са сред най-популярните места за отдих, а в най-прочутата бамбукова гора в света Сагано до Киото стъблата на дърветата сякаш докосват небесата. Окуношима е цял остров, обитаван от хиляди зайци, които всеки може да посети и нахрани, а остров Таширожима е изцяло посветен на котките и техните поклонници. 

Национален празник на Япония е рожденната дата на император Акихито – 23 декември. На 22 октомври Киото празнува деня на основаването си с Джидай Мацури с колоритни облекла и процесии, а през целия юли е Гион Мацури с шествие на храмови реликви. Снежният фестивал в Сапоро през февруари предоставя гледката на цели световни забележителности, въплътени от лед, но с настъпването на пролетта на Ханами съзерцанието на вишневите цветове разкрива много повече като празник за сетивата и духа на японците. Фестивалът на светлината на остров Хоншу от ноември до март е приказна феерия от милиони цветни лампички, докато истински водопад от зарево е ритуалното изгаряне на старите посеви в Нара на 14 февруари. Пълно разпускане с много алкохол и вакханлия има на Саня Мацури през май и на Хунан Мацури през март, докато чест и авторитет изпълват сумо борбите на Нацу Башо в Токио през май и конните умения на самураите на Сома Нома Ой, Фукушима през юли. В края на лятото в Осака на Тенджин Матцури се отдава почит на божествата, покровителстващи изкуствата и учението, а на Мияджима Кангенсай до Хирошима – на възвишената поезия, божествената музика и природната красота. Тогава е и голямото преклонение към предците с Бон или Обон, когато японците се посвещават изцяло на семейни церемонии и събирания. 

Докато Осака се слави като столицата на японската кулинария, а Токио може да се похвали с най-много Мишлен звезди в цял свят, уважението към цялата местна кухня е утвърдено с признаването й от ЮНЕСКО за културен феномен. Соевият сос „шо-ю”, соевата паста „мисо”, соевото сирене „тофу” са не само вегетариански култ, но и местна гордост. И ако една от най-популярните храни днес - „суши” - е започнала като закуска, предлагана на улицата, а звучното хранене и дори оригването могат да се приемат за комплимент към готвача, великолепно поднесената храна с внимание към всеки детайл си остава запазената марка за страната. 

Япония е конституционна монархия с парламентарно управление. Преобладаващите жители са японци (98,5%), корейци са 0,5%, китайци – 0,4% и 0,6% са други, а официален език е разбира се японският. Шинтоизъм изповядват 79,2%, будизъм – 66,8%, християнство – 1,5% и друго – 7,1% от население, наброяващо 126 919 659души, от които 38 млн. в столицата Токио и 20 млн. в Осака-Кобе. Национални символи са хризантемата и червеният слънчев диск, последният от които е изобразен на флага, състоящ се от най-значимите цветове за страната: бяло и червено. Валутата е японска йена. Климатът преминава от субтропичен на юг до умерено хладен на север. Часовата зона е UTC+9, а телефонният код - +81. 

Всички права върху този текст са запазени и защитени от Закона за авторските права! 


19.07.2016

Коментари
Нов коментарВашето име :
Коментар :
Въведете кода :


« Назад към всички публикации