Италия

От лозовите масиви на Тоскана, през гондолите на Венеция до фреските на Ватикана и върховете на Апенините Италия показва романтика и чувственост по много начини. Като полуостровна държава, заобиколена от Австрия, Франция, Словения и Швейцария, тя носи най-вече полъха и топлината на Средиземноморието. 

Изобразително изкуство, литература, архитектура, наука, музика и кино представят Италия като родина, гордееща се с имената на Леонардо Да Винчи, Христофор Колумб, Марко Поло, Галилео Галилей, Микеланджело, Лучано Павароти, Андреа Бочели, Федерико Фелини, София Лорен, Моника Белучи и редица други. 

Световното културно наследство е увековечило в Италия ботаническата градина в Падуа като първа по рода си, църквата и доминикански манастир „Санта Мария деле Грацие“, съхраняващи „Тайната вечеря“ на Леонардо да Винчи, Венеция като люлка на търговията, Верона с многобройните си паметници от античността, средновековието и Възраждането, Равена с византийските мозайки, историческите центрове на Рим, Неапол, Флоренция, Ватикана като най-малък град държава и седалище на папата – глава на римокатолическата църква. 

Забележителностите на Италия осигуряват пътуване през цялата история на човечеството. Величественият и мащабен Колизеум , използван за гладиаторски борби, е инженерно и архитектурно постижение, а днес – начална точка на шествието с папата на Разпети петък. Най-добре запазената римска сграда е Пантеонът, а Фонтанът ди Треви събира монетите на всички, които желаят да се върнат отново в италианската столица. Кулата в Пиза е прословута с наклона си от около 5 метра от вертикала. Третата по големина в света катедрала „Санта Мария дел Фиоре“ във Флоренция съхранява часовник от ХV в. със стрелки, движещи се наобратно. Сикстинската капела е само част от единадесетте ватикански музея с пет галерии и 1400 зали. 

Богатство на вкусове и простота на рецептите правят храната в Италия едновременно привличаща и разнообразна. Изпеченият тънък хляб със доматен сос и сирене – пицата – е национално ястие на страната. Спагети, макарони, фетучини, талятели, лазаня – италианската паста варира в различните области на страната, но най-вкусна е прясната домашно приготвена. Една от най-известната съставка – не само в супата минестроне – е бобът, а кедровите ядки са основата за босилековия сос песто. Освен с пицата и пастата, италианците са виртуози и в поднасянето на ризото и хляб, като всичко това е добре поръсено с пармезан. Храненето като ритуал в Италия „звучи“ и в имената на десертите –джелато, тирамису, панакота, панджиало. 

Официален език е италианският, но също говорими са немски, френски, словенски. Етническите групи включват германски, френски и словенски италианци на север и албански и гръцки италианци на юг. 

Националният празник на страната е 2 юни – Ден на републиката. Воден от гигантския Бурламако, карнавалът на Италия и Европа във Виареджо се провежда в началото на годината, а две от зимните седмици са посветени на пищния карнавал във Венеция с много маски, костюми и тайнственост. Всеки следобед, в продължение на три дни, преди Заговезни става замерянето с портокали на Пиаца ди чита в град Ивреа, а преди Великите пости на о-в Сардиния конните състезания представят фолклорни ритуали за плодородие. Специфичното религиозно единство и съпреживяване на италианците се усеща във всеки местен празник с масови процесии и разточителна украса. Великденската меса на площад „Свети Петър“ в Рим може да се наблюдава наживо само с предварително закупени билети. През лятото за почитателите на музикалното изкуство са Маджо Музикале Фиорентина във Флоренция, Фестивал дей Дуе Мунди в Перуджа, Оперният фестивал във Верона. Традиция и зрелищност предлагат и конните състезания в Сиена, и историческата регата във Венеция, и турнирът на сарацините в Арецо. За спортните привърженици са Колоездачният тур на Ломбардия през октомври и Историческото калчо във Флоренция през юни. Шоколадовият фестивал в Перуджа е през октомври, а цветните феерии от растителни килими в Дженцано – през юни. 

Населението е 61 680 122, а в Рим – 3.298 милиона. Християни са 80 %, преобладаващи от които са римски католици, 20 % са атеисти или агностици. Италия е република с 15 региона и 5 автономни области. Националният символ е един от най-древните – бяла звезда с пет лъча, наричана Звезда на Италия. Доминира средиземноморският климат, в далечния север – алпийски, а на юг – сух и горещ. Паричната единица е евро от 1999. Часовата зона е UTC +01. Телефонният код е +39. 

Всички права върху този текст са запазени и защитени от Закона за авторските права! 

Ако и вие искате да се докоснете до красотата на Италия, разгледайте и се запишете за някоя от екскурзиите в Италия на Актив Травел.


18.07.2016

Коментари
Нов коментарВашето име :
Коментар :
Въведете кода :


« Назад към всички публикации