Истанбул – градът на два континента

Древните традиции, славната история и съвременното излъчване превръщат Истанбул в един наистина уникален град. В него можете да откриете величието на Византия, Константинопол и модерния Истанбул – вплетени в неразривна връзка и обвити в неповторима енергия и очарование. Това е мястото, където Изтокът среща Запада, Европа се сблъсква с Азия и античното се смесва с новото.

Църквата Света София
Шедьовърът на византийската архитектура – Света София е построена по поръчка на император Юстиниан през 537г. и остава най-голямата катедрала в света за повече от девет века. След падането на Константинопол в ръцете на тюрките през 1453г., църквата Света София се превръща в джамия, а по-късно през 1934г. Бащата на турците Кемал Ататюрк я обявява за музей. Уникалният интериор и забележителните мозайки разказват богатата й история и впечатляват милиони туристи от цял свят.

Синята джамия
Издигната през 17-ти век срещу църквата Света София, Синята джамия или джамията на Султан Ахмед, както е оригиналното й име, тя е една от малкото джамии в света с шест минарета. Псевдонимът Синята джамия идва от красивия й интериор и декоративните сини плочки, покриващи стените й. Въпреки че е отворена за посетители, тя все още е място за молитви. Това означава, че за да можете да я разгледаде отвътре е необходимо да сте с прилично облекло, а жените трябва да покрият главите си с шал.

Дворецът Топкапъ


Сърцето на Османската империя, дворецът Топкапъ е бил дом на 25 султана и техните хареми. Дворецът представлява невероятен комплекс от сгради и има хиляди зали и стаи. Разположен е върху един от седемте хълма на Истанбул и предоставя прекрасен изглед към Босфора.


Капалъ Чарши

Капалъ Чарши е една от най-популярните забележителности на Истанбул и най-големият покрит пазар в цяла Турция. Представлява огромен пазар, където можете да откриете всичко. Магазинчетата са хиляди и е почти невъзможно да не се загубите поне веднъж из малките тесни улички.
Босфорът


Не пропускайте възможността да прекосите Босфора и да стъпите на Азиатския бряг. Двата континента са свързани с грандиозен мост. Разходката с корабче също е едно изключително вълнуващо изживяване, на което си заслужава да се насладите. Ще минете покрай двореца Долмабахче и луксозните имения и хотели, разположени по Босфора.
Йеребатан сарнъджъ
Йеребатан сарнъджъ е най-голямото покрито водохранилище в Истанбул от всички открити на територията на града. Често наричано „Потъналият палат“, то се намира срещу църквата Света София и е една от най-автентичните забележителности на града. Нищо не нарушава спокойната водна повърхност, а цветни светлини осветяват 336-те подземни колони.
Хиподрумът


Площадът, използван по времето на Константин
I за конни надбягвания днес е една от най-посещаваните забележителности на Истанбул. Тук са поставени Змиевидната колона, Египетският обелиск и Колоната на Константин.

Дворецът Долмабахче


Дворецът Долмабахче е изключително пищен и богат. Построен през 19-ти век за Султан Абдул Меджит, той впечатлява със своята модерна архитектура и интериори. В Долмабахче са вплетени по неповторим начин европейския стил и ориенталската декорация. Дворецът е отрупан със златна декорация, кристални стълбища и уникални полилеи.


Желязната църква Свети СтефанЖелязната църква Свети Стефан е единствената по рода си православна църква, изградена от желязо. Създадена е в края на 19-ти век като олтарът й е обърнат към Златния рог, а камбанарията се издига на 40м височина.

Истанбул е космополитен град, в който хармонично са съчетани европейското и ориенталското, древното и модерното. Атмосферата в града е неповторима. Събрал в себе си историята на няколко империи – Византийската, Римската и Османската – Истанбул е град, който непременно трябва да посетите.

Ако и вие искате да се докоснете до красотата на Истанбул, разгледайте и се запишете за някоя от екскурзиите в Турция на Актив Травел.


08.06.2015

Коментари
Нов коментарВашето име :
Коментар :
Въведете кода :


« Назад към всички публикации