Йордания

Там, където безкрайните пясъчни пейзажи могат да се побират в малки бутилки за спомен, където хармонично съжителстват антични реликви и съвременни постижения, библейска святост и туристически оазиси, луксозни домове и традиционни занаятчийници, живее усмихнатият и дрюжелюбен народ на Йордания. С пустинно плато на изток, с планински възвишения на запад и Голямата рифтова долина на река Йордан, страната е заобиколена от Израел, Ирак, Саудитска Арабия, Сирия, Арабския залив и Мъртво море. 

Модерното пулсиращо сърце на страната е безспорно столицата Аман. Тя събира умело понятията за „вчера” и „днес” и показва културните богатства от миналото – като амфитеатъра на император Антоний Пий или Храма на Херкулес от времето на Марк Аврелий – и от съвременното развитие и напредък – като Йорданския университет или Мекка Мол. Древният град Джераш пренася в римско време с разходка из съхранените форум, хиподрум, главна улица, храм или като сцена, пресъздавайки военни стратегии и имперско ежедневие в културната програма на страната. Пустинният замък Харрана от VII-VIII в. носи полъха на отминало величие и царствени церемониали, а издигащата се сред пясъците крепост Кусейр Амра пази спомена за плътски наслади и владетелски развлечения и във фреските си. Замъкът на кръстоносците Керак е свидетел на епохални битки и нечовешки издевателства, а на Маунт Небо малка църква напомня историята за Мойсей и за последния му дъх с отправен към Обетованата земя поглед. Градът на мозайките Мадаба показва истински шедьоври от подредени камъни, сред които е и пъстрата карта на Йерусалим и Светите земи от VI в. Естествените чудеса по тези земи могат да се видят и изпитат във водите на Мъртво море, където солта не позволява да се потъне, а да се чете книга, например, докато лековитите му съставки са известни на медицината и козметиката от векове. Пристанищният град Акаба предлага пъстрото разнообразие от коралови рифове за водолазите до пясъчни плажове и туристически атракции. 
Кулминацията на всяко пътешествие из Йордания е каменният град Петра. Скрит зад високи отвесни скали и разкриващ се постепенно след преминаването на еднокилометровото дълго и тясно дефиле Сик, той триумфира с хилядите си монументи и архитектурни решения. Заедно с причудливите скални форми на лунната долина Уади Рам и мястото на Светото кръщене на Иисус Христос в река Йордан Петра е сред наследството на страната, признато от ЮНЕСКО. 

Националният празник е на 25 май – Ден на независимостта от британско управление. Всяка година във втория петък от април се провежда Ултра маратонът на Мъртво море в Аман, известен с изтощителния си маршрут и преминаването от над- в подморско равнище, но и с крайната си цел – благотворителност за лечението на стотици пациенти с неврологични заболявания. В известната с религиозната си толерантност Йордания Великден и Рождество Христово са официални празници, въпреки че почти цялото население изповядва исляма, а по време на едномесечния Рамадан през лятото уважението към мюсюлманската храна и обичаи е всеобщо. 

Кухнята на страната принадлежи към богатата специфика на Близкия Изток, а храненето е не само ритуал, но и социално приобщаване. Основна съставка е сусамът, а ментата, мащерката и градинският чай – сред най-срещаните подправки. Местният специалитет се нарича „мансаф” и е агнешко със сос от кисело мляко и арабската подправка сумак, поднесено с ориз. Зарб е барбекюто на бедуините, изпечено сред пустинния пейзаж, традиционно и ароматно, а хумусът със зехтин е често предястие, наред с фалафела и табулето. Фило са най-известните сладкиши, наподобяващи баклава, пълни с ядки или крем. С чай нагостяват навсякъде и по всяко време, а кафето с аромат на кардамон е запазен вкус по тези земи. 

Кралство Йордания е конституционна монархия. Официален език е арабският, а английският е широко разпространен. Преобладаващите жители са араби (98%), кавказците и арменците са по 1%. Мюсюлманите са 97,2%, християни – 2,2%, по по-малко от 1% са будисти, индуисти и евреи. Общо населението наброява 8 117 564 души, от които 1,155 милиона в столицата Аман. Знамето на Йордания води началото си от арабския революционен флаг от Първата световна война, като черната, бялата и зелената ивица представят съответно Абасидския или Багдатския, Омаядския и Фатимидския халифат, а червеният триъгълник – Великия арабски бунт от 1916. Бялата звезда от флага има седем лъча, според седемте версии на първите глави от Корана, които символизират вярата в Бог, човечеството, националния дух, смирението, социалната справедливост, добродетелта и стремежа. Национален символ е орелът. Валутата е йордански динар. Климатът на страната е предимно сух, пустинен, с дъждовен период на запад от ноември до април. Часовата зона е UTC+2, а телефонният код - +962. 

Всички права върху този текст са запазени и защитени от Закона за авторските права! 


19.07.2016

Коментари
Нов коментарВашето име :
Коментар :
Въведете кода :


« Назад към всички публикации