Дубай – ярък и неповторим

Дубай е едно от седемте емирства на ОАЕ. Разположен на югоизточния бряг на Персийския залив, в този неповторим град са вплетени дълбоки традиции и авангардна, футуристична визия.


Драстичните контрасти

Дубай е град на крайности – на много богатите и много бедните. Трудно бихте могли да откриете друго място, където разликата в съсловията е толкова драстична. Родените тук емири, които съставляват около 12% от населението са изключително богати, но градът е построен на гърба на работническата класа, включваща предимно население от Индийския субконтинент и по-слабо развитите райони на Персийския залив.

Най-лесният начин да почувствате разликата в социалните слоеве е като се потопите в традиционната кухня. В единия край са петзвездните кулинарни шедьоври в ресторантите на Grosvenor House Hotel, Hilton Dubai Creek, The Noble House, Raffles Dubai. В противоположния край остава Al Dhiyafah Road – най-евтината улица, предлагаща храна – арабски хляб, кебапи и традиционни десерти.

Автентичният ДубайДокато в по-голямата част на Дубай се разкрива изумителният възход на технологиите и строителството, в един от кварталите все още можете да преоткриете обикновеното рибарско градче, което някога е бил днешният мегаполис. Bastakia Quarter е лабиринт от еднотипни постройки, голяма част от които днес са трансформирани в галерии и кафенета. Не пропускайте XVA Gallery, Majlis Gallery и Basta Art Cafe.

Пазаруването в Дубай

Пазаруването в моловете на Дубай не се различава особено от пазаруването в Ню Йорк, Лондон или Париж. Магазините са същите, цените също. Можете обаче да спазарите добра цена на електрониката. Моловете тук обаче предлагат едно по-вълнуващо преживаване от самото пазаруване. В тях се предлагат разнообразни развлечения и атракции, които ще ви оставят без дъх. Souk Madinat например, разположен в Madinat Jumeirah Hotel има собствен воден канал, по който се транспортират гостите от хотелската част до магазините. Необятният Mall of the Emirates има изградена ски писта с истинска снежна покривка.

Дубай е известен с ниските цени на злато, за което обаче трябва да се пазарите. Независимо дали сте решили да купувате, разходка по бляскавия Gold Souk е задължителна. В магазините се предлага също платина, диаманти и по-рядко сребро. Правителството поддържа строг контрол върху качеството на всички стоки, така че можете да бъдете сигурни, че закупените от тук бижута са истински. Същото обаче не може да се каже за амбулантните търговци отвън, който предлагат „оригинални“ часовници и чанти.Burj Al Arab
При посещението си в Дубай задължително трябва да отделите време за Burj Al Arab. Най-високият хотел в света, със седем звезден рейтинг, е една от най-емблематичните забележителности на Дубай. Построен е върху изкуствен остров на 280 метра от брега на Персийския залив като до него се стига по специално изграден мост над водната повърхност. Пред хотела са подредени цял паркинг бели Rolls Royces, а във изумителното фоайе с височина 180 метра има танцуващи фонтани.Изкуствените острови


Изкуствените острови са най-дръзкия мегапроект на Дубай. Трите острова осигуряват място за строежа на нови хотели, ресторанти и шопинг центрове и увеличават плажната ивица. Palm Jumeriah е първият – считан за осмото чудо на света. Това е изкуствено създаден архипелаг с формата на палмово дърво. Другите два са Jebel Ali и Deira.
Много внушителен е изкуственият архипелаг The World – острови, формиращи заедно миниатюрна карта на света. За реализацията на проекта са необходими над 320 млн. кубични метра пясък и около 30 млн. тона камъни.

Пустините на Дубай


Не пропускайте да отделите време за сафари в пустинята. Най-лесният начин да се потопите в пясъчните дюни е като се включите в сафаритата с джипове. Можете да се насладите на едно много мистериозно и вълнуващо изживяване в автентичен бедуински лагер. Предлагат се изобилие от атракции като езда на камили, демонстрации със соколи, бели денс танцьорки и традиционна вечеря на фона на залязващото слънце.

Ако и вие искате да се докоснете до красотата на тези забележителности, разгледайте и се запишете за някоя от екскурзиите до Дубай на Актив Травел.


08.06.2015

Коментари
Нов коментарВашето име :
Коментар :
Въведете кода :


« Назад към всички публикации